A+ R A-
24 June 2018

Friday, 28 April 2017 11:30

Φάρμακα σε τιμές Σουηδίας, Αυστρίας, Γαλλίας και Ελλάδας πληρώνουν οι Κύπριοι

Φάρμακα οι τιμές των οποίων υπολογίζονται με βάση τις τιμές των φαρμάκων σε Σουηδία, Αυστρία, Γαλλία και Ελλάδα, πληρώνουν οι Κύπριοι πολίτες και ασθενείς με αποτέλεσμα σύμφωνα με συγκριτική μελέτη που επικαλείται στη σχετική έκθεση του ο Γενικός Ελεγκτής η Κύπρος να είναι η 4η ακριβότερη χώρα ανάμεσα σε Γερμανία, Αγγλία, Γαλλία, Σουηδία, Αυστρία, Ισπανία, Ιταλία, Νορβηγία, Δανία και Ελλάδα στα 100 περισσότερο συνταγογραφημένα φάρμακα του ιδιωτικού τομέα.

 

Μάλιστα, σύμφωνα με την εν λόγω μελέτη, στην περίπτωση που γίνει προσαρμογή των τιμών με βάση των κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε ίση αγοραστική δύναμη (GDP-PPP) που είναι αντικειμενικός τρόπος σύγκρισης, η Κύπρος είναι η ακριβότερη χώρα από τις 11 πιο πάνω χώρες. Το ίδιο ισχύει και για τα 22 πιο ακριβά φάρμακα του δημόσιου τομέα.

 

Αυτά προκύπτουν από την ειδική έκθεση του Γενικού Ελεγκτή με τίτλο «Έλλειψη ανταγωνισμού στους διαγωνισμούς προμήθειας φαρμάκων και το σύστημα τιμολόγησης φαρμακευτικών προϊόντων που ισχύει στην Κύπρο και σύγκριση/αξιολόγηση των τιμών που προκύπτουν με τις αντίστοιχες τιμές άλλων ευρωπαϊκών χωρών» την οποία συζήτησε σήμερα η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου σε μια συνεδρία η οποία σημαδεύτηκε από τις έντονες τοποθετήσεις βουλευτών και την αποχώρηση από τη συνεδρία του Βουλευτή της Συμμαχίας Πολιτών Παύλου Μυλωνά.

 

Από την πλευρά του αρμόδιου Υπουργείου Υγείας, εκπρόσωπος του Υπουργείου αρκέστηκε στο να αναφέρει ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η διενέργεια μελέτης για επικαιροποίηση της τιμολόγησης των φαρμάκων και πως οποιαδήποτε ενέργεια θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη το ζήτημα της επάρκειας φαρμάκων, ενώ ο ίδιος ο Υπουργός ο οποίος συμμετείχε για μικρό χρονικό διάστημα στη συνεδρία (αποχώρησε για να συμμετάσχει στη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας) κληθείς αργότερα να σχολιάσει την έκθεση του Γενικού Ελεγκτή αρνήθηκε, αναφέροντας ότι θα εκδώσει γραπτή δήλωση σε 10 μέρες.

 

Σε δηλώσεις της μετά το πέρας της συνεδρίας η Βουλευτής του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου είπε πως με βάση τα δεδομένα που παρουσιάστηκαν στην Επιτροπή εύκολο γίνεται αντιληπτή η αποτυχία διαχρονικά όλων των κυβερνήσεων να θέσουν φρένο στην αλματώδη αύξηση των τιμών των φαρμάκων ή και να θέσουν ένα αποτελεσματικό μηχανισμό ελέγχου των εν λόγω τιμών.

 

Το αποτέλεσμα, ανέφερε, ο Κύπριος φορολογούμενος να επιβαρύνεται και η Κύπρος να συγκαταλέγεται στις ακριβότερες χώρες αγοράς φαρμάκων δεδομένου και του ΑΕΠ της.

 

Η κ. Δημητρίου εξέφρασε την πεποίθηση ότι υπάρχουν μεγάλα περιθώρια για μείωση της τιμής των φαρμάκων και εξοικονόμηση πόρων για το κράτος αλλά και τους πολίτες και πως προς αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να γίνει ανατιμολόγηση των φαρμάκων, αναθεώρηση των τιμών σε ετήσια βάση για να αποφεύγονται φαινόμενα διατήρησης ψηλών τιμών, μείωση του ποσοστού προμήθειας που λαμβάνουν οι φαρμακοποιοί το οποίο φτάνει στο 37% και είναι από τα πιο ψηλά στην ΕΕ και να μην λαμβάνεται υπόψη στη διαμόρφωση της τιμής των φαρμάκων ο μέσος όρος των τιμών μια ακριβής χώρας, δύο μεσαίων και μιας φτηνής αλλά ο μέσος όρος για παράδειγμα τριών χωρών της ΕΕ ή της Ευρωζώνης που να έχουν τις χαμηλότερες τιμές.

