A+ R A-
10 December 2018

Sunday, 25 November 2018 12:01

Κλινική AIMIS: Εφηβική Ιδιοπαθής Σκολίωση

308.jpg

Δρ. Ηλίας Χ. Παπαδόπουλος, Χειρουργός Σπονδυλικής Στήλης


 

Μέρος Β'

 

 

 

ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Η απόφαση για την θεραπεία της ΙΣ λαμβάνεται με βάση τη σκελετική ωριμότητα του παιδιού (πόση ανάπτυξη υπολείπεται από την στιγμή της διάγνωσης) και τη θέση και το μέγεθος του κυρτώματος (σε μοίρες). Η συμπεριφορά κάθε σκολιωτικού κυρτώματος, δηλαδή το κατά πόσο θα μείνει στάσιμο ή θα προχωρήσει, επηρεάζεται από συγκεκριμένους παράγοντες.

 

Πιο συγκεκριμένα, όσο νεότερος είναι ο ασθενής - δηλαδή όσο περισσότερο απέχει από τη σκελετική ωρίμανση - και όσο μεγαλύτερo είναι το κύρτωμα, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα να μεγαλώσει κι άλλο (σε μοίρες).

 

Άλλοι παράγοντες είναι το γυναικείο φύλο, η απουσία έμμηνου ρύσεως (που ισοδυναμεί με τη σκελετική ανωριμότητα) και η εντόπιση της σκολίωσης στη θωρακική μοίρα της σπονδυλικής στήλης.

 

Μορφές αντιμετώπισης, όπως η γυμναστική, η χειροπρακτική, η οστεοπαθητική, η φυσικοθεραπεία, έχουν αποδειχθεί ανούσιες, μετά από εκτεταμένες μελέτες σε πάρα πολλά παιδιά. Εξ ίσου ανώφελο είναι να λέμε στο παιδί να αλλάξει καθημερινές συνήθειες – από ποιον ώμο κρεμάει τη σχολική τσάντα, πώς κάθεται στο θρανίο κ.λπ. – γιατί καμία δραστηριότητα δεν επηρεάζει το κύρτωμα.

 

 

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ

Κυρτώματα μικρότερα των 10 μοιρών δε θεωρούνται σκολίωση, αλλά ασυμμετρία της ΣΣ. Αυτά είναι απίθανο να εξελιχθούν και γενικά δεν απαιτούν καμία μορφή παρακολούθησης ή θεραπείας, εκτός από περιπτώσεις που το παιδί είναι πολύ μικρής ηλικίας ή ανώριμο σκελετικά, οπότε και πρέπει να παρακολουθούνται. Παρακολουθούνται επίσης τα κυρτώματα 10-20 μοιρών, σε τακτά διαστήματα, 4 έως 6 μηνών, για τον έλεγχο της προόδου του κυρτώματος.

 

Πρόοδος του κυρτώματος θεωρείται αύξηση κατ’ ελάχιστο 5 μοιρών (που είναι και το όριο ακρίβειας της μέτρησης): λιγότερο από 5 μοίρες δε θεωρείται πρόοδος και δεν λαμβάνεται κανένα μέτρο. Αν η πρόοδος του κυρτώματος είναι μεγαλύτερη των 5 μοιρών, σε παιδί με ανώριμο σκελετό (παιδί που ακόμα μεγαλώνει), τότε τοποθετείται κηδεμόνας, αν η σκολίωση ξεπερνάει συνολικά τις 20 μοίρες.

 

 

SCOLIOSIS.jpg

 

 

ΚΗΔΕΜΟΝΑΣ

 

 

Ο κηδεμόνας θεωρείται ότι αναχαιτίζει την πρόοδο του κυρτώματος, αλλά δεν μπορεί να μειώσει την παραμόρφωση (το μέγεθος των κυρτωμάτων), δηλαδή να «θεραπεύσει» την σκολίωση. Επιπλέον, παρά τη χρήση του, το ένα τρίτο των σκολιώσεων θα συνεχίσουν να μεγαλώνουν μέσα στον κηδεμόνα.

 

Η χρήση του κηδεμόνα επιβάλλεται να γίνεται μόνο κατά την περίοδο της μέγιστης ανάπτυξης που είναι το χρονικό διάστημα που η σκολίωση μπορεί να επιδεινωθεί. Η έμμηνη ρύση είναι η αρχή του τέλους της μέγιστης ανάπτυξης στα κορίτσια, που διαπιστώνεται οριστικά με την χρήση ακτινολογικών ευρημάτων (Risser sign και ακτινογραφία χεριού), αλλά και από την εμφάνιση προχωρημένων, δευτερευόντων χαρακτηριστικών του φύλου, όπως η ανάπτυξη των μαστών και της τριχοφυΐας του φύλου.

 

Τα κυρτώματα που πιθανώς να συνεχίσουν να αναπτύσσονται μετά την εφηβεία (ως σκολίωση των ενηλίκων πλέον), είναι αυτά που είναι μεγαλύτερα των 50 μοιρών, για αυτό και ο αντικειμενικός σκοπός της θεραπείας με κηδεμόνα είναι να εισέλθει το παιδί στην ενήλικη ζωή, με κύρτωμα μικρότερο των 50 μοιρών.

