A+ R A-
16 November 2018

Monday, 30 October 2017 16:27

Ξεκίνησε το διήμερο 3ο Διεθνές Συνέδριο Επενδυτικών Ταμείων στη Λεμεσό [PHOTO]

Τα σημερινά δεδομένα δίνουν τη δυνατότητα στην Κύπρο να κάνει βήματα ως ένας ελκυστικός και μοντέρνος προορισμός επενδυτικών ταμείων, ανέφερε σήμερα ο Υπουργός των Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης, εκφράζοντας την ελπίδα πως, εντός Νοεμβρίου, θα βρίσκεται ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου το νομοσχέδιο για τροποποίηση και βελτίωση του περί Οργανισμών Εναλλακτικών Επενδύσεων Νόμου.

 

Μιλώντας στην εναρκτήρια τελετή του διήμερου 3ου Διεθνούς Συνεδρίου Επενδυτικών Ταμείων (3rd International Funds Summit), που πραγματοποιείται στη Λεμεσό, ο κ. Γεωργιάδης είπε πως τα τελευταία χρόνια έχει γίνει μια συλλογική προσπάθεια με επικεφαλής τη βιομηχανία, που εκπροσωπείται από τον Κυπριακό Οργανισμό Επενδυτικών Ταμείων (CIFA) και τη στήριξη της Κυβέρνησης και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, με στόχο την καλύτερη ρύθμιση του νομοθετικού και διοικητικού πλαισίου.

 

"Αυτό επέτρεψε στην Κύπρο να αρχίσει να κερδίζει την αναγνώριση ως ένας ελκυστικός προορισμός επενδυτικών ταμείων", σημείωσε και υπέδειξε ότι αυτή την περίοδο "ένα νέο νομοσχέδιο που θα τροποποιήσει και θα βελτιώσει τον περί Οργανισμών Εναλλακτικών Επενδύσεων Νόμο, βρίσκεται στα τελικά στάδια της νομικής επεξεργασίας".

 

Την ίδια ώρα, ο Υπουργός των Οικονομικών αναγνώρισε πως "έχουμε βρεθεί μπροστά σε ανεπίτρεπτες γραφειοκρατικές καθυστερήσεις στο να ετοιμάσουμε το νομοσχέδιο, για το οποίο πρέπει να αναλάβω την πολιτική ευθύνη", ωστόσο εξέφρασε την ελπίδα πως εντός Νοεμβρίου, θα βρίσκεται ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου για έγκριση.

 

Είπε, ακόμη, πως το νομοσχέδιο προτείνει την εισαγωγή εγγεγραμμένων επενδύσεων που δεν είναι αδειοδοτημένες από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, για αποτελεσματικότερη και γρηγορότερη σύσταση και λειτουργία, η δυνατότητα σύστασης και λειτουργίας εγγεγραμμένων Οργανισμών Εναλλακτικών Επενδύσεων με τη νομική μορφή του ετερόρυθμου συνεταιρισμού (Συνεταιρισμοί Εναλλακτικών Επενδύσεων), ενώ την ίδια ώρα, "εργαζόμαστε με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στην τροποποίηση της νομοθεσίας που θα εισάγει μια νέα κατηγορία αδειοδοτημένων διαχειριστών, των "mini managers", που δεν εμπίπτει στην Ευρωπαϊκή Οδηγία".

 

Ο Υπουργός Οικονομικών διαβεβαίωσε πως η Κυβέρνηση εργάζεται για την προώθηση της μεταρρύθμισης και για ένα σταθερό και ισχυρό επιχειρηματικό και οικονομικό περιβάλλον και διαμήνυσε πως η Κυβέρνηση αναγνωρίζει "πως χρειάζονται να γίνουν περισσότερα και γνωρίζουμε ότι η διατήρηση του ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος της οικονομίας χρειάζεται συνεχείς μεταρρυθμιστές προσπάθειες".

 

Επιπλέον, αναφέρθηκε στην προσπάθεια δημιουργίας του Εμπορικού Δικαστηρίου "αντιλαμβανόμενοι τη σημασία ενός αποτελεσματικού δικαστικού συστήματος, σε μια ανοικτή οικονομία όπως της Κύπρου", τη σημασία της ηλεκτρονικής δικαιοσύνης (e-justice), "ως μέρος μιας ευρύτερης δικαστικής μεταρρύθμισης" αλλά και στη δημιουργία νέας ανεξάρτητης εποπτικής αρχής για τις ασφαλιστικές εταιρείες και τα ταμεία προνοίας, "αντιλαμβανόμενοι πλήρως τη σημασία για αξιόπιστη ρύθμιση και εποπτεία".

 

Πρόσθεσε δε πως δίνεται, επίσης, έμφαση στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση και σύντομα θα προωθηθεί νέα νομοθεσία με στόχο την απλοποίηση και επίσπευση των διαδικασιών αδειοδότησης νέων επενδύσεων.

 

Ο Χάρης Γεωργιάδης τόνισε πως "θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε στενά με τη βιομηχανία και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ώστε να δημιουργήσουμε τις συνθήκες που θα μας επιτρέψουν περαιτέρω επέκταση της βιομηχανίας επενδυτικών ταμείων στην Κύπρο" και εξέφρασε τη θέση πως "μια αναπτυσσόμενη βιομηχανία επενδυτικών ταμείων, όχι μόνο θα δημιουργήσει προοπτικές για επενδύτες και επαγγελματίες, αλλά θα δώσει επιπρόσθετα οικονομικά εργαλεία για επενδύσεις σε όλο το επιχειρηματικό φάσμα της Κύπρου".

