A+ R A-
17 October 2018

Friday, 13 April 2018 14:06

Η Λεμεσός στο περίμενε: Απάντηση από Υπ.Υγείας αναμένει το Γερμανικό Ογκολογικό Κέντρο, ώστε να προχωρήσουν με τις υπογραφές

Σε αναμονή της απάντησης του Υπουργείου Υγείας βρίσκεται το Γερμανικό Ογκολογικό Κέντρο στη Λεμεσό, ώστε να προχωρήσει η υπογραφή συμφωνίας με το Γερμανικό Ογκολογικό Κέντρο, που στοχεύει να βάλει τέρμα στην ταλαιπωρία δεκάδων καρκινοπαθών από τη Λεμεσό και την Πάφο.

 

Αν και η διαπραγμάτευση βρίσκεται προς το τέλος της, η Επιτροπή Προσφορών του Υπουργείου Υγείας ανέβαλε για τρίτη φορά τη λήψη απόφασης, για να τη μεταθέσει για την ερχόμενη εβδομάδα, αφού το αρμόδιο Τμήμα θέλει περισσότερο χρόνο, πριν την υπογραφή της συμφωνίας.

 

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο Πρόεδρος του Γερμανικού Ογκολογικού Κέντρου, Κίκης Καζαμίας, είπε ότι «το Κέντρο περιμένει μια θετική ή αρνητική απάντηση από το αρμόδιο Υπουργείο», ξεκαθαρίζοντας ότι από την πλευρά του Γερμανικού Ογκολογικού Κέντρου το ζήτημα της διαπραγμάτευσης έχει ολοκληρωθεί οριστικά.

 

Όπως ανέφερε ο κ. Καζαμίας η διαφορά που είχε προκύψει το προηγούμενο διάστημα αφορούσε κυρίως στην οικονομική πτυχή της συμφωνίας.

 

Σημείωσε πως το Υπουργείο Υγείας έχει ήδη εξασφαλίσει νέα έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο ενώ τον περασμένο Ιανουάριο είχε αποφασίσει τη δαπάνη 4 εκατομμυρίων ευρώ για αγορά ογκολογικών υπηρεσιών από το συγκεκριμένο Κέντρο, προσφάτως αποφάσισε την αύξηση του κονδυλίου σε 4,9 εκατομμύρια, προκειμένου να επιτευχθεί η συμφωνία

 

Η συμφωνία περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την αγορά υπηρεσιών ακτινοθεραπείας για τους καρκινοπαθείς των επαρχιών Λεμεσού και Πάφου και την αγορά υπηρεσιών για εξειδικευμένες εξετάσεις, για τις οποίες σήμερα το κράτος αγοράζει υπηρεσίες από κέντρα του εξωτερικού, όπως είναι το PET/CT Scan.

 

Ο κ. Καζαμίας ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι το Γερμανικό Ογκολογικό Κέντρο ετοίμασε προσφορά, την οποία και απέστειλε στο Υπουργείο Υγείας και η οποία συμπεριλαμβάνει το κόστος για 800 ασθενείς, διαβεβαιώνοντας παράλληλα πως «η τιμή είναι χαμηλότερη από αυτή που στοιχίζει σήμερα στο κράτος η θεραπευτική αγωγή ενός καρκινοπαθούς».

 

Ωστόσο, η Επιτροπή Προσφορών του Υπουργείου ανέβαλε για τρίτη φορά τη λήψης απόφασης, με τον Πρόεδρος του Γερμανικού Ογκολογικού Κέντρου να κάνει λόγο για «μονομερή καθυστέρηση», είπε.

 

Εξάλλου, σε δηλώσεις του, μετά από εθιμοτυπική συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ, ο Υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου, είπε πως δεν υπάρχουν χρονοδιαγράμματα, σημειώνοντας ότι «ως κυβέρνηση έχουμε εγκρίνει ένα ποσό μέχρι 4,9 εκατομμύρια ευρώ, για αγορά υπηρεσιών από το Γερμανικό Ογκολογικό Κέντρο».

 

«Έχουμε εντοπίσει την ανάγκη να εξυπηρετήσουμε τους ασθενείς από την Λεμεσό και την Πάφο, όπως επίσης και την αγορά υπηρεσιών που προσφέρει το Γερμανικό Ογκολογικό, που αυτή την στιγμή δεν προσφέρεται στην Κύπρο. Με αυτό το σκεπτικό εγκρίναμε αυτό το ποσό και ξεκινήσαμε διαπραγμάτευση ως Υπουργείο και Τμήμα Προσφορών με το Γερμανικό Ογκολογικό Κέντρο», είπε.

