A+ R A-
13 December 2018

Saturday, 22 September 2018 15:31

Συνέντευξη με τον Δρ. Χριστόφορος Στυλιανίδης - Χειρούργος Οφθαλμίατρος

Ο γιατρός Χριστόφορος Στυλιανίδης γεννήθηκε στη Λεμεσό. Αποφοίτησε από το Λανίτειο Λύκειο Α’. Μετά την ολοκλήρωση της στρατιωτικής του θητείας, εισήχθη στην Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης το 2002, από όπου αποφoίτησε το 2008. Έπειτα, μετέβη στη Γερμανία όπου ειδικεύτηκε στην οφθαλμολογία στο τριτοβάθμιο νοσοκομείο Dietrich Bonhoeffer Klinikum Neubrandenburg, τμήμα του πανεπιστημίου του Greifswald. Το νοσοκομείο αυτό καλύπτει μια ευρύτερη περιοχή του κρατιδίου Μεκλεμβούργο/δυτική Πομερανία. Από το 2015 είναι Επιμελητής και υπεύθυνος τμήματος της οφθαλμολογικής κλινικής, μέχρι και την εγκατάστασή του στη Λεμεσό.


 

Το Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του ιατρείου του στη Λεμεσού. Ο Σάκης Στυλιανού επισκέφτηκε το χώρο και σε ένα ευχάριστο κλίμα ο γιατρός Χριστόφορος Στυλιανίδης μας μίλησε για τα παιδικά του χρόνια στη Λεμεσό, την απόφασή του να ασχοληθεί με την Οφθαλμολογία, τις σπουδές του, γιατί είναι σημαντικό να προσέχουμε τα μάτια μας αλλά και πώς βλέπει την ανάπτυξη της πόλης του μετά από χρόνια.

 

 

 

Σε ποια περιοχή της Λεμεσού μεγαλώσατε και τι θυμάστε από τη γειτονιά σας;


 

Μεγάλωσα στην Ενορία Αγίας Ζώνης. Από τη γειτονιά μου θυμάμαι παίζαμε μπάλα μικροί στα χωράφια, από το πρωί μέχρι τη νύχτα, μέχρι που μας φώναζε η μάνα μας να μαζευτούμε σπίτι.

 

 

Τι θυμάστε από το Λανίτειο;


 

 

Μετά το δημοτικό που τα χωράφια έπαψαν να υπάρχουν, αναγκαζόμασταν να παίζουμε όλη μέρα μπάσκετ ή ποδόσφαιρο στο σχολείο, που η αυλή του ήταν ανοικτή όλες τις ώρες της μέρας.

 

 

Γιατί διαλέξατε Οφθαλμολογία;


 

 

Για εμένα η Οφθαλμολογία ήταν έρωτας. Ήθελα να γίνω οφθαλμίατρος πριν καν αποφασίσω να γίνω γιατρός. Θυμάμαι ότι είχα πάει βδομάδα εργασίας στο νοσοκομείο και το ίδιο καλοκαίρι το πέρασα δίπλα σε έναν οφθαλμίατρο για εκπαιδευτικούς σκοπούς. Συμμετείχα στη διάγνωση, στη διαδικασία του εξετάζω το μάτι, είχα δει μάλιστα σε αρκετά μικρή ηλικία ακόμα και χειρουργείο ματιού κάτι που ακόμα και ενήλικες σήμερα ανατριχιάζουν ακόμη και στην σκέψη.

 

 

Σπουδάσατε στην Θεσσαλονίκη, ποια ήταν η ποιότητα σπουδών του πανεπιστημίου;


 

Γενικά οι θετικές και οι θεωρητικές επιστήμες έχουν ένα πάρα πολύ ψηλό επίπεδο. Βέβαια υπάρχει και ο συνήγορος του διαβόλου που λέει ότι λόγω καταλήψεων είναι δύσκολο να τελειώσεις στον προγραμματισμένο χρόνο σπουδών, όταν όμως θέλεις μπορείς.

Πιστεύω είναι και ένα μάθημα ζωής που σε βάζει στο τρυπάκι για να αποφασίσεις ο ίδιος αν θέλεις ή όχι να είσαι επιμελής φοιτητής. Απαιτείται αυτοπειθαρχία και η Ελλάδα είναι μια ζούγκλα, από μόνη της είναι μια σχολή. Δηλαδή η καθημερινότητα της Ελλάδας είναι μια σχολή στο να ανταπεξέρχεσαι σε διάφορες συνθήκες.

 

 

Ποια είναι η εμπειρία σας από τη Γερμανία;


 

 

Έκανα την ειδίκευση μου στην πόλη του Neubrandenburg. Η Γερμανία ήταν ένα μεγάλο και όμορφο κεφάλαιο, με πολλές αναμνήσεις. Ήταν άλλη μια σχολή για μένα. Όπως η Ελλάδα μου πρόσφερε την ζούγκλα της καθημερινότητας, η Γερμανία είχε τελείως διαφορετική καθημερινότητα. Μου δίδαξε την πειθαρχία και τους κανόνες.

Για το θέμα της εκπαίδευσης θεωρώ ότι έχουν πάλι ένα ψηλό επίπεδο οι Γερμανοί. Επίσης να αναφέρω ότι είμαι υποψήφιος διδάκτωρ στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Saarland.

 

 

40439221_1604508012986421_3214660459869241344_n.jpg

 

 

Κάθε πότε πρέπει να επισκεπτόμαστε τον οφθαλμίατρό μας;


 

Ένας έφηβος κάθε δύο-τρία χρόνια για να ελέγχουμε σε ποια φάση βρίσκεται η διαθλαστική ανωμαλία, μυωπία, υπερμετρωπία, αστιγματισμός κ.λ.π. Μετά τα 18-20 εφόσον δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα υγείας μπορεί θεωρητικά να κάνει το λεγόμενο check-up κάθε 5 χρόνια.

Μετά τα 40-50 έρχονται άλλες καταστάσεις στο προσκήνιο όπως το γλαύκωμα. Σε Κύπρο και Ελλάδα 1 στους 12 περίπου έχουν γλαύκωμα. Αρκετοί από αυτούς δεν το ξέρουν.

 

 

Το ότι η Κύπρος είναι μια χώραμε έντονη ηλιοφάνεια επηρεάζει τις παθήσεις των ματιών;


 

Υπάρχουν παθήσεις που επηρεάζονται από την έντονη ηλιοφάνεια. Στην Κύπρο έχουμε έξαρση στο πτερύγιο, υπάρχει έντονη έξαρση του κερατόκωνου, όμως δεν έχει αποδεχθεί ότι συσχετίζεται με την ακτινοβολία. Κάτι που ίσως να συσχετίζεται με την ακτινοβολία είναι οι ωχροπάθειες. Η ωχρά κηλίδα ουσιαστικά είναι το φιλμ. Όπως οι παλιές φωτογραφικές μηχανές είναι το φίλμ πάνω στο μάτι μας. Όσον αφορά τη σκόνη, προκαλεί τα σύνδρομα ξηρού οφθαλμού.

 

 

Πώς βλέπετε την ανάπτυξη της Λεμεσού μετά τις σπουδές σας;


 

 

Η ανάπτυξη της Λεμεσού είναι ραγδαία από πολεοδομικής άποψης. Αυτό από τη μια με χαροποιεί διότι εννοείται ότι ανοίγουν οι θέσεις εργασίας. Αυτό που ίσως με λυπεί, αν το δούμε έτσι λίγο νοσταλγικά, είναι ότι το μέτωπο της παλιάς Λεμεσού, το παραλιακό μέτωπο, κλείνει σιγά - σιγά.

 

Read 1073 times

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ (ΥΓΕΙΑ)

Κλινική AIMIS: Κνίδωση

Κλινική AIMIS: Κνίδωση

Δρ. Σύλβια Λαζαρίδου, Ειδικός Παθολόγος, Υποειδικότητα Παρηγορητική φροντίδα - Διαχείριση χρόνιου πόνου Είναι η επίμονη κνίδωση (Urticaria) επικίνδυνη για την υγεία;...

Κλινική AIMIS: Ανοσοθεραπεία, μια αποτελεσματική μορφή θεραπείας για τον καρκίνο

Κλινική AIMIS: Ανοσοθεραπεία, μια αποτελεσματική μορφή θεραπείας για τον καρκίνο

Δρ Γεώργιος Σ. Ορφανός, Παθολόγος-Ογκολόγος Η ανοσοθεραπεία αποτελεί μια μορφή συστηματικής θεραπείας ενάντια στον καρκίνο. Διαφέρει από τη χημειοθεραπεία...

Κλινική AIMIS: Εφηβική Ιδιοπαθής Σκολίωση – Μέρος Γ

Κλινική AIMIS: Εφηβική Ιδιοπαθής Σκολίωση – Μέρος Γ

Δρ. Ηλίας Χ. Παπαδόπουλος, Χειρουργός Σπονδυλικής Στήλης ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ Ο σκοπός του χειρουργείου στην Ιδιοπαθή Σκολίωση (ΙΣ) είναι η σπονδυλοδεσία,...