A+ R A-
17 November 2018

Thursday, 23 November 2017 12:19

“Εν αρχή ην ο Γαβαλάς... Εν συνεχεία ην ο Παπαδήμας”

Αργύρης Γαβαλάς.

Ο πιο οξύθυμος και συνάμα ο πιο πράος άνθρωπος. Ο πιο δύστροπος και την ίδια ώρα ο πιο συγκαταβατικός, ο πιο υπομονετικός και μαζί και ο πιο ανήσυχος. Όχι, δεν είναι σχήμα οξύμωρο, είναι ο Αργύρης Γαβαλάς. Δεν υπάρχει παλαίμαχος ποδοσφαιριστής που να μη σου αναφέρει το όνομα Αργύρης Γαβαλάς. "Με είδε στην αυλή της εκκλησιάς και με πείρε στο ΓΣΟ". "Είμαι ποδοσφαιρικό παιδί του Γαβαλά". "Ξεκίνησα το ποδόσφαιρο με πρώτο μου προπονητή τον Γαβαλά".

 

Εν αρχή ην ο Γαβαλάς, για δεκάδες εκατοντάδες ποδοσφαιριστές, για το κυπριακό ποδόσφαιρο, για την ομάδα της ΑΕΛ, τον Απόλλωνα, την πρώτη Μικτή Κύπρου του 1960, την Εθνική Κύπρου.

Ο Γαβαλάς είναι ο άνθρωπος που έβαλε τη σφραγίδα του απάνω στη στρογγυλή θεά, την έντυσε με ήθος, αξιοπρέπεια, ευπρέπεια και την έστειλε πειθαρχημένη σε κάθε αλάνα από όπου εντόπιζε τα νέα ταλέντα. Από το 1932 και για είκοσι δύο χρόνια από τα οποία τα δεκαπέντε εργάστηκε αμισθί, πέρασαν από τα χέρια του όλα τα αστέρια της μεγάλης ομάδας της ΑΕΛ χαρίζοντας της τρία πρωταθλήματα. Μετά την ΑΕΛ βρίσκεται στον Απόλλωνα μέχρι το 1962, και χωρίς κανείς να μπορεί να το αμφισβητήσει, είναι αυτός που έβαλε τα θεμέλια για να κτιστεί η πορεία του Απόλλωνα.

23897671_302988093521382_956490047_n.jpg

 

Αταλάντευτος σε αρχές πειθαρχίας, ήθους, διαμόρφωσης χαρακτήρων με ανεπτυγμένο το αθλητικό πνεύμα." Δεν με νοιάζει αν χάσετε. Για μένα θα είναι νίκη αν μέσα στο γήπεδο δήξετε ήθος. Σας θέλω να ήσαστε κύριοι".

 

Εν αρχή ην ο Γαβαλάς... Εν συνεχεία ην ο Παπαδήμας.

Ίσως να μην υπάρχει άνθρωπος που εφάρμοσε την αυστηρή πειθαρχία με τόση ευγένεια. Ίσως να μην υπάρχει άνθρωπος που έδινε διαταγές με το «σε παρακαλώ». Ίσως και να μην υπάρχει άλλος που δίδαξε το «συν» όσο αυτός. Μέσα στο γήπεδο είμαστε συν-αθλητές, με αυτό το πιστεύω πορεύτηκε στα γήπεδα. Είμαστε συν-άνθρωποι, το μότο του στην κοινωνική του δράση. Ναι, μιλάμε για τον Ανδρέα Παπαδήμα, τον κύριο των κυρίων. Το σύνθημα, ''Με τον Γιώρκο Κίνα στόπερ και το Παπαδήμα σκόρερ'', που δονούσε το ΓΣΟ, διασχίζοντας όλους τους δρόμους και όλους τους φιλάθλους μαζί, έμεινε διαχρονικό. Ανδρέας Παπαδήμας, έτσι απλά, χωρίς να προσδιορίζεται ποιάς ομάδας είναι.

 

Ο Παπαδήμας είναι το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα που το κτητικό, ''δικός'' δεν έχει θέση. Δεν ''ανήκει'' κάπου συγκεκριμένα. Δεν είναι της ΑΕΛ, ούτε του Απόλλωνα, ούτε του ΑΡΗ. Είναι του κυπριακού ποδοσφαίρου. Είναι αυτός ο ένας που εκπροσωπεί όλες τις ανθρώπινες και αθλητικές αξίες. Σήμερα βλέπει απέναντι του το ενενηκοστό έτος της ηλικίας του που κοντεύει να φτάσει, το χλευάζει, και αρχίζει την περιγραφή της φάσης. Ενστικτωδώς κοιτάς αν είναι σωστή η χρονολογία που διαβαίνουμε. Εξήντα πέντε χρόνια πριν.

