A+ R A-
14 November 2018

Wednesday, 25 April 2018 09:42

«Σημαντική η άθληση ως πρόληψη για την υγεία» από το Λύκειο Αγίου Νικολάου

Εκδήλωση με θέμα τη σημασία της άσκησης για την προαγωγή της υγείας του σύγχρονου ανθρώπου, πραγματοποίησε με επιτυχία το Λύκειο Αγίου Νικολάου, όπου μαθητές της Β’ Λυκείου συναντήθηκαν με τον Δρ. Μιχάλη Μιχαηλίδη, διδάκτορα Εργοφυσιολογίας, καθηγητή Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, αθλητίατρο και Πρόεδρο του Κέντρου Αθλητιατρικών Ερευνών Κύπρου του Κ.Ο.Α.(ΚαεΚ).

 

Η συνάντηση εντασσόταν μέσα στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «ΛΕΜΕΣΙΑ».

 

Ο Δρ. Μιχάλης Μιχαηλίδης αναφέρθηκε αρχικά στις εργασίες του Κέντρου Αθλητιατρικών Ερευνών Κύπρου και τη σημασία που ο ΚαεΚ δίνει στη άθληση ως πρόληψη, κάτι που ήταν σημαντικό ήδη από την ελληνική αρχαιότητα. Ο Δρ. Μιχαηλίδης τόνισε τη σημασία της φυσικής δραστηριότητας από τη πολύ μικρή ηλικία, και όπως ο Γοργίας (465 π.Χ.) διατύπωνε «Η γυμναστική είναι ανώτερη από την ιατρική, γιατί προλαβαίνει τα προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει η ιατρική».

 

Η υποκινητικότητα, η έλλειψη κίνησης, η κακή διατροφή, η υψηλή παχυσαρκία, η απουσία κοινωνικής δραστηριότητας αποτελούν κύριες αιτίες για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο σύγχρονος άνθρωπος. Η άσκηση επιδρά θετικά και αποτρεπτικά για την εμφάνιση υπέρτασης, καρκίνου, χρόνιας καρδιακής ανεπάρκειας, αρτηριοσκλήρωσης, θρόμβωσης και διαβήτη.

 

DSC_0045.JPG

 

Η άσκηση με κάθε ευκαιρία, στη σωστή ποσότητα και διάρκεια, ανάλογα με το άτομο και την ηλικία, η άσκηση κατά τη διάρκεια της εργασίας/ μαθήματος αποτελούν το ζητούμενο για τη σύγχρονη εποχή. Η άσκηση τέθηκε ήδη ως κριτήριο για την πρόσληψη αστυνομικών με δείκτες υγείας, που έχουν καθοριστεί από τον ΚαεΚ. Το παράδειγμα του Μίλωνα Κροτωνιάτη, επτά φορές Ολυμπιονίκη στην αρχαιότητα, αναφέρθηκε από τον Δρ. Μ. Μιχαηλίδη για να τονίσει τη σημασία όχι μόνο της άσκησης αλλά και της προοδευτικής προπόνησης, ενδεικτικό της αξίας της προοδευτικής κινητικής δραστηριότητας. ( Ο Μίλωνας Κροτωνιάτης ξεκίνησε την προπόνησή του στην άρση βαρών, σηκώνοντας ένα μικρό μοσχαράκι στα χέρια του. Το ολοένα βαρύτερο και μεγαλύτερο ζώο ενίσχυε την σταδιακή και προοδευτική αξία της άσκησής του).

 

Ο Δρ. Μ. Μιχαηλίδης αναφέρθηκε με έντονο τρόπο και στη σκοτεινή πλευρά της άσκησης, δηλαδή στην «άσκηση» με τη χρήση επικίνδυνων σκευασμάτων, αναβολικών, στεροειδών και άλλων, που διοχετεύονται ελεύθερα στην αγορά μέσα από «νόμιμες» διαδικασίες και προϊόντα. Με την αναφορά του σε ευρωπαϊκές έρευνες, ο Δρ. Μ. Μιχαηλίδης απέδειξε τη σοβαρότητα από τη χρήση ορμονών σε αθλητές και μη, για βελτίωση της εμφάνισης του σώματος ή και μεγιστοποίηση της απόδοσής τους σε αγώνες για ικανοποίηση υγιών ή ιδιοτελών σκοπών (προβολή, εξασφάλιση χρημάτων, δόξα).

 

Οι σοβαρές παρενέργειες από τη χρήση ορμονών δόθηκαν πολύ παραστατικά μέσα από συγκεκριμένα παραδείγματα Ελλήνων και ξένων αθλητών όπως ο Lance Armstrong, Marion Jones, Patrick Arnold, Σαμπάνης, Κεντέρης και Θάνου, που βρέθηκαν ντοπαρισμένοι, με τις συνέπειες από τη χρήση τους να επηρεάζουν τόσο το ίδιο το άτομο όσο και το ευρύτερο σύνολο, σε ηθικό, πνευματικό και κοινωνικό επίπεδο.

 

Τέλος, ο Δρ. Μ. Μιχαηλίδης ολοκλήρωσε την παρουσίασή του αναφερόμενος στην ανάγκη έγκαιρης ενημέρωσης όλων για πρόληψη των σωματικών βλαβών από την κακώς νοούμενη άσκηση με στόχο τη βελτίωση της σωματικής και ψυχικής κατάστασης των ατόμων.

 

Οι μαθητές παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον την παρουσίαση και είχαν ένα εποικοδομητικό διάλογο με τον ομιλητή.

 

Την εκδήλωση συντόνισε ο κ. Ανδρέας Κισσονέργης, Β.Δ.

 

Read 520 times

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ (ΥΓΕΙΑ)

Σύνδεσμος Ιθάκη: Επιτυχία το παγκύπριο συνέδριο για Άνοια / Αλτσχάιμερ

Σύνδεσμος Ιθάκη: Επιτυχία το παγκύπριο συνέδριο για Άνοια / Αλτσχάιμερ

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 26 και το Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2018 στο Elias Beach Hotel στη Λεμεσό, το...

Τα σγουρά σου τα μαλλιά

Τα σγουρά σου τα μαλλιά

Αντώνης Σερδάρης, Διευθυντής Κλινικής μαλλιών HAIRLIFE CLINICS, Τηλ. 22 499 111 , 25 385 000 http://www.hairlifeclinics.com/...

14 Νοέμβρη: Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη - Ποια η σχέση διαβήτη και απώλειας ακοής;

14 Νοέμβρη: Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη - Ποια η σχέση διαβήτη και απώλειας ακοής;

Δρ Γιώργος Παναγιώτου, Au.D. CCC-A, FAAA, Κλινικός Ακουολόγος Τι πρέπει να προσέξουν οι διαβητικοί! H 14η Νοεμβρίου καθιερώθηκε...