 

Εξήγησε ότι όταν η διαπραγμάτευση έχει να κάνει με δημόσιο χρήμα δεν είναι κάτι απλό, για να προσθέσει ότι πρέπει να σιγουρευτούν και γι’ αυτό παίρνει κάποιο χρόνο. Επιπλέον, είπε πως η ενημέρωση που είχε σήμερα είναι ότι βρίσκονται προς το τέλος της διαπραγμάτευσης, αλλά θέλουν ακόμα κάποιο χρόνο.

 

«Αντιλαμβάνεστε ότι ως Υπουργείο δεν μπορούμε να επέμβουμε στην διαδικασία ούτε καν να γνωρίζουμε λεπτομέρειες της διαδικασίας. Αυτό αφορά μια διαπραγμάτευση με το αρμόδιο Τμήμα Προσφορών του Υπουργείου με το Γερμανικό Ογκολογικό και θα αφεθούν αμερόληπτα να πάρουν τις αποφάσεις τους», ανέφερε.

 

Κληθείς να αναφέρει πότε αναμένεται αποτέλεσμα, ο Υπουργός Υγείας είπε πως «είναι μια διαπραγμάτευση για την οποία δεν μπορούμε να ξέρουμε», συμπληρώνοντας πως «η ενημέρωση που είχα σήμερα είναι ότι συναντήθηκαν χθες στο Συμβούλιο Προσφορών και ληφθεί μια αναβολή για την ερχόμενη βδομάδα, αφού το θέμα εξετάζεται ακόμα».

 

«Είναι θέμα διαπραγμάτευσης», συμπλήρωσε, «και ούτε ξέρω τις λεπτομέρειες και ούτε πρέπει να ξέρουμε εμείς τις λεπτομέρειες».

 

Σε ερώτηση γιατί υπήρξε αντίδραση από τον κ. Καζαμία, ο Υπουργός Υγείας είπε πως θα πρέπει να ρωτηθεί ο κ. Καζαμίας.

 

«Δεν ξέρω. Από ότι άκουσα το πρωί τον κ. Καζαμία, ο ίδιος θεωρεί ότι κάποια πράγματα καθυστερούν. Εγώ δεν είμαι ούτε στην διαπραγμάτευση, ούτε μπορούμε να είμαστε στην διαπραγμάτευση. Αυτό το χειρίζεται το συγκεκριμένο Τμήμα. Ώσπου ισχύει η διαπραγμάτευση εμείς οφείλουμε να τηρήσουμε αυτούς τους όρους», κατέληξε.

 

Το Γερμανικό Ογκολογικό Κέντρο της Λεμεσού άρχισε να λειτουργεί πριν από έξι μήνες περίπου. Οι πλείστοι από τους εγγεγραμμένους καρκινοπαθείς, που αυτήν τη στιγμή λαμβάνουν θεραπεία στο Κέντρο, είναι περιστατικά της Λεμεσού και Πάφου.

 

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

Read 702 times

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ (ΥΓΕΙΑ)

«Είσαι γυναίκα...Είσαι δύναμη»: Εκδήλωση στη Λεμεσό επί ευκαιρίας της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Καρκίνου του Μαστού

«Είσαι γυναίκα...Είσαι δύναμη»: Εκδήλωση στη Λεμεσό επί ευκαιρίας της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Καρκίνου του Μαστού

Την Πέμπτη 18 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί μια εκδήλωση με τίτλο «Είσαι γυναίκα... Είσαι δύναμη!» επί ευκαιρίας της Παγκόσμιας Ημέρας κατά...

Η πείνα στον κόσμο αυξάνεται ξανά, σύμφωνα με τους διαιτολόγους και διατροφολόγους της Κύπρου

Η πείνα στον κόσμο αυξάνεται ξανά, σύμφωνα με τους διαιτολόγους και διατροφολόγους της Κύπρου

Ο Σύνδεσμος Διαιτολόγων και Διατροφολόγων Κύπρου αναφέρει ότι η πείνα στον κόσμο αυξάνεται ξανά ως αποτέλεσμα των συγκρούσεων, των ακραίων...

Ιατρικό Συνέδριο στη Λεμεσό από τον σύνδεσμο «Ιθάκη»

Ιατρικό Συνέδριο στη Λεμεσό από τον σύνδεσμο «Ιθάκη»

Η Πολυθεματική Επιτροπή για τη νόσο Αλτσχάϊμερ και ο Σύνδεσμος Στήριξης Ατόμων με Άνοια «Ιθάκη» το Σάββατο, 27 Οκτωβρίου 2018...