A+ R A-
20 April 2018

Monday, 09 January 2017 09:18

Πέντε ψυχολογικά μυστικά για να πετύχετε τους στόχους του 2017

Πάει ο παλιός ο χρόνος και τώρα που ήρθε ο νέος με τα δώρα οι περισσότεροι από εμάς βάζουν πλώρη για νέες, πιο υγιεινές συνήθειες και για μια καλύτερη ζωή. Δυστυχώς, πολλοί είναι αυτοί που τελικά θα αποτύχουν και δεν θα καταφέρουν να απαλλαγούν από τα περιττά κιλά, να αποχωριστούν τον καναπέ και να κόψουν τη ζάχαρη.

 

Ποιες ψυχολογικές τακτικές μπορούμε να εφαρμόσουμε για να αυξήσουμε τις πιθανότητες επιτυχίας ως προς την επίτευξη των στόχων μας; Οι ειδικοί απαντούν

 

1. Επιμονή

 

Ο ψυχολόγος Ρίτσαρντ Γουάισμαν, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Χερτφορντσάιρ, έχει μελετήσει τους παράγοντες που καθορίζουν τις πιθανότητες να πετύχουμε τους στόχους της νέας χρονιάς. Σε μία εκ των μελετών του, στην οποία συμμετείχαν 5.000 άνθρωποι, όσοι είχαν υιοθετήσει την πιο φαταλιστική και απαισιόδοξη στάση ήταν αυτοί που είχαν και τις λιγότερες πιθανότητες να τα καταφέρουν. Η επιμονή είναι λοιπόν, σύμφωνα με τον ειδικό, απαραίτητη προκειμένου να μην απογοητευτούμε σε περίπτωση που κάποια στιγμή χάσουμε τον δρόμο μας. «Η αποτυχία είναι αυτό που κυρίως μας αποθαρρύνει. Εάν, για παράδειγμα, κάποιος μία μέρα της δίαιτας κάνει επιδρομή στο κουτί με τα μπισκότα σκέφτεται ότι απέτυχε και ότι πρέπει να τα παρατήσει. Η επιμονή στην περίπτωση αυτή είναι το κλειδί. Πρέπει να ξεκινήσει πάλι από την αρχή την επόμενη μέρα».

 

2. Υποστήριξη

 

Η βοήθεια από συγγενείς και φίλους είναι πολύ σημαντική όταν έχουμε θέσει έναν στόχο. Σύμφωνα με τον Γουάισμαν, οι γυναίκες είναι πιο δυνατοί «σύμμαχοι» για κάποιον που θέλει να πετύχει τον στόχο του, αφού είναι σε γενικές γραμμές είναι καλύτερες στο να προσφέρουν ηθική υποστήριξη σε σύγκριση με τους άνδρες.

 

3. Καταγραφή της προόδου

 

Ένα σημείωμα στο ψυγείο ή ένα ημερολόγιο θα βοηθήσουν να καταγράψουμε τις μικρές καθημερινές μας επιτυχίες –από τη μία επιπλέον ώρα που αφιερώσαμε στο γυμναστήριο μέχρι την απόφαση να μην φάμε γλυκό– ώστε να μη χάσουμε το θάρρος και τον ενθουσιασμό μας σε βάθος χρόνου.

 

4. Ρεαλιστικοί στόχοι

 

Οι πιθανότητες επίτευξης ενός στόχου καθορίζονται πρωτίστως από το πόσο εφικτός και σαφής είναι ο ίδιος ο στόχος. Ένας μαραθώνιος είναι μεγαλόπνοος στόχος για κάποιον που δεν έκανε ποτέ του τρέξιμο, ενώ ο ασαφής στόχος βελτίωσης της φυσικής κατάστασης είναι πιο δύσκολο να εφαρμοστεί πρακτικά. Μπορεί να ξεκινήσει κανείς πηγαίνοντας γυμναστήριο μία φορά την εβδομάδα και όταν συνηθίσει να αυξήσει τη συχνότητα σωματικής άσκησης.

 

5. Αναγνώριση των επιβαρυντικών παραγόντων

 

Είναι σημαντικό να γνωρίζει κανείς τα ευαίσθητα σημεία του, δηλαδή σε ποιες περιπτώσεις και κάτω από ποιες συνθήκες είναι πιθανότερο να δείξει αδυναμία και να παρεκκλίνει του στόχου του. «Μπορεί να είναι κάτι απλό, όπως το να μην αγοράζει μπισκότα για να μην μπει στον πειρασμό να τα φάει ή να αναγνωρίσει τις ενδείξεις στρες που τον σπρώχνουν να κάνει ένα ακόμη τσιγάρο» αναφέρει ο Γουάισμαν. Από την άλλη, μπορεί κανείς να βρει ένα νέο έναυσμα που θα τον ωθήσει σε πιο υγιεινές συνήθειες. «Μπορεί κανείς να πει ότι όταν ξεκινούν οι ειδήσεις στην τηλεόραση θα πηγαίνει γυμναστήριο» προτείνει ο ειδικός.

 

πηγή: onmed.gr

 

Read 478 times

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ (ΥΓΕΙΑ)

Σε υψηλά επίπεδα η εμβολιαστική κάλυψη των παιδιών στην Κύπρο, σύμφωνα με έρευνα του Υπουργείου Υγείας

Σε υψηλά επίπεδα η εμβολιαστική κάλυψη των παιδιών στην Κύπρο, σύμφωνα με έρευνα του Υπουργείου Υγείας

Τα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης των παιδιών στην Κύπρο βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη παγκύπρια έρευνα του...

3 τροφές που δεν ήξερες ότι μπορούν να σε βοηθήσουν όταν το χρειάζεσαι

3 τροφές που δεν ήξερες ότι μπορούν να σε βοηθήσουν όταν το χρειάζεσαι

Πέρα από τα θετικά που έχει στην ψυχολογία, το κορμί και την υγεία σου, το να ακολουθείς μια ισορροπημένη διατροφή,...

Τα 10 ανησυχητικά σημάδια υγείας ότι έχεις υπερβολικό άγχος - εργασιακό και μη!

Τα 10 ανησυχητικά σημάδια υγείας ότι έχεις υπερβολικό άγχος - εργασιακό και μη!

Το σώμα σου έχει πολλούς τρόπους να σε ειδοποιήσει ότι τα επίπεδα του στρες που δέχεται δεν είναι ανεκτά. Εάν...