A+ R A-
22 March 2018

Thursday, 16 March 2017 07:42

Οδηγίες Παγκύπριου Οδοντιατρικού Συλλόγου με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Στοματικής Υγείας

Οδηγίες Παγκύπριου Οδοντιατρικού Συλλόγου με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Στοματικής Υγείας.

 

Ο Παγκύπριος Οδοντιατρικός Σύλλογος με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρα Στοματική Υγείας στις 20 Μαρτίου αναφέρεται στις επιπτώσεις που έχει η στοματική υγεία στη γενικότερη σωματική υγεία και ευημερία και θέτει ως στόχο την υιοθέτηση καλύτερων συνηθειών στοματικής υγιεινής.

 

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δελτίο Τύπου, το σύνθημα της Παγκόσμιας Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας για το 2017 είναι «Ζήσε με ΕΞΥΠΝΟ ΣΤΟΜΑ!»

 

«Με το στόμα μιλούμε, χαμογελούμε, μασούμε, γευόμαστε, φιλούμε. Αξίζει λοιπόν να το προσέχουμε!», σημειώνεται.

 

Προστίθεται πως στο στόμα συναντούνται παθήσεις από τις πιο απλές όπως είναι αυτές των δοντιών και των ούλων μέχρι και οι πιο σοβαρές παθήσεις όπως είναι ο Καρκίνος του Στόματος. Επίσης, στο στόμα παρουσιάζονται κάποια πρώτα συμπτώματα πολλών γενικότερων ασθενειών του οργανισμού μας όπως είναι για παράδειγμα ο Σακχαρώδης Διαβήτης, ορισμένα καρδιαγγειακά νοσήματα, κάποια μεταδιδόμενα νοσήματα, και αριθμός άλλων παθήσεων.

 

«Η θεραπεία αυτών των ασθενειών μπορεί να γίνει ευκολότερη και αποτελεσματικότερη εάν τα πρώτα αυτά συμπτώματα διαγνωστούν έγκαιρα κατά τις επισκέψεις μας στον Οδοντίατρο», σημειώνεται.

 

Προστίθεται ότι κάθε χρόνο, εκατομμύρια ημέρες εργασίας και σχολικής παρακολούθησης χάνονται λόγω της κακής στοματικής υγείας, γεγονός που έχει κυρίως οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις στους ανθρώπους.

 

Όπως αναφέρεται, έχει υπολογιστεί ότι περισσότερες από 50 εκατομμύρια σχολικές ώρες χάνονται κάθε χρόνο, λόγω προβλημάτων οδοντιατρικής φύσεως. Για τα παιδιά, σημειώνεται, αυτό μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στις επιτυχίες που μπορεί να έχουν στο μέλλον. Είναι 12 φορές πιθανότερο η κακή στοματική υγεία να επηρεάσει την ικανότητα απόδοσης ενός παιδιού στο σχολείο -σε σύγκριση με τα παιδιά χωρίς οδοντιατρικά προβλήματα- με αποτέλεσμα ένα χαμηλότερο επίπεδο δραστηριοτήτων και επιδόσεων, ακριβώς εξαιτίας προβλημάτων σχετικών με το στόμα. Επίσης, περισσότερες από 2,4 εκατομμύρια ημέρες εργασίας χάνονται λόγω στοματικών παθήσεων.

 

Για τη διατήρηση της στοματική υγιεινής συστήνεται βούρτσισμα των δοντιών τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα για δύο λεπτά, χρησιμοποιώντας μια φθοριούχο οδοντόπαστα.

 

«Δεν ξεπλένουμε με νερό αμέσως μετά το βούρτσισμα αλλά είναι καλύτερα να φτύσουμε απλώς την περίσσεια του αφρού της οδοντόπαστας. Ακολουθούμε μια υγιεινή διατροφή και περιορίζουμε τα σνακ, τις τροφές και τα ποτά με ψηλή περιεκτικότητα ζάχαρης, Σταματούμε το κάπνισμα το συντομότερο. Περιορίζουμε την κατανάλωση αλκοόλ στο ελάχιστο. Φορούμε προστατευτικό στόματος αν ασχολούμαστε με αθλήματα επαφής.
Μετά τα γεύματα ή τα σνακ, αν δεν μπορούμε να βουρτσίσουμε τα δόντια (όπως για παράδειγμα, αν βρισκόμαστε εκτός σπιτιού) τότε ξεπλένουμε το στόμα με ένα φθοριούχο στοματικό διάλυμα ή μασούμε τσίχλα χωρίς ζάχαρη. Χρησιμοποιούμε οδοντικό νήμα. Επισκεπτόμαστε τον Οδοντίατρο για έλεγχο και καθαρισμό των δοντιών σε τακτικά διαστήματα».

 

(ΚΥΠΕ)

 

Read 811 times

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ (ΥΓΕΙΑ)

"Σπίτι τους όσοι αμαυρώνουν το ιατρικό λειτούργημα..."

"Σπίτι τους όσοι αμαυρώνουν το ιατρικό λειτούργημα..."

Παρατηρητήριο Τρίτης Ηλικίας Κύπρου Το Παρατηρητήριο Τρίτης Ηλικίας Κύπρου, με αφορμή πρόσφατο περιστατικό, καταδικάζει για ακόμη μια φορά τις απαράδεκτες συμπεριφορές...

Συμβουλές για τις πρώτες βοήθειες σε περίπτωση πτώσης ενός παιδιού

Συμβουλές για τις πρώτες βοήθειες σε περίπτωση πτώσης ενός παιδιού

Από την Μονάδα Δημόσιας Υγείας Ασφάλειας του Οργανισμού REACTION και την Υπηρεσία Ασθενοφόρων του Υπουργείου Υγείας Η...

Η απόκτηση παιδιών γερνά τη γυναίκα κατά 11 χρόνια

Η απόκτηση παιδιών γερνά τη γυναίκα κατά 11 χρόνια

Η γυναίκα έχει προικιστεί από τη φύση να κυοφορεί και να γεννά, ωστόσο σε αυτό υπάρχει και ένα κόστος, αφού...