 

 

Υπάρχουν 2 τύποι κηδεμόνα, με διαφορετικές ενδείξεις:

 

Ο θωρακοσφυϊκός -ιερός κηδεμόνας (thoracolumbosacral orthosis-TLSO)

Προσαρμόζεται ακριβώς στο σώμα κάθε παιδιού (custommoulded) και μπορεί να φορεθεί κάτω από τα ρούχα. Δρα με την εφαρμογή πίεσης τριών σημείων στην ΣΣ, και είναι συμβατός με κάθε σχεδόν τύπο κυρτώματος.

Πρέπει να εφαρμόζεται για 16 έως 23 ώρες το 24ωρο, και μπορεί να αφαιρείται για τις αθλητικές δραστηριότητες.

 

 

Ο κηδεμόνας τύπου Charleston

 

Είναι νυκτερινός κηδεμόνας που ουσιαστικά κυρτώνει το σώμα ενάντια στο σκολιωτικό κύρτωμα. Συνίσταται η χρήση του μόνο στα μονήρη θωρακικά ήπια κυρτώματα.

 

Από τη στιγμή που ο κηδεμόνας μπορεί να σταματήσει την εξέλιξη ενός κυρτώματος σε παιδιά που δεν έχει ολοκληρωθεί η ανάπτυξή τους, είναι προφανές πως η χρήση του σε σκελετικά ώριμα παιδιά είναι περιττή. Η χρήση τους άρα περιορίζεται σε παιδιά 11-13 ετών -προκειμένου για κορίτσια- και 12-14 χρονών -προκειμένου για αγόρια. Ένα παιδί με σκολίωση περίπου 30 μοιρών, που είναι σχεδόν ώριμο σκελετικά, πρέπει να παρακολουθείται, αλλά όχι να αντιμετωπιστεί με κηδεμόνα, μιας και η πιθανότητα να επιδεινωθεί η σκολίωση είναι ελάχιστη.

 

Όλα τα παραπάνω περί κηδεμόνων, αφορούν στη φιλοσοφία των Αμερικανών και Σκανδιναβών ιατρών. Η Βρετανική σχολή, από την άλλη, είναι τελείως αρνητική στη χρήση του κηδεμόνα στην ΙΣ. Η θεωρία των Βρετανών ιατρών είναι, ότι οι έρευνες που έγιναν από τους Αμερικανούς και τους Σκανδιναβούς για τους κηδεμόνες είχε μεθοδολογικά σφάλματα τέτοια, ώστε να είναι αναξιόπιστη.

 

Εκτός αυτού, οι δικές τους έρευνες έδειξαν ότι, με ή χωρίς κηδεμόνα, ο αριθμός των παιδιών που θα οδηγηθούν τελικά στο χειρουργείο για σκολίωση είναι αναλογικά ο ίδιος. Επιπλέον ισχυρίζονται ότι τα περισσότερα παιδιά δεν φορούν τον κηδεμόνα που τους έχει συσταθεί, γιατί αυτό έχει τεράστιες αρνητικές επιπτώσεις στη ψυχοσύνθεση τους.

 

Ως εκ τούτου, η έννοια του ελέγχου στα σχολεία για την πρώιμη διάγνωση της ΙΣ θεωρείται στη Βρετανία χωρίς ουσία, αφού η φυσική ιστορία της νόσου δε μπορεί να αλλάξει με την παρέμβαση σε πρώιμο στάδιο (μικρές σκολιώσεις). Για όσα παιδιά η σκολίωση είναι ορατή (παραμόρφωση), και εφόσον αυτό ενδείκνυται με βάση τις μετρούμενες μοίρες, συνιστάται η ολοκληρωτική λύση, που είναι η χειρουργική επέμβαση. Σήμερα η βιβλιογραφία κλείνει για άλλη μια φορά θετικά προς τους κηδεμόνες μετά τη δημοσίευση το 2013 μιας μεθοδολογικά σωστής εργασίας στο NewEnglandJournalofMedicine από τους Weinsteinetal η οποία έδειξε ότι οι κηδεμόνες είναι αποτελεσματικοί.

 

Read 106 times

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ (ΥΓΕΙΑ)

Κλινική AIMIS: Ανοσοθεραπεία, μια αποτελεσματική μορφή θεραπείας για τον καρκίνο

Κλινική AIMIS: Ανοσοθεραπεία, μια αποτελεσματική μορφή θεραπείας για τον καρκίνο

Δρ Γεώργιος Σ. Ορφανός, Παθολόγος-Ογκολόγος Η ανοσοθεραπεία αποτελεί μια μορφή συστηματικής θεραπείας ενάντια στον καρκίνο. Διαφέρει από τη χημειοθεραπεία...

Κλινική AIMIS: Εφηβική Ιδιοπαθής Σκολίωση – Μέρος Γ

Κλινική AIMIS: Εφηβική Ιδιοπαθής Σκολίωση – Μέρος Γ

Δρ. Ηλίας Χ. Παπαδόπουλος, Χειρουργός Σπονδυλικής Στήλης ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ Ο σκοπός του χειρουργείου στην Ιδιοπαθή Σκολίωση (ΙΣ) είναι η σπονδυλοδεσία,...

Κλινική AIMIS: Κρυολόγημα χωρίς αντιβίωση!

Κλινική AIMIS: Κρυολόγημα χωρίς αντιβίωση!

Άντρη Παντελή, Κλινική Διαιτολόγος Αυτή την χειμωνιάτικη περίδο τα κρυολογήματα είναι τόσο συχνά καθώς και η συχνή χρήση αντιβιοτικών. ...