A+ R A-
10 December 2018

Monday, 12 November 2018 10:00

Κλινική AIMIS: Η αναγεννητική ιατρική στην Ορθοπαιδική - Πολυδύναμα Βλαστοκύτταρα

 

Dr.Skarpas.png

Δρ. Γεώργιος Αθ. Σκάρπας

Ειδικός Ορθοπεδικός Χειρουργός


 

Η αναγεννητική ιατρική στην Ορθοπαιδική μπορεί να βοηθήσει στην επαναφορά της βιολογικής λειτουργίας των αρθρώσεων με την εφαρμογή βιολογικών μεθόδων και τη χρήση αυτόλογων ενήλικων βλαστοκυττάρων.

 

Η χρήση των βλαστοκυττάρων μπορεί να προσφέρει μια μη επεμβατική αυτόλογη θεραπεία σε έναν μεγάλο αριθμό ορθοπαιδικών παθήσεων που μέχρι τώρα αντιμετωπίζονταν χειρουργικά.

 

 

Τι είναι τα βλαστοκύτταρα;


 

Το ανθρώπινο σώμα είναι ένας οργανισμός ο οποίος αποτελείται απο διάφορα όργανα, το καθένα απο τα οποία είναι φτιαγμένο απο εξειδικευμένα κύτταρα που εξασφαλίζουν τη σωστή δομή και λειτουργία του κάθε οργάνου και τα οποία προέρχονται απο βλαστοκύτταρα. Τα βλαστοκύτταρα οπότε είναι το πρώτο στάδιο όλων των κυττάρων, τα οποία στη συνέχεια αναπτύσσονται σε συγκεκριμένα κύτταρα με συγκεκριμένες λειτουργίες αναλόγως σε ποιο όργανο βρίσκονται.

 

Τα περισσότερα ενήλικα βλαστοκύτταρα είναι πολυδύναμα (multipotent) και σε αντίθεση με τα εμβρυικά μπορούν να διαφοροποιηθούν σε ένα πιο περιορισμένο αριθμό κυτταρικών τύπων, σχετικούς με τα όργανα στα οποία βρίσκονται. Αυτά τα κύτταρα υπάρχουν σε πολλούς ιστούς και όργανα, όπως σε μυελό των οστών, λιπώδη ιστό, δέρμα και αίμα, και εκτελούν σημαντικές αναγεννητικές και επανορθωτικές λειτουργίες οι οποίες ενεργοποιούνται σαν μέρος της φυσιολογικής ανανέωσης των οργάνων και όταν οι συνθήκες το απαιτούν, για παράδειγμα, όταν υπάρχουν κυτταρικές βλάβες ή φθορά σε ιστούς.

 

Τα βλαστοκύτταρα λόγω των επανορθωτικών και αναγεννητικών τους ιδιοτήτων αποτελούν μία αρκετά υποσχόμενη προσέγγιση στην αντιμετώπιση διάφορων ασθενειών.

 

Βάσει των τελευταίων μελετών που έχουν παρουσιαστεί σε εξειδικευμένα ορθοπαιδικά συνέδρια δείχνουν ότι ήδη η χρήση των βλαστοκυττάρων είναι πλέον μέθοδος επιλογής από κορυφαίους Ορθοπαιδικούς παγκοσμίως.

 

 

Περιπτώσεις που μπορούν να εφαρμοστούν

 

• Εκφυλιστική ή τραυματική βλάβη του χόνδρου (οστεοαρθρίτιδα)

• Αθλητικές κακώσεις (συνδεσμικές βλάβες)

• Μερική ρήξη χιαστού

• Ρήξη μηνίσκου

• Μερική ρήξη συνδέσμων - τενόντων

• Άσηπτη νέκρωση (Οστεονέκρωση)

• Ψευδάρθρωση κατάγματος

• Πλημμελής πώρωση κατάγματος

 

 

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη θεραπεία

 

Η λήψη του δείγματος γίνεται υπό συνθήκες αποστείρωσης και, μετά από την ενεργοποίηση, τα βλαστοκύτταρα τοποθετούνται στο σημείο της βλάβης υπό υπερηχογραφική καθοδήγηση. Στη συνέχεια, ο ασθενής μπαίνει σε ειδικό πρωτόκολλο παρακολούθησης για να αποφευχθεί το χειρουργείο.

 

 

Όταν πλέον τα βλαστοκύτταρα τοποθετηθούν στη βλάβη, αυτά έχουν τριπλή δράση:

 

- Πρώτον, επιβραδύνουν την εξέλιξη της παθολογίας, περιορίζοντας τη βλάβη.

 

- Δεύτερον, εκκρίνουν αυξητικούς παράγοντες οι οποίοι έχουν αντιφλεγμονώδη δράση και, κατ' επέκταση, μειώνουν τον πόνο και αυξάνουν την κινητικότητα της άρθρωσης.

 

- Τρίτον, και πιο σημαντικό, είναι η ανάπλαση των ιστών με αποτέλεσμα τη θεραπεία της βλάβης και την αποφυγή ενός χειρουργείου.

 

 

Τα οφέλη για τον ασθενή είναι πολλαπλά:

 

• Αναίμακτη και ανώδυνη μέθοδος

• Απόλυτα ανεκτή και ασφαλής μέθοδος χωρίς επιπλοκές

• Δεν χρειάζεται νοσηλεία

• Σημαντική ανακούφιση από τον πόνο

• Γρηγορότερη επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες

• Άμεση κινητοποίηση χωρίς τη χρήση βακτηρίων

• Μπορεί να συνδυαστεί με χειρουργική επέμβαση

• Διατήρηση του αποτελέσματος στον χρόνο

• Αποφυγή χειρουργείου (αναλόγως με την παθολογία)

• Αποτελέσματα: μείωση του πόνου και γρήγορη βελτίωση

 

 

Τα αποτελέσματα αυτής της μεθόδου είναι πολύ υψηλά με ένα μεγάλο ποσοστό των ασθενών να ανταποκρίνονται στη θεραπεία και να αποφεύγουν κάποιο χειρουργείο. Το μεγαλύτερο ποσοστό των ασθενών βλέπουν σημαντική μείωση του πόνου στις πρώτες δύο εβδομάδες, ποσοστό το οποίο αυξάνεται στους 12 μήνες. Στο μεγαλύτερο ποσοστό των ασθενών παρουσιάζεται βελτίωση της κινητικότητας της άρθρωσης σε σύντομο χρονικό διάστημα.

 

Η παραπάνω θεραπεία μπορεί να εφαρμοστεί είτε ως απλή έγχυση είτε μετά χειρουργικό καθαρισμό ή αποκατάσταση με αρθροσκόπηση ή MIS- Ρομποτικές τεχνικές χωρίς μεγάλες τομές και διαφοροποίηση της φυσιολογικής ανατομίας της περιοχής που πάσχει.

 

Η κάθε περίπτωση μελετάται ξεχωριστά και σε αυτήν εφαρμόζονται οι δέουσες θεραπείες για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα με τη βέλτιστη αποκατάσταση και λειτουργικότητα.

 

Η τεράστια εμπειρία της ομάδας μας εγγυάται προς την κατεύθυνση του επιτυχούς αποτελέσματος!

 

 

 

xartis-aimisclinic.png

Κλινική AIMIS

Θεοδώρου Ποταμιάνου 50

Κάτω Πολεμιδια 4155 Λεμεσός

Τηλ. 25 864000 | 2587 3387

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. www.aimisclinics.com

 

 

Read 117 times

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ (ΥΓΕΙΑ)

Κλινική AIMIS: Ανοσοθεραπεία, μια αποτελεσματική μορφή θεραπείας για τον καρκίνο

Κλινική AIMIS: Ανοσοθεραπεία, μια αποτελεσματική μορφή θεραπείας για τον καρκίνο

Δρ Γεώργιος Σ. Ορφανός, Παθολόγος-Ογκολόγος Η ανοσοθεραπεία αποτελεί μια μορφή συστηματικής θεραπείας ενάντια στον καρκίνο. Διαφέρει από τη χημειοθεραπεία...

Κλινική AIMIS: Εφηβική Ιδιοπαθής Σκολίωση – Μέρος Γ

Κλινική AIMIS: Εφηβική Ιδιοπαθής Σκολίωση – Μέρος Γ

Δρ. Ηλίας Χ. Παπαδόπουλος, Χειρουργός Σπονδυλικής Στήλης ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ Ο σκοπός του χειρουργείου στην Ιδιοπαθή Σκολίωση (ΙΣ) είναι η σπονδυλοδεσία,...

Κλινική AIMIS: Κρυολόγημα χωρίς αντιβίωση!

Κλινική AIMIS: Κρυολόγημα χωρίς αντιβίωση!

Άντρη Παντελή, Κλινική Διαιτολόγος Αυτή την χειμωνιάτικη περίδο τα κρυολογήματα είναι τόσο συχνά καθώς και η συχνή χρήση αντιβιοτικών. ...