A+ R A-
13 December 2018

Thursday, 19 October 2017 08:30

Στέλλα Καλοπαίδη, η θεά του ανέμου..

Στέλλα Καλοπαίδη, η θεά του ανέμου...

 

Στο μικρό καφενεδάκι της πλατείας Σαριπόλου φίλοι πηγαινοέρχονταν και σταματούσαν για μια καλημέρα στη Στέλλα, την ''θεά του ανέμου''.

 

Την Στέλλα Καλοπαίδη, που σαν άνεμος πηδούσε τα εμπόδια και με δυο δρασκελιές η απόσταση 80 μέτρα εμπόδια εκμηδενιζόταν, και με άλλα δυο η απόσταση των 400 μέτρων γινόταν μια σπιθαμή.

 

Στην ετικέτα απάνω στο πρώτο εμπόδιο της Καλοπαίδη ήταν γραμμένο το ήθος, στο επόμενο εμπόδιο η αθλητική ιδέα, και στο καθένα και μια ετικέτα μέχρι και το τελευταίο, πιο προκλητικό από όλα να αναγράφει, "είσαι νικήτρια".

 

Ρουφούσε τον καφέ και κοίταγε τα ψηλά τραπεζάκια της πλατείας Σαριπόλου να στέκονται προκλητικά μπροστά της και η φαντασία της τα έβλεπε σαν τα εμπόδια στον στίβο.

 

Πόσο άχαρο αλήθεια είναι να προσπαθείς να ''στριμώξεις'' την Στέλλα Καλοπαίδη μέσα σε μια σελίδα εφημερίδας.

Που να χωρέσουν όλες αυτές οι επιτυχίες.

Ένα ταλέντο που πλάστηκε στα χέρια της αξέχαστης μορφής του αθλητισμού, του αείμνηστου Μάριου Αγαθαγγέλου, για τον οποίο η Στέλλα μιλά με απεριόριστο θαυμασμό, αγάπη και εκτίμηση.

Μαθήτρια ακόμα του γυμνασίου, με την συνεργασία ΤΕΣΚ - ΣΕΓΑΣ, το 1968, την βρίσκει αθλήτρια με την Εθνική Ελλάδος να αγωνίζεται στο Ολυμπιακό Στάδιο και να κάνει πανελλήνιο ρεκόρ στα 80 μέτρα με εμπόδια με χρόνο 12.03, ενώ το προηγούμενο ήταν 12.08.

Στη Σόφια Βουλγαρίας με την Εθνική Ελλάδος, το 1974, στους Βαλκανικούς Αγώνες, η Ελληνική σημαία είναι στα χέρια της Στέλλας Καλοπαίδη για την έπαρση.

 

Πανελλήνιοι αγώνες στην Θεσσαλονίκη, πρώτος στους αγώνες ο ΓΣΟ με την Στέλλα να συμμετέχει σε 80 εμπόδια και μήκος και 4Χ100.

Στην Τουρκία, με την Εθνική Ελλάδος.

Πρώτη στο ύψος η Καλοπαίδη, με 1.48 μέτρα.

Στις Εθνικές παρελάσεις με την Εθνική Ακαδημία Σωματικής Αγωγής (ΕΑΣΑ), σημαιοφόρος.

 

Ξεχωριστή και πολύ μεγάλη η συμβολή της Καλοπαίδη το 1977 όταν με δική της πρωτοβουλία δημιουργείται η ομάδα Βόλεϋ Γυναικών της ΑΕΛ Λεμεσού. Το 1990 είναι η Στέλλα που έβαλε τις βάσεις για την ίδρυση της ομάδας μπάσκετ γυναικών της ΑΕΛ Λεμεσού.

 

22551652_1954398281479717_2136737410_n_1.jpg

 

Δίπλα και μαζί με την Στέλλα και ο Σταύρος Γρηγορίου, ένας κι' αυτός μεγάλος αθλητής και πετυχημένος καθηγητής Μέσης. Από την Νομική Σχολή Θεσσαλονίκης, βρίσκεται στην Γυμναστική Ακαδημία Αθηνών ο Σταύρος και, μέσα σε ένα πιάτο σούπα τραχανά βρήκε ότι πιο ωραίο θα φανταζόταν στη ζωή του.

