A+ R A-
14 December 2017

Tuesday, 03 October 2017 17:29

Με προβλήματα η εφαρμογή σχεδίου της ΑνΑΔ για λήπτες Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος

Ο δήμαρχος Πάφου κατήγγειλε ότι από τα 52 άτομα που τοποθέτησε η ΑνΑΔ για εργασία στον Δήμο Πάφου παρουσιάστηκαν μόνο 26.

 

Με προβλήματα και πολλές απουσίες φαίνεται να συνοδεύτηκε η εφαρμογή από την Αρχή Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού (ΑνΑΔ) του νέου σχεδίου του Υπουργείου Εργασίας για τοποθέτηση δικαιούχων Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος για απόκτηση εργασιακής πείρας στον Δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα. Παρά την πολύμηνη προετοιμασία, αρκετοί λήπτες ΕΕΕ, ικανοί για εργασία, που κλήθηκαν να παραστούν χθες σε διάφορες υπηρεσίες, υπουργεία, ΜΚΟ και τοπική αυτοδιοίκηση δεν έδωσαν το παρών τους.

 

Ο «Π» δέχτηκε χθες παράπονα από λήπτες ΕΕΕ οι οποίοι διαπίστωσαν πως στις υπηρεσίες που κλήθηκαν υπήρξαν πολλές απουσίες, καταγγέλλοντας πως πλέον δημιουργούνται δύο κατηγορίες δικαιούχων ΕΕΕ, αυτοί που εργάζονται και αυτοί που δεν εργάζονται, ενώ το πρόβλημα των απουσιών ανέδειξε με ανακοίνωσή του και ο δήμαρχος Πάφου.

 

«Σήμερα (σ.σ.), από τα 52 άτομα που είναι λήπτες του ΕΕΕ και τοποθετήθηκαν για απασχόληση από την ΑνΑΔ στον Δήμο για 25 ώρες την εβδομάδα, προσήλθαν μόνο 26. Σε επικοινωνία που είχε αρμόδιος λειτουργός του δήμου με τους υπόλοιπους, καλώντας τους να προσέλθουν, αυτοί αρνήθηκαν επικαλούμενοι διάφορα ανυπόστατα επιχειρήματα ή προβαίνοντας σε υπεκφυγές», ανέφερε ο Φαίδωνας Φαίδωνος υποστηρίζοντας «είναι ξεκάθαρο ότι το πρόγραμμα του ΕΕΕ, όπως αυτό δομήθηκε και λειτουργεί, παράγει τελικά κατ΄ επιλογήν ανέργους».

 

Πάντως, το Υπουργείο Εργασίας απορρίπτει τον ισχυρισμό του δημάρχου Πάφου υποστηρίζοντας πως τα προγράμματα αυτά καθώς και η ίδια η νέα νομοθεσία που αντικατάστησε την προηγούμενη για το δημόσιο βοήθημα αποτελούν ασφαλιστικές δικλείδες ότι επιδόματα παρέχονται πλέον μόνο σε όσους έχουν ανάγκη. Μιλώντας στον «Π» ο συνεργάτης της υπουργού Εργασίας, Φάνος Κουρουφέξης ανέφερε πως πλέον, βάσει της νομοθεσίας όσοι είναι λήπτες ΕΕΕ ικανοί για εργασία οφείλουν όταν κληθούν να συμμετάσχουν «σε προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης ή /και εκπαιδευτικά μαθήματα», σημειώνοντας πως σε αντίθετη περίπτωση παύουν να είναι δικαιούχοι ΕΕΕ.

 

Σε σχέση με το τρέχον πρόγραμμα της ΑνΑΔ πως εάν δεν υπάρξει επαρκής δικαιολογία για απουσίες τότε το επίδομα που παρέχεται από το ΕΕΕ θα διακόπτεται όπως έχει συμβεί και στο παρελθόν με την εφαρμογή άλλων σχεδίων. Διαφωνία με τους ισχυρισμούς του δημάρχου Πάφου εξέφρασε αργά ψες και επίσημα το Υπ. Εργασίας με γραπτή δήλωση του γ.δ. του υπουργείου Ανδρέα Ασσιώτη, ο οποίος προς απάντηση στον κ. Φαίδωνος επικαλείται τόσο τη νομοθεσία για το ΕΕΕ, όσο και τις προσπάθειες του υπουργείου για πάταξη της αδήλωτης εργασίας.

 

Πηγή: http://politis.com.cy / Αδάμος Αδάμου

 

Read 137 times

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ (ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ)

Ιστορικό ρεκόρ 10 εκατομμυρίων επιβατών φέτος στα κυπριακά αεροδρόμια

Ιστορικό ρεκόρ 10 εκατομμυρίων επιβατών φέτος στα κυπριακά αεροδρόμια

Για να γιορτάσει το ξεχωριστό συνάμα ιστορικό γεγονός, η Hermes Airports θα διοργανώσει την ερχόμενη Δευτέρα 11/12 εκδήλωση...

Η Κύπρος σε διεθνές επιχειρηματικό συνέδριο στα  Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Η Κύπρος σε διεθνές επιχειρηματικό συνέδριο στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Σε επιχειρηματικό φόρουμ στο Ντουμπάι συμμετείχε αποστολή της Aristo Developers με στόχο την προώθηση της εταιρείας και των ακινήτων της...

Η ΑΗΚ παρουσίασε τα πεπραγμένα της, καθώς και τα έργα που θα γίνουν το νέο έτος

Η ΑΗΚ παρουσίασε τα πεπραγμένα της, καθώς και τα έργα που θα γίνουν το νέο έτος

Διάσκεψη τύπου πραγματοποίησε η ΑΗΚ για την παρουσίαση των πεπραγμένων της Ετήσιας Έκθεσης του 2016. Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου...