A+ R A-
25 February 2018

Friday, 20 October 2017 15:22

Στη Λεμεσό κυκλοφορούν τα περισσότερα ηλεκτρικά αυτοκίνητα της Κύπρου

Μέτρα υπέρ ηλεκτρικών οχημάτων: Κοινή επιτροπή των Υπουργείων Εμπορίου και Μεταφορών μελετά την υιοθέτηση κινήτρων με στόχο τη διείσδυσή τους

 

Η εποχή που η κίνηση των οχημάτων με ορυκτά καύσιμα θα είναι παρελθόν πλησιάζει; Ανάλυση της ελβετικής τράπεζας UBS απαντά καταφατικά στο ερώτημα, καθώς προβλέπει ότι από την επόμενη χρονιά στην Ευρώπη το κόστος της ιδιοκτησίας ενός ηλεκτρικού οχήματος θα προσεγγίσει το κόστος ενός αυτοκινήτου με ορυκτά καύσιμα.

 

Στο συνολικό κόστος ιδιοκτησίας περιλαμβάνει το κόστος καυσίμων και άλλων λειτουργικών εξόδων (τέλη, άδειες). Η τράπεζα υπολόγισε ένα «σημείο ανάκαμψης για ζήτηση» για αυτοκίνητα που αντλούν ενέργεια από μπαταρίες και αύξησε τις προσδοκίες της για τις παγκόσμιες πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων κατά 50%, προβλέποντας ότι το 14% ή 14,2 εκατομμύρια όλων των αυτοκινήτων που θα πωλούνται παγκοσμίως το 2025 θα κινούνται με ηλεκτρική ενέργεια.

 

Η τράπεζα εκτιμά ότι αυτή η εξέλιξη θα οδηγήσει σε συντομότερη, από το αναμενόμενο, υιοθέτηση των ηλεκτρικών οχημάτων. Ήδη σε πολλές χώρες του εξωτερικού η παρουσία ηλεκτρικών και υβριδικών αυτοκινήτων είναι αισθητή.

 

seitanides_1.jpg

 

Η Κύπρος

 

Στην Κύπρο, η συγκεκριμένη αγορά είναι υποτυπώδης, αλλά υπάρχει η διάθεση από την πολιτεία να ενισχυθεί μέσω της παροχής κινήτρων. Τα Υπουργεία Εμπορίου και Μεταφορών έχουν συστήσει κοινή επιτροπή η οποία θα εισηγηθεί μέτρα, δηλαδή κίνητρα για τη χρήση ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Ο υπουργός Μεταφορών Μάριος Δημητριάδης έχει ζητήσει από τα μέλη της επιτροπής να παρουσιάσουν σύντομα τις προτάσεις τους.

 

Τα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν είναι δύο: η τιμή απόκτησης και χρήσης των εν λόγω αυτοκίνητων (τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα παραμένουν ένα ακριβό όχημα, με τιμές άνω των 30.000 ευρώ) και οι υποδομές φόρτωσης. Για το τελευταίο η κατάσταση δεν είναι κακή.

 

Στο τελευταίο κομμάτι δραστηριοποιείται η ΑΗΚ, η οποία έχει αναλάβει πρωτοβουλίες προώθησης της ηλεκτροκίνησης. Μάλιστα την περασμένη εβδομάδα παρέλαβε έξι ηλεκτρικά αυτοκίνητα (πρόκειται για Nissan Leaf) τα οποία ενέταξε στο στόλο των οχημάτων της. Κατά την τελετή παράδοσης των αυτοκινήτων η ΑΗΚ παρουσίασε και τον νέο σταθμό φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων e-charge, στον χώρο στάθμευσης του Chester’s Bar – UpTown Square στην Παρεκκλησιά, στη Λεμεσό. Ο σταθμός αυτός είναι ο 18ος σταθμός που εντάσσεται στο παγκύπριο δίκτυο της υπηρεσίας e-charge. Αξίζει να σημειωθεί ότι στη Λεμεσό κυκλοφορούν τα περισσότερα ηλεκτρικά αυτοκίνητα της Κύπρου.

 

Η υπηρεσία e-charge έχει δημιουργηθεί εδώ και τρία χρόνια από την ΑΗΚ, ώστε οι ιδιοκτήτες ηλεκτρικών οχημάτων να έχουν πρόσβαση για ασφαλή και αξιόπιστη φόρτιση του οχήματός τους, σε χώρους δημόσιας χρήσης και έχει ως στόχο την προώθηση του ηλεκτρικού οχήματος στην Κύπρο. Η χρήση, πάντως, της υπηρεσίας e-charge αποτυπώνει και την περιορισμένη χρήση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Μόλις 45 είναι οι πελάτες της ΑΗΚ που έχουν εγγραφεί στη σχετική υπηρεσία.