 

Είπε τέλος ότι θα πρέπει να γίνει αλλαγή στη σύνθεση της Επιτροπής Ελέγχου Τιμών Φαρμάκων έτσι ώστε τα μέλη της να προέρχονται μόνο από τον δημόσιο ή ευρύτερο δημόσιο τομέα έτσι ώστε να υπάρχουν μέλη που πιθανό να έχουν έννομο συμφέρον όπως οι βιομήχανοι ή οι εισαγωγείς φαρμάκων.

 

Από την πλευρά της η Βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου είπε πως η είδηση δεν είναι ότι η Κύπρος έχει τα πιο ακριβά φάρμακα κατ' αναλογία του κατά κεφαλήν ΑΕΠ αλλά πως «παρά τις αλλεπάλληλες εκθέσεις εμπειρογνωμόνων οι οποίες ζητήθηκαν από την Κυβέρνηση ουδέν βήμα προς διόρθωση έχει γίνει και αυτό ακριβώς είναι που καταγγέλλει και η έκθεση του Γενικού Ελεγκτή».

 

Η κ. Χαραλαμπίδου είπε ότι με έκπληξη τα μέλη της Επιτροπής άκουσαν πως παρά το γεγονός ότι θα πρέπει να αλλάξουν οι χώρες αναφοράς με την επιλογή και χωρών στις οποίες δεν είναι τόσο ακριβά τα φάρμακα, εντούτοις εξακολουθεί να γίνεται υπολογισμός και επικαιροποίηση των τιμών με την ίδια μέθοδο και με σημείο αναφοράς δύο από τις πιο ακριβές χώρες, μια με μεσαίες τιμές και μια φτηνή.

 

Η Βουλευτής του ΑΚΕΛ είπε ακόμη ότι στη μελέτη του ο καθηγητής του LSE Πάνος Κανάβος εντόπισε σύγκρουση συμφερόντων και διαπλοκή στην Επιτροπή Ελέγχου Τιμών Φαρμάκων δεδομένου του ότι συμμετέχουν ιδιώτες που έχουν άμεσο συμφέρον από τις τιμές των φαρμάκων, ζήτησε διόρθωση, ο τ έ ω ς Υπουργός Υγείας Φίλιππος Πατσαλή κατέθεσε σχετικό νομοσχέδιο για διόρθωση αυτής της διαπλοκής, ωστόσο για κάποιο λόγο στις 8 Δεκεμβρίου 2015 αυτό το νομοσχέδιο αποσύρθηκε από τον ν υ ν Υ π ο υ ρ γ ό Υ γ ε ί ας Γιώργο Παμπορίδη.

 

«Ζητήσαμε εξηγήσεις από τον Υπουργό τότε, είπε ότι προωθείται το νομοσχέδιο για τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων έχουμε σήμερα Απρίλιο του 2017, το νομοσχέδιο βρίσκεται ακόμα στη Νομική Υπηρεσία και οι τιμές εξακολουθούν να βρίσκονται στα ύψη. Δεν μπορεί αν επιβαρύνεται το δημόσιο συμφέρον και ο Κύπριος πολίτης με ακριβά φάρμακα και να αγνοούμε την κορυφή του παγόβουνου που βρίσκεται μπροστά μας» είπε, αναφέροντας πως στην έκθεση του Γενικού Ελεγκτή γίνονται συγκεκριμένες εισηγήσεις για αντιμετώπιση του θέματος πριν την εφαρμογή του ΓεΣΥ χωρίς ωστόσο να έχει εφαρμοστεί οποιαδήποτε από τις εισηγήσεις αυτές.

 

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση η κ. Χαραλαμπίδου είπε ότι ο νυν Υπουργός με επιστολή στο Κοινοβούλιο ημερομηνίας 8 Δεκεμβρίου 2015 αποσύρθηκε το νομοσχέδιο το οποίο διόρθωνε τη σύγκρουση συμφερόντων στην οποία αναφερόταν η μελέτη του Πάνου Κανάβου. Και πρόσθεσε ότι είχε προηγηθεί στις 7 Δεκεμβρίου συνάντηση του Υπουργού με τον Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Εταιρειών Κύπρου.

 

Διαμαρτυρόμενος όπως αναφέρθηκε ήδη αποχώρησε από τη συνεδρία ο Βουλευτής της Συμμαχίας Πολιτών Παύλος Μυλωνάς.

 

Στις δηλώσεις του σημείωσε πως έχει κατά κόρον λεχθεί ότι η Κύπρος είναι μια από τις ακριβότερες χώρες της ΕΕ σε ό,τι αφορά τα φάρμακα και πως την ώρα που το θέμα συζητείτο στην Επιτροπή ο αρμόδιος Υπουργός Υγείας δεν μπορούσε να παρευρίσκεται στη συνεδρία παρά μόνο για 10 λεπτά.

