A+ R A-
13 December 2018

Monday, 30 October 2017 13:32

Αναπολώντας τα παλιά: Πάμπος Πισκοπιανός και Ευαγόρας Αρμινιώτης

Πάμπος Πισκοπιανός και Ευαγόρας Αρμινιώτης

 

Τον είδα, τον Πάμπο, να κάθεται ήρεμος στην καρέκλα, έξω, στην βεράντα του μικρού σπιτιού. Το σώμα του ήταν εκεί, το βλέμμα του ταξίδευε, οι μνήμες γυρόφερναν το ΓΣΟ στα αγωνίσματα 5 χιλιόμετρα, 10 χιλιόμετρα και μαραθώνιο.

 

"Α, ο Πισκοπιανός;", είναι η έκφραση θαυμασμού για όσους αναφέρονται σε αυτόν τον άνθρωπο. Η φτώχια τον ανάγκασε να πάει σχολείο μόνο στο δημοτικό. Στα δεκατρία του χρόνια μπαίνει στη βιοπάλη, γίνεται πελεκάνος. Μόλις δεκατεσσάρων χρονών το όνομα του συνδέεται με τον αθλητισμό και τον ΓΣΟ. Πέρασε περισσότερα χρόνια σε αυτόν τον Γυμναστικό Σύλλογο ο Πάμπος παρά στο σπίτι του.

 

Μην ψάχνετε για προπονητές, μασέρ και διατροφολόγους. Μόνος του έκανε προπόνηση, και, αν είχε να φάει καλώς, αν όχι και πάλι καλώς. Ένας χώρος των προπονήσεων του ήταν και ο δημόσιος κήπος. Εκεί σύχναζαν για καφέ ο γυμναστής Παρέας και ο μπαρμπέρης ο Κουτσιούκης. "Ποιός εν τούτος ο μιτσής;", ρώτησε μια μέρα ο Κουτσιούκης. "Μα, λαλούν τον Πάμπο, εν που την Επισκοπή".

 

 23114639_1960271900892355_1942013275_n.jpg23023911_294465124373679_2133721091_n.jpg

 

Και ο ετοιμόλογος Κουτσιούκης, έδωσε το επίθετο του Πάμπου. "Ε, που τα σήμερα να τον λαλούμε Πάμπο Πισκοπιανό". Έτσι, ο νεαρός Χαράλαμπος Σωτηρίου από την Επισκοπή, ''βαφτίστηκε'' Πάμπος Πισκοπιανός. Ένας αξιόλογος αθλητής, ένας αξιοσέβαστος άνθρωπος.

 

Παγκύπριοι αγώνες στο ΓΣΕ. Μην τρέξεις μαραθώνιο, τον παρότρυναν. Ήταν μόλις δεκατεσσάρων χρονών, στο πρώτο βάπτισμα στον στίβο, με αντίπαλο τον γνωστό τότε μεγάλο αθλητή του ΓΣΠ, τον Φαρατζή. Μπαίνει στον αγώνα και στα μέσα της διαδρομής σκίζεται το ένα παπούτσι του Πάμπου.

 

Συνεχίζει να είναι η σκιά του Φαρατζή, βγάζει και το άλλο παπούτσι και έτσι, κάτι σαν Ακι Μπούα, τερμάτισε τον αγώνα. Ο Φαραζής, με το αθλητικό πνεύμα που διακατείχε τους αθλητές τον πήρε αγκαλιά και τον συγχάρηκε μένοντας έκπληκτος όταν έμαθε την ηλικία του. Μέχρι και τα εξήντα του ο Πισκοπιανός ήταν, ''εν ενεργεία αθλητής'', οπόταν ανέλαβε συντηρητής του ΓΣΟ.

 

23113585_294465121040346_1502883780_n.jpg23022377_294465127707012_1835188094_n.jpg

 

Σήμερα σε ένα άλλο γήπεδο, εκείνο των αναμνήσεων, στα δικά του ταξίδια, όμορφα ταξίδια... Τον βλέπεις, τον Αρμινιώτη, ένα ευγενέστατο άνθρωπο, να περπατά την οδό Αθηνών, να κάνει στάση στην πλατεία Σαριπόλου για πρωινό καφεδάκι με παρέα και συζήτηση. Από τις εννιά το πρωί μέχρι τις δώδεκα γυρνάει όλα τα τραπεζάκια, να τους δει όλους. Βαριά τα βήματα.

 

Τα βάρυνε ο χρόνος μα το μυαλό και τη ψυχή δεν τα άγγιξε, ανάλαφρα και δροσερά παραμένουν. Αγαπημένο του θέμα, ποιό άλλο; Ο αθλητισμός και το ακόντιο. Θυμάται τα πάντα για εκείνες τις όμορφες εποχές. "Καλά Ευαγόρα, δεν θέλω όλες τις λεπτομέρειες". Και όμως, αυτός τις θέλει. Κάθε λεπτομέρεια για σένα, είναι για κείνον μια ιστορία, μια πολύχρωμη εικόνα της ζωής του. Είναι απίστευτο τι παραστάσεις άφησε πίσω του εκείνο το ΓΣΟ. Ευλογημένοι όσοι πάτησαν τα χώματα του. "Τι κάνει αυτός ο άνθρωπος;" διερωτούνται όσοι δεν τον ξέρουν και τον βλέπουν να βολτάρει σαν ''στο πουθενά". Ποιός είναι, ποιός ήταν.

