A+ R A-
23 June 2018

Tuesday, 09 January 2018 10:49

Τρία(3) βήματα που πρέπει να κάνετε μετά τις γιορτές πριν πείτε «Ξεκινάω δίαιτα…»

Τα γιορτινά τραπέζια ολοκληρώνονται σιγά-σιγά, τα πάρτι, τα ξενύχτια και οι διακοπές τελειώνουν προς το παρόν. Μήπως έφαγες περισσότερο φαγητό; Κάποια παραπάνω κομμάτια κουραμπιέδες ή/και μελομακάρονα; Ενώ, η κατανάλωση του αλκοόλ τελικά ήταν υπέρμετρη; Σε καταλαβαίνω, μην ανησυχείς! Ωστόσο, απόλαυσες τόσο το νόστιμο φαγητό όσο και την καλή παρέα.

 

Και από Δευτέρας δίαιτα; Καλό είναι να μην βιαστείς και κατευθείαν να περιορίσεις τον εαυτό σου. Ο εγκέφαλος χρειάζεται ένα χρονικό διάστημα ώστε να ξεπεράσει την εμμονή με τα τρόφιμα αυτά λόγω της συχνής τους κατανάλωσης. Ταυτόχρονα, το στομάχι είναι ένα ελαστικός σάκος που όσο περισσότερο φαγητό λαμβάνει τόσο περισσότερο μεγαλώνει. Για να «μαζευτεί» λοιπόν το στομάχι, θα πρέπει να ακολουθηθούν κάποια μικρά σημαντικά βήματα:

 

  • Αποτοξίνωση! Ακούς συχνά τον όρο αυτό. Ποια είναι όμως η πραγματική του έννοια; Όρος που μπορεί να αναφέρεται είτε σε ναρκωτικά ή αλκοόλ, είτε στη απομάκρυνση επιβλαβών ουσιών για το οργανισμό. Στη συγκεκριμένη περίπτωση λόγω της «κακής» διατροφής η τοξίνωση του οργανισμού επιβραδύνεται. Η συσσώρευση τοξινών στον οργανισμό ουσιαστικά μπλοκάρει το μεταβολισμό και μπορεί να προκαλέσει διάφορα προβλήματα και δυσάρεστα συμπτώματα όπως δυσκοιλιότητα, φούσκωμα κ.α. Προσπάθησε να μειώσεις το κόκκινο κρέας σε 1-2 φορές την εβδομάδα, να αποφύγεις τα τηγανιτά, τα διάφορα αμυλώδη με σάλτσες οι οποίες συνήθως είναι «κρυφές» πηγές λίπους, θερμίδων και αλατιού. Παράλληλα, η επαρκής ενυδάτωση του οργανισμού είναι απαραίτητη!

 

  • Αντικατάσταση των τροφίμων που επίσης ευθύνονται για την τυχόν αύξηση του βάρους σου πχ γλυκά(κουραμπιέδες-μελομακάρονα), αλκοόλ με φρούτα/λαχανικά σε περίπτωση που παραμέλησες την περίοδο αύτη. Στόχευσε σε κλιμακωτή κατανάλωση μέχρι και 5 μερίδες την ημέρα. Επίσης, ένταξε τα ολικής άλεσης προϊόντα στη καθημερινότητα σου.

 

  • Σταδιακή αύξηση φυσικής δραστηριότητας. Όταν λέμε φυσική δραστηριότητα δεν εννοούμε συνδρομή στο γυμναστήριο! Το περπάτημα μέτριας έντασης με ρυθμό είτε διαλειμματικής μορφής(πχ. 3 δεκάλεπτα/μέρα) ή συνεχόμενης (20-30 λεπτά) μπορεί αρχικά να σε ωφελήσει.

 

Μετά από αυτά τα μικρά βήματα είσαι έτοιμος/η να επισκεφτείς τον ειδικό Διαιτολόγο για ένα εξατομικευμένο και ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής με μονόδρομο στόχο την μακροχρόνια διατήρηση ενός φυσιολογικού και υγιές σωματικού βάρους. Καλή αρχή! Καλή χρονιά!

 

Χάρις Κυριάκου

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος Bsc

Τηλ.99165025

 

Read 784 times

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ (ΥΓΕΙΑ)

Καλοκαίρι Vs μαλλιά

Καλοκαίρι Vs μαλλιά

Κάθε καλοκαίρι, τα μαλλιά μας ταλαιπωρούνται από ένα σωρό αντιξοότητες. Η βλαβερή επίδραση του ήλιου στην τρίχα, η θάλασσα, η...

Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού: πέραν των 17,000 περιστατικών έτυχαν χειρισμού το 2017 από τη Χειρουργική Κλινική του

Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού: πέραν των 17,000 περιστατικών έτυχαν χειρισμού το 2017 από τη Χειρουργική Κλινική του

Η παροχή υψηλής ποιότητας και αξίας υπηρεσιών υγείας στον Κύπριο ασθενή αποτέλεσε και για το 2017 τον κύριο στόχο της...

Τριχόπτωση: Πώς να σώσετε τα μαλλιά σας;

Τριχόπτωση: Πώς να σώσετε τα μαλλιά σας;

Ο μεγαλύτερος εφιάλτης για όλους, άνδρες και γυναίκες, είναι η απώλεια μαλλιών. Καταρρακώνει την αυτοπεποίθησή μας και μας κάνει να...