 

22551494_1954398058146406_540005370_n.jpg

 

«Απόψε τρώμε κυπριακά», είπε στους φίλους και συμφοιτητές της η Στέλλα, και γέμισε τα πιάτα με μια αχνιστή και μυρωδάτη σούπα τραχανά. Αυτό ήταν. Άλλος την βρίσκει στο κρασί, άλλος την βρίσκει στα λουλούδια, ο Σταύρος την βρήκε σε ένα πιάτο σούπα τραχανά. Από τότε, πέραν από σύζυγοι, η Στέλλα και ο Σταύρος είναι δυο πολύ καλοί φίλοι. «Και από πριμ;». Χαμόγελο. Το πριμ ήταν, ''μπράβο παιδιά, τιμήσατε την χώρα σας'', πριμ ήταν το άκουσμα του Εθνικού Ύμνου.

 

Θυμάται η Στέλλα εκείνο το ΓΣΟ: ''Πήγαινα νωρίς στο γήπεδο και έπαιρνα τον χειροκίνητο κύλινδρο που κυλίνδρωνε τον στίβο να κάτσουν τα χώματα και οι πέτρες μετά τις προπονήσεις των ποδοσφαιρικών ομάδων να γίνει πιο λείος''.

 

22627564_1954397468146465_1566382516_n.jpg

 

Και, βουρκώνει, φέρνει τον Μάριο Αγαθαγγέλου στην κουβέντα και τις προπονήσεις.

''Το τρέξιμο από το Λανίτειο και μέσα από τα χωράφια, περιοχή της Πανθέα, με τον Μάριο Αγαθαγγέλου να με ακολουθεί κατά πόδας και να με ενθαρρύνει''.

«Ήταν ο Μάριος με την Μαρία Αγαθαγγέλου οι φύλακες άγγελοι μας, οι προστάτες μας, οι καθηγητές και καθοδηγητές μας».

 

Ευτύχισε όμως η Στέλλα να έχει και υπέροχους καθηγητές, με την μοναδική και αξιαγάπητη Έλλη Βενιζέλου να ξεχωρίζει. Την ώρα του αποχαιρετισμού, την ώρα που η Έλλη έπαιρνε τον δρόμο για τον παράδεισο, η Στέλλα ήταν εκεί, ήταν εκείνη που τις έκλεισε τα μάτια. Την φίλησε με ένα τεράστιο ευχαριστώ για όσα την δίδαξε και την αποχαιρέτησε.

 

Ήταν λογικό επακόλουθο, η Στέλλα Καλοπαίδη να γίνει και αυτή μια αξιαγάπητη καθηγήτρια Μέσης Παιδείας.

 

Του Τάκη Μιχαήλ

 

Read 8478 times

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ (ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ)

Επιτυχία σημείωσε αθλητική ημερίδα στο Λύκειο Αγίου Αντωνίου

Επιτυχία σημείωσε αθλητική ημερίδα στο Λύκειο Αγίου Αντωνίου

Το ΜΚΟ LCYouth υλοποιήσε στις 22/11 στο Λύκειο Αγίου Αντωνίου, αθλητική ημερίδα για το ευρωπαικό πρόγραμμα Erasmus+ "Sport for Intercultural...

Ποδηλατικός Περίπατος για ενίσχυση της ΠΟΑΑ Λεμεσού (Φωτογραφίες)

Ποδηλατικός Περίπατος για ενίσχυση της ΠΟΑΑ Λεμεσού (Φωτογραφίες)

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε ο Ποδηλατικός Περίπατος για ενίσχυση της Παγκύπριας Οργάνωσης Αποκατάστασης Αναπήρων Λεμεσού, που πραγματοποίησε η ΠΟΑΑ Λεμεσού...

Συνεχίζεται η 12η αγωνιστική, ΑΠΟΕΛ και Ανόρθωση παίζουν γηπεδούχοι, νίκες χθες για Απόλλωνα, Ομόνοια και Πάφο

Συνεχίζεται η 12η αγωνιστική, ΑΠΟΕΛ και Ανόρθωση παίζουν γηπεδούχοι, νίκες χθες για Απόλλωνα, Ομόνοια και Πάφο

Συνεχίζεται σήμερα η 12η αγωνιστική του Παγκυπρίου Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου Α' κατηγορίας με την Ανόρθωση να υποδέχεται τη Δόξα και το...