A+ R A-
15 December 2018

Friday, 03 August 2018 08:39

Αντιδράσεις από τις νέες χρεώσεις των τραπεζών

Θύελλα αντιδράσεων προκάλεσαν οι νέες χρεώσεις που τέθηκαν σε ισχύ από τις δύο μεγαλύτερες τράπεζες (Κύπρου και Ελληνική) που αφορούν μεταξύ άλλων συναλλαγές με επιταγές και υπηρεσίες που εκτελούνται στο ταμείο. Την ίδια ώρα, οι τραπεζικές εργασίες μέσω διαδικτύου χρεώνονται λιγότερο ή και καθόλου.


 

 

Σημαντικές αυξήσεις επέρχονται στις συναλλαγές που σχετίζονται με τη χρήση επιταγών. Συγκεκριμένα, η Τράπεζα Κύπρου αυξάνει τη χρέωση για έκδοση βιβλιαρίου επιταγών στα €25 από €15 όταν το βιβλιάριο παραγγελθεί από το δίκτυο καταστημάτων, και στα €16 από €6 όταν το βιβλιάριο παραγγελθεί από το διαδίκτυο. Επιβάλλεται ακόμα τέλος €2 για εξαργύρωση επιταγών της Τράπεζας Κύπρου, ενώ μέχρι τώρα υπήρχε τέλος μόνο για εξαργύρωση επιταγών άλλων τραπεζών.

 

Όπως αναφέρεται στις ιστοσελίδες των δύο τραπεζών, η Ελληνική για κάθε ανάληψη μετρητών από ταμείο θα χρεώνει τον πελάτη με €0,30 (με ελάχιστο ποσό χρέωσης €2 και μέγιστο €7), ενώ η Τράπεζα Κύπρου θα χρεώνει με 1‰ (τοις χιλίοις) με ελάχιστο €0,05 και μέγιστο €2.

 

Η Τράπεζα Κύπρου έχει εισαγάγει επίσης τέλος €0,15 για μεταφορές μεταξύ λογαριασμών από το ταμείο, για μεταφορές σε γενικό λογαριασμό τρίτου προσώπου και για καταθέσεις έναντι τρίτου λογαριασμού, σε περίπτωση που απαιτείται η καταχώρηση πληροφοριών. Επίσης, υπάρχει πλέον ελάχιστη χρέωση €150 για άνοιγμα συγκεκριμένου λογαριασμού τρίτου προσώπου (client account) και Ταμείων Προνοίας.

 

Η Ελληνική Τράπεζα δεν χρεώνει για μεταφορές μεταξύ λογαριασμών του ιδίου πελάτη εντός της τράπεζας. Για μεταφορές μεταξύ λογαριασμών διαφορετικών πελατών σε ευρώ ή στο ίδιο ξένο νόμισμα εντός της τράπεζας δεν γίνεται καμία χρέωση για μεταφορά μέχρι €5.000, ενώ υπάρχει χρέωση €5,00 για μεταφορές πάνω από €5.000.

 

Έντονη είναι η αντίδραση του Κυπριακού Συνδέσμου Καταναλωτών, για τις νέες τραπεζικές χρεώσεις. Σε ανακοίνωση χαρακτηρίζεται απαράδεκτο να υπάρχει χρέωση για μια απλή ανάληψη μετρητών από τρεχούμενο λογαριασμό. Επισημαίνει ότι το κόστος αυτό επιβαρύνει κυρίως συνταξιούχους και άτομα που δεν είναι εξοικειωμένα με την τεχνολογία.

 

Η ΣΕΚ εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία της για την απόφαση των εμπορικών τραπεζών να θεσμοθετήσουν την επιβολή χρεώσεων για ανάληψη μετρητών από τα ταμεία των τραπεζών. Είναι πρωτάκουστο, σημειώνει, οι πολίτες να υποχρεώνονται να καταβάλλουν τέλη για να παίρνουν λεφτά από τους λογαριασμούς τους. Η ΣΕΚ καλεί τόσο την Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή του υπουργείου Εμπορίου, όσο και την Επιτροπή Προστασίας Ανταγωνισμού (ΕΠΑ), να παρέμβουν αυτεπάγγελτα και να λάβουν μέτρα προστασίας του καταναλωτικού κοινού.

 

Όπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο γενικός διευθυντής της ΟΕΒ Μιχάλης Αντωνίου, έχει ήδη μειωθεί σημαντικά η χρήση επιταγών και μετρητών για συναλλαγές. Η προσπάθεια, πρόσθεσε, είναι μέσα στα πλαίσια της ψηφιοποίησης της οικονομίας, «την οποία στηρίζει η ΟΕΒ με πάθος, να ξεφύγουμε από αυτό τον τρόπο λειτουργίας της οικονομίας». Η εναλλακτική επιλογή, όπως ανέφερε, είναι οι πληρωμές μέσω e-banking και των πλατφόρμων που έχουν στη διάθεσή τους οι τράπεζες, όπου οι συναλλαγές μπορούν να γίνονται πιο γρήγορα και με περισσότερη ασφάλεια και μειωμένο κόστος. Κάτι τέτοιο χρειάζεται ωστόσο, όπως ανέφερε, ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα προσαρμογής.

 

Ο γενικός γραμματέας του ΚΕΒΕ Μάριος Τσιακκής ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι υπάρχει μια γενικότερη τάση για κατάργηση της χρήσης επιταγών, οι οποίες ενέχουν ένα διοικητικό κόστος, κάτι που έχει γίνει κατορθωτό σε πολλές χώρες του εξωτερικού. Ανέφερε, ωστόσο, ότι σίγουρα το γεγονός ότι υπάρχουν αυξημένες χρεώσεις θα επηρεάσει κάποιες επιχειρήσεις και αναμένονται αντιδράσεις από μέλη του ΚΕΒΕ. Όπως ανέφερε, το ΚΕΒΕ στο παρελθόν είχε δεχθεί διαμαρτυρίες των μελών του για υψηλές χρεώσεις τραπεζών και θεωρεί ότι και τώρα θα υπάρξει αντίδραση.

 

 

Η θέση της Τράπεζα Κύπρου


 

Σύμφωνα με πηγές της Τράπεζας Κύπρου, η τράπεζα θεωρεί ότι η αναθεώρηση των τιμών στις χρεώσεις αποτελεί συνέχεια των προηγούμενων αναθεωρήσεων τιμών και η τιμολόγηση αντικατοπτρίζει την εξέλιξη της τεχνολογίας αλλά και των αναγκών των πελατών.

 

Ισχύουν σήμερα οι μειωμένες ή και μηδενικές χρεώσεις για μια μακρά σειρά από υπηρεσίες που γίνονται μέσα από τα ηλεκτρονικά κανάλια εξυπηρέτησης και η τράπεζα παροτρύνει τους πελάτες να εντατικοποιήσουν τις συναλλαγές τους μέσα από τον υπολογιστή και το κινητό τους, αφού αυτή η επιλογή προσφέρεται και είναι φθηνότερη ή και δωρεάν. Ισχύει η αύξηση στις χρεώσεις που αφορούν στις επιταγές.

Η άποψη της τράπεζας είναι ότι οι επιταγές αποτελούν μάστιγα κατάχρησης στην κυπριακή οικονομία και πρέπει να μειωθεί για το καλό του συνόλου της οικονομίας, αλλά κυρίως στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Η παραγγελία βιβλιαρίου επιταγών από το σπίτι ή τον χώρο εργασίας του πελάτη είναι φθηνότερη κατά 36%, όπως είναι και οι εξερχόμενες πληρωμές που είναι μέχρι και 50% φθηνότερες.

 

Οι μεταφορές μεταξύ λογαριασμών στο ίδιο νόμισμα είναι εντελώς δωρεάν όταν γίνουν από το σπίτι του πελάτη. Εντελώς δωρεάν είναι επίσης, για παράδειγμα, οι τραπεζικές εντολές, τα αντίγραφα κατάστασης λογαριασμού, εκδόσεις προσωρινής κατάστασης λογαριασμού, τα αντίγραφα ενταλμάτων, επιταγών κ.λπ., αλλά και η έκδοση πιστοποιητικού τόκων και υπολοίπων λογαριασμού.

 

Πλέον η επιλογή εξόφλησης λογαριασμών κοινής ωφελείας ή και φορολογιών προσφέρεται επίσης δωρεάν από το κινητό, τον υπολογιστή ή το tablet, απλά, γρήγορα και με ασφάλεια μέσα από την 1bank. Το ίδιο ισχύει και για την υποβολή αίτησης για δάνεια μέσα από την υπηρεσία 1bank (e-loans), η οποία απορροφά πλέον πάνω από το 10% του συνόλου των αιτήσεων, παρόλο ότι πρόκειται για νέα υπηρεσία εδώ και μερικές μόνο εβδομάδες.

 

Η Τράπεζα Κύπρου θεωρεί πως μια αντικειμενική ανάγνωση των νέων χρεώσεων, όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί μέσα στο 2018, δείχνει πως αυτές αντικατοπτρίζουν το γεγονός ότι η κυπριακή οικονομία πλέον ψηφιοποιείται και πως οι ηλεκτρονικές επιλογές είναι πολλές, ταχύτατες, εύκολες και απλές, αλλά και φθηνότερες ή και δωρεάν.

 

Σύμφωνα με τη θέση της τράπεζας, η ηλεκτρονική πραγματικότητα είναι αναπόφευκτη και η επιλογή είναι αν θα μείνουμε στάσιμοι ως οικονομία, με όλες τις σημερινές στρεβλώσεις και τους αναχρονισμούς, ή αν θα κινηθούμε προς το μέλλον. Η διαφοροποίηση των χρεώσεων αντικατοπτρίζει το γεγονός ότι η Τράπεζα Κύπρου έχει επιλέξει το δεύτερο. Και δεν είναι ο μόνος οργανισμός στην Κύπρο που το πράττει.

 

Πηγή: http://www.philenews.com / Άγγελος Νικολάου

 

Read 894 times

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ (ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ)

Φιλμάκι για την ιστορία του κυπριακού τουρισμού ετοίμασαν ΓΤΠ, Υπ. Τουρισμού και ΚΟΤ

Φιλμάκι για την ιστορία του κυπριακού τουρισμού ετοίμασαν ΓΤΠ, Υπ. Τουρισμού και ΚΟΤ

Το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών (ΓΤΠ), σε συνεργασία με το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, και τον Κυπριακό Οργανισμό...

"Εκτοξεύθηκαν οι τιμές Κύπρου-Ελλάδας €300 ανά πτήση"

"Εκτοξεύθηκαν οι τιμές Κύπρου-Ελλάδας €300 ανά πτήση"

Έντονες ανησυχίες για την εκτόξευση στα ύψη των τιμών των αεροπορικών εισιτηρίων από την Κύπρο προς την Αθήνα και τη...

Ιστορικό ρεκόρ στις αφίξεις τουριστών τον Σεπτέμβριο του 2018 και τους πρώτους εννέα μήνες

Ιστορικό ρεκόρ στις αφίξεις τουριστών τον Σεπτέμβριο του 2018 και τους πρώτους εννέα μήνες

Ιστορικό ρεκόρ τόσο για μήνα Σεπτέμβριο όσο και για τους πρώτους εννέα μήνες του 2018, κατέγραψαν οι αφίξεις τουριστών τον...