 

Το 2015, υπενθύμισε, η κυπριακή οικονομία κατέγραψε ανάπτυξη 2% του ΑΕΠ, 3% το 2016, ενώ αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο 3,5% του ΑΕΠ, ποσοστό πολύ υψηλότερο από το μέσο όρο της ΕΕ, με θετικές προοπτικές.

 

"Κύριος στόχος της πολιτικής μας είναι η διατήρηση της μακροοικονομικής σταθερότητας και η προσφορά στήριξης και κινήτρων στον ιδιωτικό τομέα", ανέφερε και πρόσθεσε πως "η δέσμευσή μας στη φορολογική βεβαιότητα ήταν ζωτική και έχουμε διατηρήσει τον εταιρικό φόρο στο 12,5%, υιοθετώντας πάνω από 15 πολιτικές που μειώνουν ή ακυρώνουν φορολογίες και εισάγουν νέες φορολογικές ελαφρύνσεις και κίνητρα".

 

Είπε, δε, πως τα σημερινά δεδομένα δίνουν τη δυνατότητα στην Κύπρο να κάνει βήματα ως ένας ελκυστικός και μοντέρνος προορισμός επενδυτικών ταμείων, που θα δρα συμπληρωματικά στους ήδη εδραιωμένους ευρωπαϊκούς.

 

Απευθυνόμενος στους ξένους συνέδρους, ο Υπουργός Οικονομικών δεν παρέλειψε να αναφερθεί στα πλεονεκτήματα της Κύπρου, ως ένα φιλόξενο μέρος τόσο για να ζει κάποιος όσο και για να περάσει τις διακοπές του.

 

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του CIFA Άγγελος Γρηγοριάδης είπε πως η βιομηχανία επενδυτικών ταμείων στην Κύπρο αναμένεται να στηρίξει την οικονομική ανάπτυξη και είναι αναγκαία η επίδειξη της δέσμευσης της για καλά και διαφανή αποτελέσματα στους επενδυτές.

 

Είπε ακόμη πως η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ εγείρει γεωπολιτικά ρίσκα τόσο στην Ευρώπη όσο και αλλού και δημιουργεί αβεβαιότητα για οικονομικές υπηρεσίες και εταιρείες καθώς και σε επαγγελματίες επενδυτές, κάτι που θα μπορούσε η Κύπρος να εκμεταλλευτεί, αφού όπως υπέδειξε, είμαστε ένα αξιόπιστο μέλος της ΕΕ και της ευρωζώνης, ενώ έχουμε αρκετά κοινά στοιχεία με το Ηνωμένο Βασίλειο, όπως η νομοθεσία και το απλοποιημένο φορολογικό σύστημα, που βασίζεται στις βρετανικές αρχές, η ευρεία χρήση της αγγλικής γλώσσας κ.α.

 

Αναφέρθηκε ακόμη στις προσπάθειες ανάπτυξης του τομέα στην Κύπρο και στις εξελίξεις των επενδυτικών ταμείων ευρύτερα, σημειώνοντας πως, με βάση τις σημερινές τάσεις και δεδομένα, ο τομέας αναμένεται να καταγράψει σημαντική ανάπτυξη στα επόμενα 15 χρόνια.

 

Υπό τον τίτλο "Evolutionary Trends in the Investment Management and Funds Industry", το Συνέδριο φιλοξενεί 450 και πλέον επαγγελματίες του τομέα και εκπρόσωπους σημαντικών επενδυτικών ταμείων του εξωτερικού.

 

Το Συνέδριο, χορηγός επικοινωνίας του οποίου είναι το ΚΥΠΕ, τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας.

 

Πηγή: (ΚΥΠΕ)

 

Read 891 times

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ (ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ)

Φιλμάκι για την ιστορία του κυπριακού τουρισμού ετοίμασαν ΓΤΠ, Υπ. Τουρισμού και ΚΟΤ

Φιλμάκι για την ιστορία του κυπριακού τουρισμού ετοίμασαν ΓΤΠ, Υπ. Τουρισμού και ΚΟΤ

Το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών (ΓΤΠ), σε συνεργασία με το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, και τον Κυπριακό Οργανισμό...

"Εκτοξεύθηκαν οι τιμές Κύπρου-Ελλάδας €300 ανά πτήση"

"Εκτοξεύθηκαν οι τιμές Κύπρου-Ελλάδας €300 ανά πτήση"

Έντονες ανησυχίες για την εκτόξευση στα ύψη των τιμών των αεροπορικών εισιτηρίων από την Κύπρο προς την Αθήνα και τη...

Ιστορικό ρεκόρ στις αφίξεις τουριστών τον Σεπτέμβριο του 2018 και τους πρώτους εννέα μήνες

Ιστορικό ρεκόρ στις αφίξεις τουριστών τον Σεπτέμβριο του 2018 και τους πρώτους εννέα μήνες

Ιστορικό ρεκόρ τόσο για μήνα Σεπτέμβριο όσο και για τους πρώτους εννέα μήνες του 2018, κατέγραψαν οι αφίξεις τουριστών τον...