A+ R A-
20 October 2018

Monday, 11 December 2017 09:17

Αναπολώντας τα παλιά - Ανδρέας Ραζής

Το πρώτο μας ραντεβού έκλεισε εκείνο το πρωινό για εκεί, απέναντι από το ΓΣΟ.

Και γιατί εκεί;

Γιατί ο Ανδρέας Ραζής είναι μανιώδης κολυμβητής και το ήθελε κοντά στην αγαπημένη, και γιατί το θέλαμε να είμαστε σε οικείο έδαφος, εκεί όπου ο γυμναστής Ανδρέας Ραζής έπλασε πρωταθλητές.

Εκεί, που σαν προπονητής του ΓΣΟ πρόσφερε τις γνώσεις και υπηρεσίες του αμισθί για πολλά χρόνια.

 

"Μα, κύριε Ραζή...", πήγα να διαμαρτυρηθώ, άντε στο ΓΣΟ να το δεχτώ, μα να με φέρεις στη θάλασσα μέσα στην παγωνιά του Δεκέμβρη;

Νέος ακόμα ο Ραζής, φανατικός αντικαπνιστής, με τα πνευμόνια του γεμάτα οξυγόνο, πήρε τροχάδην το δρόμο από τα ενενήντα να φτάσει τα εκατό, σφριγηλός, ακμαίος στο σώμα και στο πνεύμα κάθε μέρα θα τιμήσει την αγαπημένη του, τη θάλασσα.

Με σόκαρε.

Σαν αδιάσπαστη αλυσίδα η ευγένεια του, η καλοσύνη του, η φιλοξενία του.

Η συνάντηση τελικά στο σπίτι του. Κι' εκεί, το δεύτερο σοκ.

Γυμνάσιο δεν πήγα για να τον γνωρίζω σαν καθηγητή, τον γνώρισα μέσα από τον αθλητισμό και από αφηγήσεις φίλων με όλους να στάζουν μέλι στην αναφορά του ονόματος Ραζής. Νόμιζα ότι μπήκα σε πινακοθήκη.

Κατάλαβε την έκπληξη μου.

Έλα να σε ξεναγήσω στα έργα μου.

Και, όπως ο μαέστρος της ορχήστρας κουνάει το χέρι για να δώσει ρυθμό έτσι και ο Ανδρέας Ραζής κουνούσε τον δείκτη του χεριού να εξηγά την κάθε πινελιά.

 

24992095_309481076205417_607692754_n.jpg

 

Απίστευτος στην θεματολογία του, στους συνδυασμούς των χρωμάτων, στο να κάνει τον καμβά να μιλά! Ο Ανδρέας Ραζής σαν τελείωσε την Ιόνιο Ακαδημία ήρθε στην Κύπρο να διδάξει. Και το Ραζής κύριε Ανδρέα; Έχει και αυτό την ιστορία του. Είναι εκπληκτική η ροή του λόγου του Ραζή στο πόσο έγχρωμες βλέπει τις εικόνες της ζωής του. Βαθιές οι ρίζες από Κωνσταντινούπολη απλώνουν στην Ελλάδα, λίγο έξω από το Αργοστόλι σε ένα μικρό χωριό που λέγεται «Ραζάτα». Έτσι, όπως και σήμερα να συνηθίζεται να παίρνεται το επίθετο από τον τόπο καταγωγής ή διαμονής, ο Ανδρέας τίμησε με αυτό τον τρόπο τον τόπο του, τα Ραζάτα, κρατώντας σαν επίθετο το, «Ραζής». Είναι ένα βαθύ πηγάδι γνώσεων και εκπλήξεων ο Ανδρέας. Πήγαμε πίσω στο ΓΣΟ. Διέκρινα την συγκίνηση του στον τόνο της φωνής. Θυμήθηκε τις γυμναστικές επιδείξεις, και, δεν ξέρω, ίσως να ήταν τόσο έντονη η εικόνα μπροστά του, στάθηκε όρθιος, καμαρωτός κυπαρισσένιος όπως είναι και το περηφανεύτηκε.

 

''Εκείνες οι πυραμίδες". Ναι, και ποιός καθηγητής, μαθητής δεν θυμάται εκείνο το επίτευγμα στο ''κτίσιμο'' της πυραμίδας. Και, βρισκόμενος στο ΓΣΟ έβγαλε στην επιφάνεια ακόμα μια εικόνα που πολύ λίγοι θα την θυμούνται και που για μας ήταν έκπληξη. Ο γνωστός και αγαπητός φίλαθλος Ρήσος ήταν δεινός χορευτής σε χορευτικές ομάδες, όπως του Ανδρέα Λανίτη σε Ελληνικούς χορούς, και σε σχολικές θεατρικές παραστάσεις με έργα του αείμνηστου Μακρυγιάννη και διδασκαλία χορού του Ραζή.

