A+ R A-
26 May 2017

Saturday, 29 April 2017 08:41

Aπλό διαγνωστικό τεστ ανιχνεύει πολύ έγκαιρα το γλαύκωμα στα μάτια

Επιστήμονες στη Βρετανία ανέπτυξαν ένα νέο και εξαιρετικά απλό τεστ, το οποίο για πρώτη φορά μπορεί να διαγνώσει πολύ έγκαιρα το γλαύκωμα στα μάτια.

 

Οι ερευνητές ευελπιστούν ότι θα μπορούν να κάνουν διάγνωση του γλαυκώματος έως και δέκα χρόνια νωρίτερα απ’ ό,τι είναι δυνατό σήμερα.

 

Το τεστ δίνει υποσχέσεις ότι μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στο να αντιμετωπιστεί το γλαύκωμα, το οποίο αποτελεί την κυριότερη αιτία μη αναστρέψιμης τύφλωσης παγκοσμίως. Περίπου 60 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από γλαύκωμα διεθνώς και ο ένας στους δέκα έχει τυφλωθεί και από τα δύο μάτια.

 

Η έγκαιρη διάγνωση θα βοηθούσε τους γιατρούς να ξεκινήσουν τη θεραπεία προτού αρχίσει η απώλεια της όρασης. Το νέο τεστ φαίνεται να πετυχαίνει ακριβώς αυτό, ενώ θα μπορούσε επίσης να αξιοποιηθεί για την πρόωρη διάγνωση άλλων νευροεκφυλιστικών παθήσεων, όπως των νόσων Πάρκινσον και Αλτσχάιμερ, της πολλαπλής σκλήρυνσης κ.ά.

 

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια Φρανσέσκα Κορντέιρο του Ινστιτούτου Οφθαλμολογίας του University College του Λονδίνου (UCL), οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Brain, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, παρουσίασαν τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα των πρώτων κλινικών δοκιμών του νέου τεστ.

 

Το τεστ επιτρέπει στους οφθαλμίατρους να δουν πρόωρα στον αμφιβληστροειδή στο πίσω μέρος του ματιού τον θάνατο μεμονωμένων νευρικών κυττάρων (απόπτωση), οποίος προκαλεί την απώλεια όρασης. Όπως και με άλλες νευροεκφυλιστικές παθήσεις, όσα περισσότερα νευρικά κύτταρα καταστρέφονται, τόσο επιδεινώνεται το γλαύκωμα, το οποίο μπορεί να καταλήξει σε ολική τύφλωση.

 

«Η ανίχνευση του γλαυκώματος έγκαιρα» δήλωσε η Κορντέιρο, «είναι ζωτική, επειδή τα συμπτώματα δεν είναι πάντα ορατά. Μολονότι η διάγνωση έχει βελτιωθεί, οι περισσότεροι ασθενείς έχουν ήδη χάσει το ένα τρίτο της όρασής τους όταν διαγιγνώσκεται η νόσος. Τώρα, για πρώτη φορά, καταφέραμε να ανιχνεύσουμε τα πιο πρώιμα σημάδια του γλαυκώματος, στο επίπεδο του θανάτου των ατομικών κυττάρων. Αν και δεν είμαστε σε θέση να θεραπεύσουμε την πάθηση, το τεστ σημαίνει ότι θα είναι πλέον εφικτό η θεραπεία να αρχίζει πριν καν ξεκινήσουν τα πρώτα συμπτώματα. Στο μέλλον, το τεστ μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί και για άλλες νευροεκφυλιστικές παθήσεις».

 

Η νέα διαγνωστική τεχνική, η οποία ονομάζεται DARC (Detection of Apoptosing Retinal Cells), χρησιμοποιεί έναν ειδικό φθορίζοντα δείκτη που, όταν εισάγεται στα μάτια των ασθενών, προσκολλάται στις κυτταρικές πρωτεΐνες. Τα άρρωστα κύτταρα φαίνονται σαν λευκά φθορίζοντα σημεία κατά την οφθαλμολογική εξέταση, η οποία δεν απαιτεί κάποιον άλλο εξοπλισμό πέρα από τον συνήθη.

 

Η UCL Business, θυγατρική εταιρεία του πανεπιστημίου UCL, κατέχει την πατέντα της νέας τεχνικής.

 

πηγή: onmed.gr

 

Read 157 times

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ (ΥΓΕΙΑ)

1,1 Δισεκατομμύρια Νέοι Άνθρωποι Βρίσκονται σε Κίνδυνο να Βλάψουν Μόνιμα της Ακοή τους

1,1 Δισεκατομμύρια Νέοι Άνθρωποι Βρίσκονται σε Κίνδυνο να Βλάψουν Μόνιμα της Ακοή τους

Η αίσθηση της ακοής είναι πολύτιμη γιατί είναι αυτή που μας προσφέρει άνεση στην επικοινωνία. «Φρόντισε» την ακοή σου γιατί......

Ερευνητικό κέντρο για τον καρκίνο ιδρύουν ΤΕΠΑΚ και Γερμανικό Ογκολογικό Κέντρο

Ερευνητικό κέντρο για τον καρκίνο ιδρύουν ΤΕΠΑΚ και Γερμανικό Ογκολογικό Κέντρο

Στη διαδικασία ίδρυσης ενός Ερευνητικού Κέντρου για τον καρκίνο (Cancer Research Center) βρίσκονται το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Γερμανικό...

Το σούσι μπορεί να κρύβει κινδύνους για την υγεία;

Το σούσι μπορεί να κρύβει κινδύνους για την υγεία;

Είναι πιθανή η κατάποση παρασίτων μαζί με το ωμό ψάρι τα οποία είναι ικανά να προκαλέσουν λοίμωξη. Προειδοποίηση προς τους λάτρεις...