 

«Κατά την άποψη μου αυτές οι συνεδριάσεις παρωδία στις Επιτροπές πρέπει να σταματήσουν και αν έχουμε την ελάχιστη ευαισθησία πραγματικά και δεν ενδιαφερόμαστε μόνο για την προβολή πρέπει επιτέλους οι συνεδρίες των Επιτροπών να αποκτήσουν περιεχόμενο» ανέφερε.

 

«Αποχώρησα από την Επιτροπή, δεν υπάρχει κανένα νόημα να παρευρίσκομαι σε μια συνεδρία όπου οι αρμόδιοι δεν θα μπορούσαν να μας δώσουν εξηγήσεις και να γίνει μια εις βάθος συζήτηση ώστε να βρεθεί λύση» πρόσθεσε.

 

Σε ό,τι αφορά την ουσία του θέματος ο κ. Μυλωνάς είπε πως είναι γεγονός ότι κάποιοι κερδίζουν. «Το κράτος είναι υπεύθυνο γι' αυτή την κατάσταση» σημείωσε αναφέροντας πως πέραν των εύηχων συνθημάτων οι αρμόδιοι.

 

Εξέφρασε την ελπίδα ότι κάποια στιγμή ο Πρόεδρος της Βουλής αλλά και οι Αρχηγοί των κομμάτων να αναλάβουν τις ευθύνες τους «γιατί εκπροσωπούμε τον λαό και όχι τους εαυτούς μας» όπως είπε.

 

Ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης είπε ότι το θέμα έχει ουσιαστικά μετατραπεί σε γόρδιο δεσμό με την κατάληξη να είναι για ακόμη μια φορά η ίδια. «Έχουμε στον τομέα της αγοράς φαρμάκων υπερτιμολογήσεις, υπερβολικό κέρδος, έλλειψη φαρμάκων, κάποιους που κερδοσκοπούν σε βάρος του δημοσίου και σε βάρος των καταναλωτών » είπε ο κ. Περδίκης, υποδεικνύοντας ότι επιβάλλεται τα πορίσματα της μελέτης του καθηγητή Πάνου Κανάβου να εφαρμοστούν όπως και οι εισηγήσεις του Γενικού Ελεγκτή.

 

Ο Γιώργος Περδίκης σημείωσε επίσης πως δεν πρέπει να αναμένεται η δημιουργία Ενιαίου Οργανισμού Φαρμάκων ή η εφαρμογή του ΓεΣΥ για να επιλυθεί το πρόβλημα. Πρόσθεσε πως παρά το γεγονός ότι έχουν ληφθεί κάποια μέτρα ωστόσο αυτά δεν είναι ικανοποιητικά και η κατάσταση της εκμετάλλευσης των ασθενών μέσα από τις διαδικασίες τιμολόγησης των φαρμάκων συνεχίζεται.

 

«Επιβάλλεται να αλλάξει ο τρόπος καθορισμού των μέγιστων τιμών των φαρμάκων, επιβάλλεται να αλλάξει η σύνθεση της Επιτροπής Τιμολόγησης, πρέπει να εισαχθούν νέες διαδικασίες που να καταπολεμούν την τάση για υπερκέρδος και γενικά να εφαρμοστούν οι εισηγήσεις της μελέτης του καθηγητή Πάνου Καναβού» είπε, εξηγώντας ότι σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Ελεγκτή η αξία των φαρμάκων που διακινούνται ημερησίως στην Κύπρο ανέρχεται στις €600.000 και πως ακόμα και μια μικρή μείωση 1% επί των κερδών των εμπόρων θα έχει σημαντικό όφελος για τους πολίτες.

 

(ΚΥΠΕ)

 

Read 464 times

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ (ΥΓΕΙΑ)

Προβλήματα στα μαλλιά

Προβλήματα στα μαλλιά

Κάθε τύπος μαλλιών έχει τα δικά του χαρακτηριστικά, τα δικά του πλεονεκτήματα, αλλά και μειονεκτήματα. Τα προβλήματα που δημιουργεί ο...

Καλοκαίρι Vs μαλλιά

Καλοκαίρι Vs μαλλιά

Κάθε καλοκαίρι, τα μαλλιά μας ταλαιπωρούνται από ένα σωρό αντιξοότητες. Η βλαβερή επίδραση του ήλιου στην τρίχα, η θάλασσα, η...

Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού: πέραν των 17,000 περιστατικών έτυχαν χειρισμού το 2017 από τη Χειρουργική Κλινική του

Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού: πέραν των 17,000 περιστατικών έτυχαν χειρισμού το 2017 από τη Χειρουργική Κλινική του

Η παροχή υψηλής ποιότητας και αξίας υπηρεσιών υγείας στον Κύπριο ασθενή αποτέλεσε και για το 2017 τον κύριο στόχο της...