A+ R A-
21 October 2017

Thursday, 20 July 2017 16:59

Ελιές στο δέρμα: Τα 4 σημάδια ότι είναι επικίνδυνες

Όσοι έχουν ελιές στο δέρμα τους, ειδικά αν αυτές βρίσκονται σε σημεία που εκτίθενται συνεχώς στoν ήλιο, πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

 

Το σχήμα και το μέγεθός τους δεν είναι πάντοτε ίδιο, έτσι μπορεί να υπάρχουν ελιές με λεία ή ανώμαλη επιφάνεια, ελιές που είναι επίπεδες ή προεξέχουν, με στρογγυλό ή οβάλ σχήμα. Το χρώμα τους μπορεί να είναι καφέ εξαιτίας της μελανίνης που παράγουν τα μελανοκύτταρα, ενώ υπάρχουν κι ελιές που έχουν το χρώμα του δέρματος.

 

Οι ελιές είναι κληρονομικές είτε εμφανίζονται λόγω ορμονικών αλλαγών και παρά το γεγονός, ότι γενικότερα δεν θα πρέπει να προκαλούν ανησυχία, δεν είναι όλες οι ελιές του δέρματος «αθώες», καθώς ορισμένες από αυτές συνδέονται με μια σοβαρή ασθένεια, τον καρκίνο του δέρματος.

 

Στην περίπτωση αυτή, η κατά τα άλλα χαριτωμένη ελιά του δέρματος αρχίζει να αναπτύσσει μελάνωμα, που εμφανίζεται ως μία μαύρη συνήθως ελιά, η οποία έχει ακανόνιστα όρια, είναι επίπεδη και μεγαλώνει γρήγορα.

 

Πώς θα καταλάβεις ότι υπάρχει περίπτωση να κινδυνεύεις από μια ελιά στο δέρμα σου;

 

Ακολουθήστε τις παρακάτω οδηγίες:

Χρησιμοποιήστε τα παρακάτω κριτήρια για να καταλάβετε αν κάτι δεν πάει καλά με τις ελιές στο σώμα σας.

 

Ασυμμετρία -Ενα από τα πρώτα σημάδια που δεν θα πρέπει να αγνοήσετε. Παρατηρείτε μήπως να χωρίζεται μια ελιά στη μέση ή το μισό της μέρος να μην είναι ίσο με το άλλο μισό;

 

Χρώμα -Οι ελιές που αναπτύσσουν μελανώματα εμφανίζουν συνδυασμούς από πολλά χρώματα και έτσι είναι πιθανό να δείτε ανοιχτό ή σκούρο καφέ, μαύρο, κόκκινο ή ροζ.

 

Ανομοιόμορφες άκρες -Τρίτο σημάδι που θα πρέπει να σας προκαλέσει ανησυχία είναι οι ανομοιόμορφες άκρες σε μια ελιά, που είναι επίσης πιθανό να γίνουν τραχείς, με εγκοπές ή και θολές στην όψη τους.

 

Διάμετρος -Στην περίπτωση που η ελιά έχει διάμετρο μεγαλύτερη από 5 χιλιοστά συμβουλευτείτε έναν ειδικό.

 

Πώς να εξετάσετε το σώμα σας:

 

Βήμα πρώτο

Μόλις βγείτε από το ντους, αρχίστε τον έλεγχο του άνω κορμού σας. Σταθείτε μπροστά από τον καθρέφτη και εξετάστε το πρόσωπο, το λαιμό, το στήθος, την κοιλιά σας μέχρι τους μηρούς.

 

Βήμα δεύτερο

Επειτα εξετάστε τα χέρια και από τις δυο τους πλευρές και τους αγκώνες σας.

 

Βήμα τρίτο

Ελέγξτε το κάτω μέρος του σώματος σας, αρχίζοντας από το μπροστινό μέρος των ποδιών και και συνεχίζοντας με το πίσω μέρος τους. Μην ξεχάσετε να κοιτάξετε καλά το δέρμα και ανάμεσα στα δάχτυλα.

 

Βήμα τέταρτο

Για τα σημεία του σώματος που θεωρούνται πιο δύσκολα όπως τα αυτιά, το κεφάλι και η πλάτη ζητήστε τη βοήθεια ενός συγγενικού προσώπου.

 

Πηγή: politis.com.cy

 

Read 708 times

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ (ΥΓΕΙΑ)

Κατάγεστε από την Πάφο; Αυτή η πληροφορία σας αφορά

Κατάγεστε από την Πάφο; Αυτή η πληροφορία σας αφορά

Tα ζευγάρια με καταγωγή από την επαρχία Πάφου που πρόκειται να παντρευτούν ή να αποκτήσουν παιδί πρέπει να ενημερωθούν για...

Η σημαντικότητα της γλωσσικής επικοινωνίας σε θέματα υγείας: βιωματικές εμπειρίες από τον χώρο της ογκολογίας από τον Δρ. Ν. Ζάμπογλου

Η σημαντικότητα της γλωσσικής επικοινωνίας σε θέματα υγείας: βιωματικές εμπειρίες από τον χώρο της ογκολογίας από τον Δρ. Ν. Ζάμπογλου

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για εορτασμό της Ευρωπαϊκής Μέρας Γλωσσών, το Κέντρο Γλωσσών και η Σχολή Επιστημών Υγείας του Τεχνολογικού...

Τι προβλέπει ο νόμος για εκτρώσεις στην Κύπρο, στην Ελλάδα, στην Ιταλία και στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής

Τι προβλέπει ο νόμος για εκτρώσεις στην Κύπρο, στην Ελλάδα, στην Ιταλία και στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής

Η έκτρωση ή άμβλωση είναι η διακοπή μιας αδιατάρακτης ενδομητρίου κυήσεως ενός ή περισσοτέρων εμβρύων, που διενεργείται σε πρώιμη ηλικία...