 

Ίσως η λέξη ''μπασκέτα'' να ήταν άγνωστη εκείνα τα χρόνια. Ο Ανδρέας Ραζής ήταν εκείνος ο οποίος γνώρισε στους αθλητές τις ονομασίες, τους όρους και κανονισμούς αυτού του αθλήματος. Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί σαν ''ο πατέρας του μπάσκετ''. Όλα και όλους τα θυμάται ο κ. Ραζής. Κι' εδώ ξεχωριστές αναμνήσεις, κι' εκεί αξέχαστες εικόνες, και σε τούτο το σχολείο αγαπημένοι συνάδελφοι, και σε κείνο οι μαθητές με μαθήματα και τα απογεύματα.

 

24899063_309481072872084_1082573989_n.jpg

 

Υδραίος, Γεωργίου «Κούνελλος», Χαράκης, Βαρνάβας, Ιορδάνης... Το τηλεγράφημα μετάθεσης ήρθε από τον Sir Παναγιώτη Κακογιάννη, πρόεδρο της Σχολικής Εφορείας, και τον βρήκε καθηγητή στην Ευρύχου. Με τίποτα δεν ήθελε να φύγει, ούτε και τον άφηναν να φύγει. Είχε στήσει την πρώτη ομάδα μπάσκετ εκεί και είχε με τα ίδια του τα χέρια φτιάξει την πρώτη μπασκέτα. Ο "Τριπτόλεμος Ευρύχου", τον έχει κάδρο στις καρδιές. Η εντολή όμως ήταν εντολή συνοδευόμενη και από ένα γαργαλιστικό κίνητρο. Από 27 λίρες τον μήνα που έπαιρνε στην Ευρύχου, ο μισθός για τη Λεμεσό ανέβηκε στις 35 λίρες τον μήνα. Ερχόμενος στη Λεμεσό βρήκε το κίνητρο που θα τον κράταγε εδώ, και με το κίνητρο ''Ελένη" δεν θα έχανε τη ζωή της υπαίθρου που τόσο αγαπούσε. Η Ελένη – Λένια Αντωνιάδου, η γυναίκα του Ραζή, με καταγωγή από το Πισσούρι τον έμπασε και στην γεωργία και στην αμπελοκαλλιέργεια γεμίζοντας τα Σαββατοκυρίακα τους. Ευτιαξαν με την Λένια μια υπέροχη οικογένεια με τρεις γιούδες, και οι τρεις καταξιωμένοι επιστήμονες. Ο κύριος Ανδρέας Ραζής, αφυπηρέτησε σαν Λυκειάρχης, αφήνοντας πίσω του μια πλουσιότατη προσφορά προς την εκπαίδευση και τον αθλητισμό. Η πόλη μας, η Λεμεσός, και γενικά ο αθλητισμός, οφείλουν πολλά σε ανθρώπους όπως ο Ραζής, ο Μάριος Αγαθαγγέλου, ο Ανδρέας Πετρίδης, και τόσοι, τόσες άλλες μορφές του αθλητισμού.

 

24992339_309481066205418_492081844_n.jpg

 

Εύχομαι σε όλους, σύνταξη και αναγνώστες, καλές γιορτές, ευχαριστώ που με ανεχτήκατε σε αυτά τα ταξίδια του χθες και σας χαιρετώ. Η συγγραφή του βιβλίου, «Παμπουλλής - Η Αλεπού των γηπέδων» μου επιβάλλει πλήρη συγκέντρωση.

 

Γράφει ο Τάκης Μιχαήλ - Αθλητικογράφος

 

Read 685 times

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ (ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ)

Αθλητική γιορτή αγάπης και ανθρωπιάς διοργανώθηκε την Κυριακή στη Λεμεσό για στήριξη του Ιδρύματος «Ελπίδα»

Αθλητική γιορτή αγάπης και ανθρωπιάς διοργανώθηκε την Κυριακή στη Λεμεσό για στήριξη του Ιδρύματος «Ελπίδα»

Μια γιορτή αγάπης και ανθρωπιάς, μετατράπηκε το «Run to fight Cyprus», το οποίο περιλάμβανε αγώνες δρόμου, 21χλμ, 10χλμ και 5χλμ,...

Κάνει άνοιγμα σε Λεμεσιανούς η Ομόνοια1948

Κάνει άνοιγμα σε Λεμεσιανούς η Ομόνοια1948

Το τελευταίο φιλικό της Ομόνοιας 1948 θα είναι ανοιχτό και θα πραγματοποιηθεί στο Ζακάκι προκειμένου να γίνει εφικτή η παρουσία...

Η άποψη των οπαδών της ΑΕΛ για το Τσίρειο!

Η άποψη των οπαδών της ΑΕΛ για το Τσίρειο!

Ο οπαδός της ΑΕΛ Άριστος Σάββα μας κατέθεσε με την σειρά του την άποψη του σχετικά με την κατάσταση του...