A+ R A-
21 July 2018

Friday, 13 October 2017 07:33

Νίκη Σύκα: Συνεχίζει με τις ίδιες επιτυχίες στο στίβο της ζωής που της χάρισε δυο ανεκτίμητα βραβεία

Νίκη Σύκα - ΓΣΟ

 

Ήταν εκεί, στην Παλιά Ηλεκτρική, στο κέντρο της Λεμεσού από όπου έφυγε μια κραυγή, διέσχισε τους δρόμους, πήρε την παραλιακή, έκανε μια στάση, και γύρισε πίσω μετά από δέκα χρόνια. Γωνία Παναγή Ποταμίτη και Μάρκου Μπότσαρη το πρώτο φως και η πρώτη κραυγή για τη Νίκη Σύκα. Οι πρώτες ιαχές και χειροκροτήματα μετά από δέκα χρόνια, απ' εκεί που έκανε στάση. Παραλιακή Λεμεσού, ΓΣΟ. Μαθήτρια ακόμα του δημοτικού η Νίκη, οι πρώτες της επιδόσεις, το πρώτο χειροκρότημα . Πρωτείο σε παγκύπριους μαθητικούς αγώνες. Της έριξα το σύνθημα που είχαμε εμείς σαν μαθητές στους αγώνες, «Πρω-πρω-πρώτη Αστική». Συγκίνηση. Ήταν και δικό της σύνθημα, σε μια γλυκιά ανάμνηση ξετυλίγοντας τα ονόματα των δασκάλων και των συμμαθητών.

 

22052991_844719679039263_647316708_n.jpg

 

Από την Πρώτη Αστική ξεκίνησε για να κορυφωθεί σαν αθλήτρια στο γυμνάσιο. ''Αθηναϊδειο'', μου το τόνισε επιτακτικά, ''έτσι θέλω να το γράψεις''. Χαμήλωσε λίγο το βλέμμα, έτσι όπως συγκεντρωνόταν πριν χιμήξει στον στίβο, πήρε βαθιά ανάσα και το είπε με ευλάβεια. Υβόνη Χρυσοχού, η κυρία Υβόνη. Δεν ξέρω αν η έκφραση ''της χρωστάω τα πάντα'' μπορεί να λεχθεί, αλλά η αναφορά της Νίκης στην καθηγήτρια της Υβόνη κατέδειξε ότι της οφείλει πάρα πολλά. Πήρε ακόμα μια ανάσα για να αναφέρει ακόμα ένα όνομα από το ΓΣΟ, Μάριος Αγαθαγγέλου. Κι' απ' εκεί, αν και κύπρια αθλήτρια βρίσκεται να λαμβάνει μέρος σε αγώνες σαν μέλος του ΣΕΓΑΣ. Τόσο μεγάλη ήταν η αξία της Νίκης Σύκα.

 

Θυμάται η Νίκη, και αναφέρεται με εκείνο το πάγιο χαμόγελο στο πρόσωπο της.« Ήταν εκείνη η εποχή όταν οι προπονήσεις στο ΓΣΟ γινόντουσαν, μισό γήπεδο στα βόρεια ο ΑΠΟΛΛΩΝ, μισό γήπεδο στα νότια η ΑΕΛ και ο φτωχούλης ο ΑΡΗΣ σε δέκα τετραγωνικά πίσω από τα νότια γκολπόστ και δίπλα από την τάφρο όπου κι' εκεί συνήθως βρισκόταν ο Αργύρης Γαβαλάς να ταΐζει με άμμο κάποιον απείθαρχο ποδοσφαιριστή με τους αθλητές στο απλούν και τριπλούν να ψάχνουν που να προπονηθούν. Στα πλάγια ανατολικά ένας σφαιροβόλος ρίχνει τη σφαίρα και στα πλάγια δυτικά ένας δισκοβόλος τον δίσκο. Ο αθλητής δρόμου ταχύτητας να ''φιλά'' από τα ανατολικά πλάγια τις διαφημιστικές ταμπέλες και από τα δυτικά να ''χαϊδεύει'' τα διαχωριστικά κάγκελα προσευχόμενος να γλυτώσει από σφαίρα ή δίσκο, ή να μην τον ''φάει'' το ακόντιο. Πρόσθετα με αυτές τις ''άνετες συνθήκες'' προετοιμασίας να έχεις και τον αξιαγάπητο και αείμνηστο γνωστό σε όλους Βωβό του ΓΣΟ να βγάζει κραυγές γιατί του πατήσανε τις γραμμές που μόλις ρίγαρε το γήπεδο». Κάτω από αυτές τις συνθήκες, η αξία αυτών των αθλητών πολλαπλασιάζεται, και στη Νίκη Σύκα αξίζει μια ξεχωριστή αναφορά και θαυμασμός από όλους, τόσο για τις μεγάλες και σε διάρκεια επιδόσεις της, όσο και για το απαράμιλλο ήθος της. Από τις αξιοθαύμαστες επιδόσεις της ξεχωρίζουμε το, παγκύπριο ρεκόρ στο μήκος, παγκύπριο ρεκόρ στα 100 μέτρα, παγκύπριο στα εμπόδια. Μιλήσαμε για την οδό Βασίλη Μιχαηλίδη, για τις χωράφες στις Κούππες και την Αγία Ζώνη, εκεί όπου το ζαρκάδι συνέχιζε τις προπονήσεις ανάμεσα στα αγκάθια.