 

23899082_302988086854716_173944106_n.jpg

 

Το 1992 ο Παπαδήμας φεύγει οικογενειακώς για την Αυστραλία. Παίρνει μαζί με όλα του τα αντικείμενα και την αγάπη του για το ποδόσφαιρο. Εκεί αναλαμβάνει στην ομάδα Hellas το καθήκον της εξεύρεσης ταλέντων. Η σφραγίδα "Παπαδήμας" σφράγισε και αυτή την ήπειρο. Ποιό μπορεί, αλήθεια, να είναι εκείνο το πληκτρολόγιο που θα κτυπήσει τις κατάλληλες λέξεις, ποιό είναι εκείνο το λεξικό, τόσο πλούσιο που θα σου δώσει τις σωστές ερμηνείες της κάθε λέξης, ποιός είναι εκείνος ο φωτογράφος που θα αποθανατίσει εκείνες τις απείρου κάλλους εικόνες, ποιός είναι εκείνος ο κοινωνιολόγος, ο ψυχολόγος, ο παιδαγωγός, ο ζωγράφος, που θα ερμηνεύσει αυτόν τον άνθρωπο.

 

23897976_302988090188049_1306052207_n.jpg

 

Αν είναι σωστό αυτό που λέχθηκε, ότι "ευτυχία είναι στο πέρασμα μας από τη ζωή να γνωρίσουμε ανθρώπους με ήθος", ο Παπαδήμας είναι το υπόδειγμα ήθους, ανθρώπου, ποδοσφαιριστή, προπονητή. Είναι ευτυχείς όσοι τον γνώρισαν. Πως μπορεί και πρέπει να τιμηθούν αυτοί οι άνθρωποι, ''πατέρες του ποδοσφαίρου''. Πριν τρία χρόνια ο αθλητικογράφος, ερευνητής Γιώργος Μελετίου έκανε δημόσια μιαν εισήγηση και την τεκμηρίωσε. Πριν ένα μήνα την επανέλαβε. «Το νέο στάδιο Λεμεσού να ονομαστεί ''Στάδιο Αργύρη Γαβαλά''».

 

Θα πρόσθετα και ένα διάζωμα του σταδίου να ονομαστεί, "Ανδρέα Παπαδήμα" και κατά σειρά να τιμηθούν οι μεγάλοι του ποδοσφαίρου. Στην ''γέφυρα'' του ΓΣΟ, παραλιακή, γιατί όχι ένα όνομα από κάποιον που τίμησε την πόλη; Οφείλουν όλοι οι όμιλοι παλαιμάχων από κοινού, αθλητικά σωματεία, αθλητικογράφοι, τοπικά ΜΜΕ, και ατομικά ποδοσφαιριστές που πέρασαν από τα χέρια του Γαβαλά να μελετήσουν την εισήγηση Γιώργου Μελετίου, να πάρουν την πρωτοβουλία κινήσεων, συλλογής υπογραφών, συναντήσεις με όλους τους αρμόδιους να προλάβουν αυτό που φημολογείται για "Αρένα".

 

Είναι κάποιοι από αυτούς που οφείλουν να αναλάβουν ενεργό δράση, και δικαιωματικά θα μπορούσε να αναφερθεί σαν πρώτος ο Πανίκος Κρυστάλλης.

 

Γράφει ο Τάκης Μιχαήλ, Αθλητικογράφος

 

Read 1102 times

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ (ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ)

Με αγώνα Τριάθλου έληξαν τα «Λεμέσια 2018» (Φωτογραφίες)

Με αγώνα Τριάθλου έληξαν τα «Λεμέσια 2018» (Φωτογραφίες)

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή 4 Νοεμβρίου ο αγώνας του Τριάθλου ο οποίος διεξήχθη στo πλαίσιo των «Λεμεσίων...

Η βραδιά των αρίστων αθλητών της Λεμεσού (Φωτογραφίες)

Η βραδιά των αρίστων αθλητών της Λεμεσού (Φωτογραφίες)

Με μεγάλη λαμπρότητα πραγματοποιήθηκε η ετήσια τελετή βράβευσης των Αρίστων Αθλητών και Σωματείων από τον Δήμο Λεμεσού μέσα στο πλαίσιο...

Η ευρεία νίκη του Απόλλωνα επί της ΑΕΛ ξεχώρισε στην 9η αγωνιστική

Η ευρεία νίκη του Απόλλωνα επί της ΑΕΛ ξεχώρισε στην 9η αγωνιστική

Η ευρεία νίκη του Απόλλωνα επί της πρωτοπόρου ΑΕΛ στο τοπικό ντέρμπι της Λεμεσού ξεχώρισε της 9ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος...