A+ R A-
22 October 2017

Tuesday, 03 October 2017 17:29

Με προβλήματα η εφαρμογή σχεδίου της ΑνΑΔ για λήπτες Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος

Ο δήμαρχος Πάφου κατήγγειλε ότι από τα 52 άτομα που τοποθέτησε η ΑνΑΔ για εργασία στον Δήμο Πάφου παρουσιάστηκαν μόνο 26.

 

Με προβλήματα και πολλές απουσίες φαίνεται να συνοδεύτηκε η εφαρμογή από την Αρχή Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού (ΑνΑΔ) του νέου σχεδίου του Υπουργείου Εργασίας για τοποθέτηση δικαιούχων Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος για απόκτηση εργασιακής πείρας στον Δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα. Παρά την πολύμηνη προετοιμασία, αρκετοί λήπτες ΕΕΕ, ικανοί για εργασία, που κλήθηκαν να παραστούν χθες σε διάφορες υπηρεσίες, υπουργεία, ΜΚΟ και τοπική αυτοδιοίκηση δεν έδωσαν το παρών τους.

 

Ο «Π» δέχτηκε χθες παράπονα από λήπτες ΕΕΕ οι οποίοι διαπίστωσαν πως στις υπηρεσίες που κλήθηκαν υπήρξαν πολλές απουσίες, καταγγέλλοντας πως πλέον δημιουργούνται δύο κατηγορίες δικαιούχων ΕΕΕ, αυτοί που εργάζονται και αυτοί που δεν εργάζονται, ενώ το πρόβλημα των απουσιών ανέδειξε με ανακοίνωσή του και ο δήμαρχος Πάφου.

 

«Σήμερα (σ.σ.), από τα 52 άτομα που είναι λήπτες του ΕΕΕ και τοποθετήθηκαν για απασχόληση από την ΑνΑΔ στον Δήμο για 25 ώρες την εβδομάδα, προσήλθαν μόνο 26. Σε επικοινωνία που είχε αρμόδιος λειτουργός του δήμου με τους υπόλοιπους, καλώντας τους να προσέλθουν, αυτοί αρνήθηκαν επικαλούμενοι διάφορα ανυπόστατα επιχειρήματα ή προβαίνοντας σε υπεκφυγές», ανέφερε ο Φαίδωνας Φαίδωνος υποστηρίζοντας «είναι ξεκάθαρο ότι το πρόγραμμα του ΕΕΕ, όπως αυτό δομήθηκε και λειτουργεί, παράγει τελικά κατ΄ επιλογήν ανέργους».

 

Πάντως, το Υπουργείο Εργασίας απορρίπτει τον ισχυρισμό του δημάρχου Πάφου υποστηρίζοντας πως τα προγράμματα αυτά καθώς και η ίδια η νέα νομοθεσία που αντικατάστησε την προηγούμενη για το δημόσιο βοήθημα αποτελούν ασφαλιστικές δικλείδες ότι επιδόματα παρέχονται πλέον μόνο σε όσους έχουν ανάγκη. Μιλώντας στον «Π» ο συνεργάτης της υπουργού Εργασίας, Φάνος Κουρουφέξης ανέφερε πως πλέον, βάσει της νομοθεσίας όσοι είναι λήπτες ΕΕΕ ικανοί για εργασία οφείλουν όταν κληθούν να συμμετάσχουν «σε προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης ή /και εκπαιδευτικά μαθήματα», σημειώνοντας πως σε αντίθετη περίπτωση παύουν να είναι δικαιούχοι ΕΕΕ.

 

Σε σχέση με το τρέχον πρόγραμμα της ΑνΑΔ πως εάν δεν υπάρξει επαρκής δικαιολογία για απουσίες τότε το επίδομα που παρέχεται από το ΕΕΕ θα διακόπτεται όπως έχει συμβεί και στο παρελθόν με την εφαρμογή άλλων σχεδίων. Διαφωνία με τους ισχυρισμούς του δημάρχου Πάφου εξέφρασε αργά ψες και επίσημα το Υπ. Εργασίας με γραπτή δήλωση του γ.δ. του υπουργείου Ανδρέα Ασσιώτη, ο οποίος προς απάντηση στον κ. Φαίδωνος επικαλείται τόσο τη νομοθεσία για το ΕΕΕ, όσο και τις προσπάθειες του υπουργείου για πάταξη της αδήλωτης εργασίας.

 

Πηγή: http://politis.com.cy / Αδάμος Αδάμου

 

Read 77 times

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ (ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ)

Στη Λεμεσό κυκλοφορούν τα περισσότερα ηλεκτρικά αυτοκίνητα της Κύπρου

Στη Λεμεσό κυκλοφορούν τα περισσότερα ηλεκτρικά αυτοκίνητα της Κύπρου

Μέτρα υπέρ ηλεκτρικών οχημάτων: Κοινή επιτροπή των Υπουργείων Εμπορίου και Μεταφορών μελετά την υιοθέτηση κινήτρων με στόχο τη διείσδυσή τους ...

«Δεν υπάρχει αναπτυξιακό όραμα, δεν υπάρχει βιώσιμο, φιλολαϊκό και φιλοπεριβαλλοντικό σχέδιο, εντός του προϋπολογισμού»

«Δεν υπάρχει αναπτυξιακό όραμα, δεν υπάρχει βιώσιμο, φιλολαϊκό και φιλοπεριβαλλοντικό σχέδιο, εντός του προϋπολογισμού»

«Έχουμε μπροστά μας τους προϋπολογισμούς για το 2018, οι οποίοι αντανακλούν μια οριακή βελτίωση της οικονομίας, που όμως δυστυχώς οι...

18 νέα δρομολόγια, 11 νέοι προορισμοί από την Aegean Airlines

18 νέα δρομολόγια, 11 νέοι προορισμοί από την Aegean Airlines

18 νέα δρομολόγια, 11 νέοι προορισμοί, 700 χιλιάδες επιπλέον διαθέσιμες θέσεις ο προγραμματισμός της εταιρείας για το 2018 Την περαιτέρω...