 

«Έχεις δει κάποιες ταινίες με τους Ρωμαίους αυτοκράτορες όταν μπαίνανε στη Ρώμη;», με ρωτάει. Που το πάει τώρα αυτή, σκέφτηκα. Η Νίκη, είναι ένας ωραίος τύπος, ''εν τυπούϊ''. Δεν της λείπει ούτε λεπτό το γέλιο και το χιούμορ. «Για πες για τους Ρωμαίους», την προκαλώ. « Ήταν το 1968, πανελλήνιοι αγώνες στη Θεσσαλονίκη. Πρώτη θέση, ΓΣΟ. Η αποστολή επιστρέφει θριαμβευτικά και μπαίνοντας στην πόλη, εκατοντάδες άνθρωποι, δεξιά και αριστερά του δρόμου με δάφνες και λουλούδια στα χέρια να ζητωκραυγάζουν και να χειροκροτούν ασταμάτητα σε όλη τη διαδρομή».

 

Δεν μιλήσαμε για πριμ. Δεν θέλαμε να χαλάσουμε την ωραία ατμόσφαιρα. Γνωρίζαμε το ύψος των πριμ της εποχής. «Θυμάμαι όμως το καλύτερο δώρο που είχα πάρει σαν αθλήτρια». Και πάλι συγκίνηση σ' αυτό το γελαστό πρόσωπο. «Ήταν ο βατήρας που μου αγόρασε ο πατέρας μου». Ναι, μέχρι και τον βατήρα τον αγόραζε ο αθλητής. Τυχερή η Νίκη με πατέρα τον Παναγιώτη Σύκα, ένα άνθρωπο που θυμάται και τιμά η Λεμεσός, και από το πέρασμα του από το Συνεργατικό Ταμιευτήριο Λεμεσού.

 

. Την Χριστίνα και τον Όμηρο

 

22016660_844719672372597_367742664_n.jpg

 

22014612_844719675705930_319543068_n.jpg

 

22014500_844719689039262_121734936_n.jpg

 

Τάκης Μιχαήλ, Αθλητικογράφος

 

Read 2598 times

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ (ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ)

Απόλλωνας και Ανόρθωση στη μάχη των επαναληπτικών του 1ου προκριματικού γύρου του Europa League

Απόλλωνας και Ανόρθωση στη μάχη των επαναληπτικών του 1ου προκριματικού γύρου του Europa League

Απόλλωνας και Ανόρθωση αγωνίζονται σήμερα με στόχο να δώσουν συνέχεια στην ευρωπαϊκή τους πορεία. Ο Απόλλωνας...

Beach Volley: Στον αστερισμό της Ζώνης Μικρών Κρατών η Λεμεσός

Beach Volley: Στον αστερισμό της Ζώνης Μικρών Κρατών η Λεμεσός

Η Κύπρος και συγκεκριμένα οι Ομοσπονδιακές Εγκαταστάσεις του Beach Volley στη Λεμεσό θα φιλοξενήσουν το τριήμερο 20-22 Ιουλίου το τουρνουά...

Ετήσια τακτική γενική συνέλευση του Λεμεσιανού γυμναστικού συλλόγου «Τα Ολύμπια»

Ετήσια τακτική γενική συνέλευση του Λεμεσιανού γυμναστικού συλλόγου «Τα Ολύμπια»

Η Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση του Γυμναστικού Συλλόγου «ΤΑ ΟΛΥΜΠΙΑ» (Γ.Σ.Ο.) θα γίνει στο Πολιτιστικό Κέντρο του Γ.Σ.Ο. στο Τσίρειο...