 

Τι κάνει ο άνθρωπος, εσύ το ξέρεις, και ο θαυμασμός σου εκτοξεύεται. Εκείνες τις ώρες βολτάρει στο ΓΣΟ, κάνει τροχάδην, κρατεί βαρίδια στο χέρι να δυναμώσουν οι μυς και ο καρπός, να πάει το ακόντιο όσο πιο μακριά γίνεται.
Όπως τότε, μαθητής ακόμα, με την Εθνική Κύπρου σε πανελλήνιους να έρχεται τρίτος στο ακόντιο. Να λαμβάνει μέρος σε αγώνες σκυταλοδρομίας 4Χ100 και 4Χ400. Όπως τότε, το 1967 όταν το ακόντιο διέσχισε τον ουρανό και καρφώθηκε στα 58.85 μέτρα. Επίδοση σε παγκύπριους αγώνες.

 

"Και το πριμ Ευαγόρα;". Πριμ τρεις μέρες τιμητική άδεια από τη δουλειά, ήταν αστυνομικός τότε. Και από ζέσταμα; Υπήρχαν τα οργανωμένα γυμναστικά κέντρα; Η απάντηση μας θύμισε ένα χαριτολόγημα. "Η ζιβανία κάμνει καλό για εσωτερικές και για εξωτερικές εντριβές". Όμορφη εικόνα έβαλε μπροστά μας ο Ευαγόρας. "Μαζευόμασταν κάτω από τον μεγάλο ευκάλυπτο, ο Πισκοπιανός, ο Μελής κι' εγώ. Έφερνε ζιβανία ο Μελής και τρίβαμε σώμα και πόδια για ζέσταμα'' Θυμάται. Με Εθνική Ισραήλ στο ΓΣΟ όταν έριξαν με τον Ισραηλίτη αθλητή ίση απόσταση το ακόντιο. Χάριν της κυπριακής φιλοξενίας οι αρχές του ΓΣΟ του ζήτησαν να αποσυρθεί, να πάρει τη νίκη ο Ισραηλίτης, όπως και έκανε.

 

Και, η υπερηφάνεια εκτοξεύεται. Τιμητικό δίπλωμα από την ''ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ'' για την προσφορά του. Καταθέτει ο Αρμινιώτης τον σεβασμό του στον Ανδρέα Ραζή, "αυτός με έκανε αθλητή'', ευχαριστεί τον αείμνηστο Μάριο Αγαθαγγέλου, "του οφείλω πάρα πολλά". Και τώρα τι, αγαπητέ Ευαγόρα; Τώρα περιμένει τον εγγονό του, τον Μιχαλάκη Μιχαηλίδη, ένα ποδοσφαιρικό ταλέντο που προετοιμάζεται σε ακαδημία ποδοσφαίρου και υπόσχεται να ξεπεράσει τον παππού Ευαγόρα σε επιδόσεις. Είναι κάποιοι άνθρωποι, όπως ο Πισκοπιανός και ο Αρμινιώτης που μπορεί να μην κέρδισαν διεθνής διακρίσεις κέρδισαν όμως την αμέριστη αγάπη του αθλητικού κόσμου. Τάκης Μιχαήλ

 

 23113409_294465131040345_286231382_n.jpg

 

Γράφει ο Τάκης Μιχαήλ, αθλητικογράφος

 

Read 848 times

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ (ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ)

Επιτυχία σημείωσε αθλητική ημερίδα στο Λύκειο Αγίου Αντωνίου

Επιτυχία σημείωσε αθλητική ημερίδα στο Λύκειο Αγίου Αντωνίου

Το ΜΚΟ LCYouth υλοποιήσε στις 22/11 στο Λύκειο Αγίου Αντωνίου, αθλητική ημερίδα για το ευρωπαικό πρόγραμμα Erasmus+ "Sport for Intercultural...

Ποδηλατικός Περίπατος για ενίσχυση της ΠΟΑΑ Λεμεσού (Φωτογραφίες)

Ποδηλατικός Περίπατος για ενίσχυση της ΠΟΑΑ Λεμεσού (Φωτογραφίες)

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε ο Ποδηλατικός Περίπατος για ενίσχυση της Παγκύπριας Οργάνωσης Αποκατάστασης Αναπήρων Λεμεσού, που πραγματοποίησε η ΠΟΑΑ Λεμεσού...

Συνεχίζεται η 12η αγωνιστική, ΑΠΟΕΛ και Ανόρθωση παίζουν γηπεδούχοι, νίκες χθες για Απόλλωνα, Ομόνοια και Πάφο

Συνεχίζεται η 12η αγωνιστική, ΑΠΟΕΛ και Ανόρθωση παίζουν γηπεδούχοι, νίκες χθες για Απόλλωνα, Ομόνοια και Πάφο

Συνεχίζεται σήμερα η 12η αγωνιστική του Παγκυπρίου Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου Α' κατηγορίας με την Ανόρθωση να υποδέχεται τη Δόξα και το...