A+ R A-
20 October 2018

Tuesday, 10 October 2017 14:44

Μίνι πολυτελής πολιτεία στη Μονή στη θέση των φουγάρων και της σκόνης

Το έργο του Ομίλου Γαλαταριώτη θα περιλαμβάνει οικιστικά συγκροτήματα, ιατρικό κέντρο, εκπαιδευτικό κέντρο, ξενοδοχειακή μονάδα και κέντρο έρευνας.

 

Μια νέα πολιτεία αναμένεται να ξεφυτρώσει στη θέση όπου λειτουργούσαν στο παρελθόν το λατομείο Λεμεσού και το τσιμεντοποιείο της Μονής, σε απόσταση μόλις 400 μέτρων από τον ηλεκτροπαραγωγό σταθμό της Μονής.

 

Στην περιοχή, η εταιρεία CCC Real Estate Company Ltd, συμφερόντων της οικογένειας Γαλαταριώτη, προγραμματίζει την υλοποίηση μιας ενιαίας ανάπτυξης, η οποία θα αποτελέσει ένα από τα μεγαλύτερα έργα για σκοπούς αναψυχής που πραγματοποιήθηκαν ποτέ στην Κύπρο.

 

Στο προτεινόμενο έργο σχεδιάζεται να κατασκευαστούν οικιστικά συγκροτήματα και διαμερίσματα 305.962 τ.μ., ιατρικό κέντρο 60 κλινών (6.000 τ.μ.), εκπαιδευτικό κέντρο 7.500 τ.μ., ξενοδοχειακή μονάδα 9.250 τ.μ. και κέντρο έρευνας και ανάπτυξης 8.000 τ.μ. Εκτός από την ανέγερση εκατοντάδων σπιτιών και διαμερισμάτω θα ανεγερθούν και εμπορικές εγκαταστάσεις, όπως καταστήματα, υπεραγορές, εστιατόρια και κέντρα αναψυχής.

 

GALATARIOTHS_MONH_2.JPG

 

Τουρισμός ολόχρονα

 

Όπως αναφέρεται στη μελέτη περιβαλλοντικής εκτίμησης που ετοιμάστηκε από την Atlantis Συμβουλευτική, το έργο θα εισαγάγει εναλλακτικές μορφές τουρισμού, όπως ιατρικού και εκπαιδευτικού τουρισμού, και θα συμβάλει στην υλοποίηση των στρατηγικών σχεδίων του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού που έχουν ως σκοπό να καταστήσουν την Κύπρο ως τουριστικό προορισμό υψηλής ποιότητας. Επιπλέον, το έργο αναμένεται ότι θα συμβάλει στην κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας για σκοπούς δημιουργίας, λειτουργιάς και συντήρησης της ανάπτυξης.

 

Οι μελετητές θεωρούν ότι το έργο θα έχει συνολικά θετικές επιπτώσεις για την άμεση και ευρύτερη περιοχή μελέτης. Σημειώνεται ότι είναι κρίσιμο να εφαρμοστούν με αυστηρότητα όλα τα προτεινόμενα μέτρα βάσει των νομοθεσιών και η υλοποίηση προγράμματος ασφάλειας και υγείας των εργαζομένων και των επισκεπτών, ενώ ταυτόχρονα θα πρέπει να εφαρμόζεται αυστηρά το πρόγραμμα παρακολούθησης, ούτως ώστε να εντοπίζονται και να αντιμετωπίζονται τα οποιαδήποτε προβλήματα έγκαιρα.

 

Περιβαλλοντικά οφέλη

 

Η περιβαλλοντική αδειοδότηση έργου αφορά τον διαχωρισμό της γης για την κατασκευή και λειτουργία οργανωμένης ανάπτυξης βάσει ολοκληρωμένου σχεδίου master plan. Το προτεινόμενο έργο θα εγκατασταθεί σε πολεοδομική ζώνη Γα5 και εμπίπτει εντός των διοικητικών ορίων των κοινοτήτων Μονής και Πύργου.

 

Οι μελετητές θεωρούν ότι περιβαλλοντικό όφελος θα επιφέρει η διαμόρφωση και ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής και η εγκατάσταση εκτενών χώρων πρασίνου.

 

Με τη δημιουργία του έργου, η κοίτη του χείμαρρου που διέρχεται της ανάπτυξης θα αναδειχθεί, ευνοώντας την πλήθυνση των ειδών χλωρίδας και πανίδας της περιοχής. Επίσης, θα υπάρχει διαμόρφωση της παρούσας υποβαθμισμένης περιοχής του παλαιού λατομείου, βελτιώνοντας έτσι την ολική εικόνα της περιοχής.

 

Ένα νέο τοπίο

 

Το παλιό τσιμεντοποιείο της Μονής κατεδαφίστηκε το 2013 μετά συγχώνευσή του με την Τσιμεντοποιία Βασιλικού και τη λειτουργία της νέας υπερσύγχρονης μονάδας παραγωγής τσιμέντου. Εξάλλου, ο Όμιλος Γαλαταριώτη εκμεταλλεύτηκε τα πολεοδομικά κίνητρα που δόθηκαν για μετακίνηση οχληρών εγκαταστάσεων από την περιοχή της ανατολικής Λεμεσού, όπως προβλέπεται άλλωστε στα τοπικά σχέδια.

 

Η εκτέλεση του μεγαλεπήβολου αυτού έργου θα διαρκέσει μέχρι και 10 χρόνια, δημιουργώντας έτσι άμεσα και έμμεσα χιλιάδες θέσεις εργασίας, όχι μόνο στην περιοχή Πύργου-Μονής, αλλά και στον τόπο μας γενικότερα.

 

Πηγή: http://politis.com.cy / Χριστόφορος Νέστορος

 

Read 652 times

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ (ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ)

Ιστορικό ρεκόρ στις αφίξεις τουριστών τον Σεπτέμβριο του 2018 και τους πρώτους εννέα μήνες

Ιστορικό ρεκόρ στις αφίξεις τουριστών τον Σεπτέμβριο του 2018 και τους πρώτους εννέα μήνες

Ιστορικό ρεκόρ τόσο για μήνα Σεπτέμβριο όσο και για τους πρώτους εννέα μήνες του 2018, κατέγραψαν οι αφίξεις τουριστών τον...

«Ανάπτυξη για λίγους», από τον Αλέκο Βιλάνο

«Ανάπτυξη για λίγους», από τον Αλέκο Βιλάνο

Τους λίγους και τους εκλεκτούς εξυπηρετούν τα δύο προγράμματα της Κυπριακής Δημοκρατίας για παραχώρηση Διαβατηρίου και έκδοση της Χρυσής Visas. ...

Ανοδική η πορεία των επενδυτικών ταμείων στην Κύπρο, λέει ο Πρόεδρος του CIFA

Ανοδική η πορεία των επενδυτικών ταμείων στην Κύπρο, λέει ο Πρόεδρος του CIFA

Τα τελευταία στατιστικά στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας αποδεικνύουν την ανοδική πορεία του τομέα των επενδυτικών ταμείων στην Κύπρο, σύμφωνα με...