 

Ο μικρός αριθμός, παρόλο που το τελευταίο διάστημα καταγράφεται μια αύξηση, αποδίδεται και στο γεγονός ότι αυτά τα οχήματα παραμένουν ακριβά συγκριτικά με τα συμβατικά, ενώ δεν έχουν μεγάλη αυτονομία ώστε να είναι δυνατά μεγάλα υπεραστικά ταξίδια. Για παράδειγμα, ένα όχημα για να καλύψει την απόσταση από τη Λευκωσία στην Πάφο θα πρέπει να σταματήσει στη Λεμεσό για επαναφόρτιση. Ωστόσο, η αυτονομία τους επαρκεί για την κάλυψη αποστάσεων μέσα στην πόλη.

 

Η αγορά

 

Η τεχνολογία, όμως, εξελίσσεται και γίνεται πιο φθηνή (κυρίως σε ό,τι αφορά τις μπαταρίες) με αποτέλεσμα όσο περνά ο χρόνος να υποχωρούν οι τιμές απόκτησης και χρήσης των ηλεκτρικών οχημάτων (όπως υπέδειξε και η ανάλυση της UBS), κάτι που ήδη έχει συμβεί με τα υβριδικά, τα οποία συνδυάζουν κίνηση με υγρά καύσιμα και ηλεκτροκίνηση.

 

Δεν είναι τυχαίο ότι οι αυτοκινητοβιομηχανίες η μία μετά την άλλη ανακοινώνουν το λανσάρισμα νέων ηλεκτρικών μοντέλων, ενώ καθοριστικό αποδείχθηκε το σκάνδαλο του ντίζελ, με τις παραποιημένες μετρήσεις ρύπων. Την περασμένη εβδομάδα το Ηνωμένο Βασίλειο, ακολουθώντας τα χνάρια της Γαλλίας, αποφάσισε να προχωρήσει στην απαγόρευση πώλησης των αυτοκινήτων που χρησιμοποιούν κινητήρες βενζίνης και ντίζελ από το 2040, σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

 

Στην Κύπρο στελέχη της αγοράς πιστεύουν στην αγορά των ηλεκτρικών οχημάτων (άλλωστε προς τα εκεί στρέφονται και οι κατασκευαστές), αλλά επισημαίνουν στον «Π» ότι πρέπει να υπάρξουν κίνητρα (όπως φοροαπαλλαγές, μείωση ΦΠΑ, τελών) ώστε το ενδιαφέρον που υπάρχει από Κύπριους για την απόκτηση ενός η ηλεκτρικού αυτοκινήτου να μεταφραστεί σε αγορά. Τα δυνατά σημεία των ηλεκτρικών οχημάτων είναι ότι δεν ρυπαίνουν (οπότε γιατί να αντιμετωπίζονται φορολογικά με τον ίδιο τρόπο με τα υπόλοιπα οχήματα αναρωτιούνται στελέχη της αγοράς) και το χαμηλό κόστος ανεφοδιασμού. Καύσιμο 50 ευρώ αντιστοιχεί σε ηλεκτρικό ρεύμα 6,5 ευρώ. Με τις υφιστάμενες τιμές, αν κάποιος διανύει περισσότερο από 15.000 χιλιόμετρα τον χρόνο μπορεί να αποσβέσει μέσα σε 3 χρόνια το επιπλέον κόστος.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εμπειρία από τα υβριδικά δείχνει ότι οι Κύπριοι είναι ανοιχτοί σε νέες τεχνολογίες.

 

«Το 35% με 36% των συνολικών μας πωλήσεων αφορά υβριδικά», τόνισε στον «Π» ο Δημήτρης Μελανθίου της Toyota Cyprus (Dickran Ouzounian Co.Ltd). Ο ίδιος κάνει για λόγο για μύθους σε ό,τι αφορά το κόστος απόκτησης και συντήρησης.

 

«Τα υβριδικά δεν είναι κατ' ανάγκη πιο ακριβά. Το αντίθετο», σημειώνει. Σε ό,τι αφορά τη συντήρηση εξηγεί ότι το service είναι πιο φθηνό, ενώ η εγγύηση για την μπαταρία φτάνει τα 11 χρόνια αν η συντήρηση γίνεται σε εξουσιοδοτημένο κατάστημα.

 

Πηγή: http://politis.com.cy / Γιάννης Σεϊτανίδης

 

Read 996 times

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ (ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ)

Καταχρεωμένοι αλλά και με περιουσία οι Κύπριοι

Καταχρεωμένοι αλλά και με περιουσία οι Κύπριοι

Από τα πιο πλούσια αλλά και τα πιο καταχρεωμένα είναι τα κυπριακά νοικοκυριά στην Ευρώπη. Έχουν πολλά δάνεια αλλά και...

Περισσότερα από 340 τρισ. κυβικά πόδια φυσικού αερίου

Περισσότερα από 340 τρισ. κυβικά πόδια φυσικού αερίου

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Ινστιτούτου Γεωλογικών Ερευνών των ΗΠΑ (Bloomberg) Περισσότερα από 340 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου, περισσότερα από...

Κυπριακή Δημοκρατία: Παράνομη η τουρκική Navtex

Κυπριακή Δημοκρατία: Παράνομη η τουρκική Navtex

Προειδοποίηση ναυσιπλοΐας (navtex) εξέδωσε το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης Παράνομη χαρακτήρισε η Κυπριακή Δημοκρατία την τουρκική Navtex, σύμφωνα με...