A+ R A-
24 March 2018

Tuesday, 10 October 2017 09:14

Ναυτιλιακή Κύπρος: Ρυθμιστές και ναυτιλιακή βιομηχανία να εργαστούν μαζί για καλύτερους κανονισμούς

Την ανάγκη να εργαστούν μαζί οι επόπτες και η παγκόσμια ναυτιλιακή βιομηχανία, προκειμένου οι νέοι κανονισμοί για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις να εφαρμοστούν από όλους επί ίσοις όροις, επεσήμαναν από κοινού οι ομιλητές σε πάνελ συζήτησης στο πλαίσιο του Συνεδρίου Ναυτιλιακή Κύπρος 2017, που άρχισε χθες επίσημα στη Λεμεσό.

 

Το κρίσιμο θέμα των μελλοντικών κανονισμών ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το περιβάλλον βρέθηκε στο επίκεντρο της πρώτης συζήτησης με τίτλο «Το μέλλον της ναυτιλιακής στρατηγικής: Ρυθμιστές εναντίον βιομηχανίας», η οποία έφερε στο ίδιο τραπέζι το Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (ΔΝΟ), ως παγκόσμιο ρυθμιστή ναυτιλιακών θεμάτων, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως ρυθμιστή της ευρωπαϊκής ναυτιλίας και τους εκπροσώπους της παγκόσμιας και ευρωπαϊκής ναυτιλιακής βιομηχανίας.

 

Λέγοντας ότι ο ΔΝΟ εκπροσωπεί 172 κράτη-μέλη, ο Πρόεδρος του Οργανισμού, Κιτάκ Λιμ είπε πως χρειάζεται μια αειφόρος και αποδοτική ναυτιλιακή βιομηχανία.

 

«Το καθήκον μας ως παγκόσμιος ρυθμιστής είναι να εξελίξουμε και να υιοθετήσουμε ένα πλαίσιο κανόνων και των προτύπων που να διατηρήσουν τη βιομηχανία προς αυτή την κατεύθυνση», είπε.

 

Αναγνώρισε ωστόσο ότι πολλές φορές τα υψηλότερα πρότυπα συνοδεύονται από κόστος το οποίο επιβαρύνει τη βιομηχανία και συμπλήρωσε: "Ωστόσο η ρυθμιστική λειτουργία του ΔΝΟ συνεισφέρει στην ισότιμη μεταχείριση (level playing-field) μέσω της θέσπισης των υψηλότερων και πρακτικότερων προτύπων, που μπορούν να εφαρμοστούν απ’ όλους».

 

Τόνισε στη συνέχεια ότι ο ΔΝΟ «δεν θα αφήσει χώρο για κανένα, ο οποίος θα επιδιώξει να αποκτήσει εμπορικά πλεονεκτήματα, είτε μέσω εκπτώσεων (στην εφαρμογή των προτύπων) είτε να επιβάλει μονομερώς υψηλότερα πρότυπα».

 

Εκ μέρους της Κομισιόν, η Μάγκτα Κοπζίνσκι, Διευθύντρια Καινοτόμας και Αειφόρου Κινητικότητας, διαφώνησε με τον τίτλο της συζήτησης, λέγοντας πως ρυθμιστές και βιομηχανία θα πρέπει να εργάζονται μαζί.

 

Υπογραμμίζοντας πως το κρίσιμο σημείο είναι η υιοθέτηση μιας ισότιμης μεταχείρισης για όλους, η κ. Κοπζίνσκι είπε πως η ιδέα της ισότιμης μεταχείρισης είναι δύσκολη, καθώς όλοι την επιδιώκουν αλλά από την άλλη επιθυμούν αυτή η ιδέα να είναι καλύτερη για τους ίδιους παρά για τους αντιπάλους τους.

 

«Είμαστε όλοι σε καλύτερη θέση, οι όροι του παιγνιδιού να είναι επί ίσοις όροις», κατέληξε.

 

Ο Έσμπεν Πούλσον, Πρόεδρος του Διεθνούς Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου, υπογράμμισε πως ο στόχος των μηδενικών ρύπων στη βιομηχανία δεν πρέπει να υποτιμάται.

 

Σημείωσε όμως ότι τεχνολογίες όπως το υδρογόνο και οι κυψέλες καυσίμων θα χρειαστούν χρόνια για να εφαρμοστούν, ενώ στο μεσοδιάστημα η ναυτιλιακή βιομηχανία βασίζεται εν πολλοίς στα ορυκτά καύσιμα.

 

Είπε ακόμη ότι ο αρχικός στόχος σε σχέση με την εκπομπή ρύπων θα πρέπει να είναι η διατήρηση των συνολικών εκπομπών κάτω από τα επίπεδα του 2008 και υπογράμμισε ότι η θέσπιση κανονισμών θα πρέπει να γίνεται στη βάση της ανάλυσης κόστους οφέλους.

 

Τέλος, ο Νίλς Σμέντεγκαρντ, Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Πλοιοκτητών έστειλε μηνύματα προς την Κομισιόν, λέγοντας ότι αποτελεί αφελή προσέγγιση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να κάνει μαθήματα στο ΔΝΟ, με το να εφαρμόζει νομοθεσίες σε επίπεδο ΕΕ επί της ευρωπαϊκής ναυτιλιακής βιομηχανίας, η οποία ανταγωνίζεται σε παγκόσμιο επίπεδο, υπονομεύοντας την γενικότερη ανταγωνιστικότητά της.

 

«Αντί να χάνει την υπομονή της με το ΔΝΟ, η ΕΕ θα πρέπει να εστιάσει στη μεταφορά των περιβαλλοντικών της φιλοδοξιών στον ίδιο το ΔΝΟ και μαζί με τα κράτη μέλη του Οργανισμού να καταστούν κινητήρια δύναμη για καλύτερους κανονισμούς», κατέληξε.

 

Πηγή: (ΚΥΠΕ)

 

Read 224 times

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ (ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ)

Αύξηση 1,7% στα ταξίδια κατοίκων Κύπρου στο εξωτερικό

Αύξηση 1,7% στα ταξίδια κατοίκων Κύπρου στο εξωτερικό

Τα ταξίδια κατοίκων Κύπρου στο εξωτερικό τον Φεβρουάριο 2018 ανήλθαν στις 94.418 σε σύγκριση με 92.862 τον Φεβρουάριο 2017, σημειώνοντας...

Καταχρεωμένοι αλλά και με περιουσία οι Κύπριοι

Καταχρεωμένοι αλλά και με περιουσία οι Κύπριοι

Από τα πιο πλούσια αλλά και τα πιο καταχρεωμένα είναι τα κυπριακά νοικοκυριά στην Ευρώπη. Έχουν πολλά δάνεια αλλά και...

Περισσότερα από 340 τρισ. κυβικά πόδια φυσικού αερίου

Περισσότερα από 340 τρισ. κυβικά πόδια φυσικού αερίου

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Ινστιτούτου Γεωλογικών Ερευνών των ΗΠΑ (Bloomberg) Περισσότερα από 340 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου, περισσότερα από...