A+ R A-
11 December 2018

Saturday, 24 February 2018 10:45

Εργαστήριο Διακρανιακής Μαγνητικής Διέγερσης - Λειτουργεί στην Κλινική Αποκατάστασης του ΤΕΠΑΚ

Μια μη-επεμβατική θεραπεία η οποία χρησιμοποιεί μαγνητικούς παλμούς για διέγερση του εγκεφάλου


 

Στην Κλινική Αποκατάστασης του ΤΠΚ (ΤΕΠΑΚ) που άρχισε τη λειτουργία της εδώ και ένα περίπου μήνα, λειτουργεί πλήρως εξοπλισμένο εργαστήριο Διακρανιακής Μαγνητικής Διέγερσης (ΔΜΔ). Η ΔΜΔ είναι μια μη-επεμβατική θεραπεία η οποία χρησιμοποιεί μαγνητικούς παλμούς για διέγερση του εγκεφάλου με σκοπό τη θεραπεία διαφόρων ψυχιατρικών διαταραχών (π.χ. κατάθλιψη) και νευρολογικών παθήσεων (π.χ. αποκατάσταση εγκεφαλικών επεισοδίων). Η κλινική που προσφέρει αυτή τη στιγμή υπηρεσίες λογοθεραπείας σε παιδιά, σύντομα θα είναι έτοιμη να προσφέρει θεραπευτικές υπηρεσίες και σε ασθενείς που χρήζουν της πιο πάνω εξιδεικευμένης θεραπείας.


Για το θέμα μιλήσαμε με τον Νίκο Κωνσταντίνου PhD, Γνωστικό Νευροεπιστήμονα.


Οταν λέμε Γνωστικές Νευροεπιστήμες τι εννοούμε; Ποιό δηλαδή είναι το αντικείμενο τους; Και πόσοι κύπριοι, αν γνωρίζετε, έχουν ακολουθήσει τον συγκεκριμένο κλάδο; τον ρωτήσαμε.

Η Γνωστική Νευροεπιστήμη είναι ουσιαστικά η βιολογία της ανθρώπινης σκέψης και συμπεριφοράς. Τόσο η σκέψη μας όσο και η συμπεριφορά μας είναι βεβαίως σύνθετες. Για παράδειγμα η σκέψη μας και περιλαμβάνει διεργασίες όπως είναι η ικανότητα μας να εστιάζουμε την προσοχή μας και να μην αποσπάται εύκολα, η ικανότητά μας να αποθηκεύουμε πληροφορίες και να τις ανακαλούμε αργότερα, η ικανότητα μας να παράγουμε και να κατανοούμε λόγο και βεβαίως η ικανότητα μας να συνεργαζόμαστε ο ένας με τον άλλο.

Με ποιο τρόπο ο ανθρώπινος εγκέφαλος παράγει αυτές τις σκέψεις και συμπεριφορές; Αυτό είναι το βασικό ερώτημα που προσπαθεί να απαντήσει ο επιστημονικός κλάδος της Γνωστικής Νευροεπιστήμης.

 

Να αναφέρουμε βεβαίως ότι ο κλάδος αυτός είναι διεπιστημονικός και βρίσκεται ανάμεσα στην Ψυχολογία και τη Νευροεπιστήμη. Από τη μία η Ψυχολογία είναι η επιστήμη που μελετά την ανθρώπινη σκέψη και συμπεριφορά και από την άλλη η Νευροεπιστήμη μελετά την ανατομία και φυσιολογία του νευρικού μας συστήματος και ειδικότερα του εγκεφάλου.

 

Ενώ γνωρίζουμε εδώ και τουλάχιστον δύο με τρεις αιώνες για το ρόλο του εγκεφάλου στη σκέψη και συμπεριφορά, πρόσφατες τεχνολογικές εφευρέσεις, όπως είναι ο μαγνητικός τομογράφος, είναι αυτές που μας επέτρεψαν να παρακολουθήσουμε για πρώτη φορά τον υγιή ανθρώπινο εγκέφαλο σε λειτουργία. Αυτές οι τεχνολογικές εφευρέσεις βρίσκονται λοιπόν πίσω από τη δημιουργία αυτού του επιστημονικού πεδίου, ο οποίος γίνεται συνεχώς και πιο δημοφιλής.

Ενώ δεν γνωρίζω τον ακριβή αριθμό των Κυπρίων επιστημόνων που έχουν σπουδές σε αυτό το πεδίο, να αναφέρουμε πως πλέον ολόκληρος ο κλάδος της Ψυχολογίας έχει κάνει μια μεγάλη στροφή προς τις νευροεπιστήμες και τη βιολογία. Αυτό είναι καλό να το γνωρίζουν και τα νέα παιδιά που προβληματίζονται για τις σπουδές τους.

 

Εχουμε υπόψη μας το Εργαστήριο διακρανιακής μαγνητικής διέγερσης. Θα θελατε να μας πείτε λίγα λόγια τι έργο επιτελεί το συγκεκριμένο Εργαστήριο; Ποιούς ασθενείς εξυπηρετεί και ποιά η θεραπευτική αποτελεσματικότητα του;

 

Στην Κλινική Αποκατάστασης του ΤΠΚ έχουμε ένα πλήρως εξοπλισμένο εργαστήριο Διακρανιακής Μαγνητικής Διέγερσης (ΔΜΔ). Η ΔΜΔ είναι μια μη-επεμβατική θεραπεία η οποία χρησιμοποιεί μαγνητικούς παλμούς για διέγερση του εγκεφάλου με σκοπό τη θεραπεία διαφόρων ψυχιατρικών διαταραχών (π.χ. κατάθλιψη) και νευρολογικών παθήσεων (π.χ. αποκατάσταση εγκεφαλικών επεισοδίων). Η ΔΜΔ είναι μια τεχνική διέγερσης του εγκεφάλου που βασίζεται στην παραγωγή σύντομων μαγνητικών πεδίων χρησιμοποιώντας ένα μονωμένο πηνίο που τοποθετείται πάνω από το τριχωτό της κεφαλής. Τα μαγνητικά πεδία είναι του ίδιου τύπου με τα μαγνητικά πεδία που χρησιμοποιούνται στην απεικόνιση μαγνητικού τομογράφου (MRI).

 

Η τεχνική αυτή βασίζεται στο γεγονός ότι τα κύτταρα του εγκεφάλου λειτουργούν με ηλεκτρικό ρεύμα. Οι μαγνητικοί παλμοί που παράγονται από τη ΔΜΔ παράγουν ένα ασθενές ηλεκτρικό ρεύμα στον εγκέφαλο που ενεργοποιεί συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου. Μέσα από επιστημονικές έρευνες έχει διαφανεί ότι η θεραπεία αυτή είναι ασφαλής, είναι καλά ανεκτή από τους ασθενείς αφού σε αντίθεση με τη φαρμακευτική αγωγή δεν έχει σχεδόν καθόλου παρενέργειες και έχει ευεργετικά αποτελέσματα σε διάφορες ψυχιατρικές και νευρολογικές παθήσεις.

 

Θελήσαμε να μάθουμε πότε η Πανεπιστημιακή κλινική αποκατάστασης του ΤΕΠΑΚ θα είναι έτοιμη να προσφέρει εξειδεικευμένη βοήθεια σε ασθενείς της ειδικότητας σας; Και πόσους ασθενείς πιστεύετε θα μπορεί να εξυπηρετεί σε μηνιάια βάση. Μας είπε ο κ. Κωνσταντίνου.

 

Αυτή τη στιγμή η κλινική αποκατάστασης του ΤΠΚ προσφέρει ήδη υπηρεσίες λογοθεραπείας σε παιδιά. Επίσης, το εργαστήριο ΔΜΔ λειτουργεί διεξάγοντας έρευνα με σκοπό να κατανοήσουμε πώς η ΔΜΔ μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση εγκεφαλικών επεισοδίων, ειδικότερα σε ασθενείς με προβλήματα λόγου και κινητικά προβλήματα. Στόχος μας είναι μέσα στους επόμενους μήνες να αρχίσουμε την προσφορά θεραπευτικών υπηρεσιών σε ασθενείς, οπότε θα γνωρίζουμε επακριβώς τον αριθμό των ασθενών που θα μπορούμε να εξυπηρετήσουμε.

Read 1719 times

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ (ΥΓΕΙΑ)

Κλινική AIMIS: Ανοσοθεραπεία, μια αποτελεσματική μορφή θεραπείας για τον καρκίνο

Κλινική AIMIS: Ανοσοθεραπεία, μια αποτελεσματική μορφή θεραπείας για τον καρκίνο

Δρ Γεώργιος Σ. Ορφανός, Παθολόγος-Ογκολόγος Η ανοσοθεραπεία αποτελεί μια μορφή συστηματικής θεραπείας ενάντια στον καρκίνο. Διαφέρει από τη χημειοθεραπεία...

Κλινική AIMIS: Εφηβική Ιδιοπαθής Σκολίωση – Μέρος Γ

Κλινική AIMIS: Εφηβική Ιδιοπαθής Σκολίωση – Μέρος Γ

Δρ. Ηλίας Χ. Παπαδόπουλος, Χειρουργός Σπονδυλικής Στήλης ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ Ο σκοπός του χειρουργείου στην Ιδιοπαθή Σκολίωση (ΙΣ) είναι η σπονδυλοδεσία,...

Κλινική AIMIS: Κρυολόγημα χωρίς αντιβίωση!

Κλινική AIMIS: Κρυολόγημα χωρίς αντιβίωση!

Άντρη Παντελή, Κλινική Διαιτολόγος Αυτή την χειμωνιάτικη περίδο τα κρυολογήματα είναι τόσο συχνά καθώς και η συχνή χρήση αντιβιοτικών. ...