A+ R A-
20 June 2018

Friday, 01 September 2017 11:19

Πιο φθηνό ρεύμα: Από σήμερα σε εφαρμογή οι νέες διατιμήσεις ΑΗΚ με 6% γενική μείωση

Η Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ) αρχίζει από σήμερα την εφαρμογή της νέας μεθοδολογία διατιμήσεων, η οποία θα έχει ως αποτέλεσμα μια γενική μείωση γύρω στο 6% στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος.

 

Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ η Εκπρόσωπος Τύπου της ΑΗΚ Χριστίνα Παπαδοπούλου, οι διατιμήσεις αυτές θα αφορούν την περίοδο μέχρι το τέλος του 2017 και το ύψος τους θα τυγχάνει αναθεώρησης από τη ΡΑΕΚ κάθε χρόνο και στη βάση των εγκεκριμένων εσόδων της ΑΗΚ.

 

Οι διμηνιαίοι πελάτες που είναι και οικιακοί καταναλωτές, θα λάβουν τους πρώτους λογαριασμούς με βάση τις νέες διατιμήσεις από 1 Νοεμβρίου 2017, ενώ οι μηνιαίοι πελάτες θα λάβουν τους πρώτους λογαριασμούς από τον Οκτώβριο.

 

Κύριος άξονας της νέας μεθόδου τιμολογήσεων είναι η αρχή της κοστοστρέφειας, που προβλέπει ότι οι καταναλωτές θα χρεώνονται με το πραγματικό κόστος του ηλεκτρισμού τη στιγμή που το καταναλώνουν.

 

Οι νέες διατιμήσεις είναι 11, σε σχέση με 30 που υπήρχαν μέχρι σήμερα και η μείωση στον αριθμό έχει ως στόχο την απλοποίηση, την αποτελεσματικότητα και τη διαφάνεια.

 

Οι νέες διατιμήσεις είναι τρεις για Οικιακούς Πελάτες (συμπεριλαμβάνεται και μια για συγκεκριμένες κατηγορίες ευάλωτων καταναλωτών), μια για Μικρούς Εμπορικούς, μια για Μικρούς Βιομηχανικούς, μια για Μικρούς Εμπορικούς/Βιομηχανικούς (Seasonal Time Οf Day [STOD] Χαμηλή Τάση), μια για Μεγάλους Εμπορικούς/Βιομηχανικούς (STOD Μέση Τάση), μια για Πολύ Μεγάλους Εμπορικούς/Βιομηχανικούς (STOD Ψηλή Τάση), μια για τον Οδικό Φωτισμό, μια για την Άντληση Νερού, μια για τους Θερμοσυσσωρευτές.

 

Η ΑΗΚ θα καλύψει το κόστος αυξήσεων που θα είχαν κάποιες κατηγορίες

Με τη νέα μεθοδολογία υπολογίζεται ότι θα υπάρξει γενική μείωση ύψους περίπου 6% όπου, οι περισσότερες κατηγορίες καταναλωτών θα ωφεληθούν από μειώσεις στην τιμή του ρεύματος. Υπάρχουν όμως κατηγορίες, όπως η διατίμηση των θερμοσυσσωρευτών, της άντλησης νερού, του οδικού φωτισμού και των μεγάλων βιομηχανικών πελατών, για τις οποίες η εφαρμογή της νέας μεθοδολογίας υπολογισμού χρέωσης της κατανάλωσης με βάση την κοστοστρέφεια θα οδηγούσε σε αυξήσεις.

 

Ωστόσο, όπως ανέφερε η κα. Παπαδοπούλου, η ΑΗΚ με δική της πρωτοβουλία θα αναλάβει να καλύψει η ίδια τη διαφορά που προκύπτει στις διατιμήσεις αυτές και θα συνεχίσει να καλύπτει το κόστος αυτό, είτε για τα επόμενα τέσσερα χρόνια είτε μέχρι τη λειτουργία της αγοράς ηλεκτρισμού, όποιο από α δύο προκύψει νωρίτερα.

 

«Η διαφορά που θα αναλάβει η ΑΗΚ να καλύψει από την αύξηση που θα προκύψει στις συγκεκριμένες διατιμήσεις θα ανέλθει στα €5,2 εκ ανά έτος μέχρι το 2021 και τίποτα δεν θα μετακυλιστεί στους υπόλοιπους πελάτες. Θα το αναλάβει εξολοκλήρου η ΑΗΚ από την κερδοφορία της», ανέφερε.

 

Για τον μέσο οικιακό καταναλωτή (με κατανάλωση 800 κιλοβατώρες ανά διμηνία), η εφαρμογή των νέων διατιμήσεων θα επιφέρει μείωση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας κατά 4% περίπου. Όπως είπε η κα. Παπαδοπούλου, ένα μέσο νοικοκυριό που πληρώνει περίπου €150 ευρώ τη διμηνία, θα έχει μείωση 4% περίπου, ωστόσο αν θα έχει να πληρώσει €200 η μείωση θα είναι μεγαλύτερη, αφού οι νέες διατιμήσεις πλέον δεν θα περιλαμβάνουν κλιμακωτή χρέωση που εφαρμόζεται μέχρι σήμερα και θα υπάρχει μια σταθερή χρέωση για όλες τις καταναλωθείσες κιλοβατώρες. Άρα όσο θα αυξάνεται ο λογαριασμός θα αυξάνεται και η μείωση.

 

Ανάμεσα στις σημαντικές αλλαγές που προκύπτουν από τη νέα τιμολόγηση είναι και η κατάργηση της χρέωσης μέγιστης ζήτησης που επιβάρυνε τους μεγάλους βιομηχανικούς και εμπορικούς πελάτες. «Έτσι ικανοποιείται ένα πάγιο αίτημα των πελατών αυτών», ανέφερε η Εκπρόσωπος Τύπου της ΑΗΚ.

 

Επίσης σημείωσε ότι οι προσαρμογές στην τιμή χρέωσης στα τιμολόγια της ΑΗΚ που προκύπτουν από τη μεταβολή στη τιμή των καυσίμων διεθνώς, θα συνεχίσουν να εφαρμόζονται όπως και σήμερα.

 

Το νέο τιμολόγιο θα περιλαμβάνει αναλυτικά το κόστος για κάθε ρυθμιζόμενη δραστηριότητα της ΑΗΚ, ώστε να φαίνεται καθαρά τι στοιχίζει η παραγωγή, η μεταφορά, η διανομή και η προμήθεια για λόγους διευκόλυνσης του ανοίγματος της ανταγωνιστικής αγοράς ενέργειας.

 

Η ΑΗΚ θα προβεί σε δημοσιογραφική διάσκεψη την ερχόμενη Τρίτη η ώρα 12.00 στα Κεντρική της Γραφεία, όπου θα παρουσιάσει τους νέους λογαριασμούς.

 

(ΚΥΠΕ)

 

Read 369 times

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ (ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ)

Τμήμα Φορολογίας: Αρχίζει πολύ σύντομα η εφαρμογή της ηλεκτρονικής πληρωμής επιστροφών Φ.Π.Α.

Τμήμα Φορολογίας: Αρχίζει πολύ σύντομα η εφαρμογή της ηλεκτρονικής πληρωμής επιστροφών Φ.Π.Α.

Το Τμήμα Φορολογίας, με σημερινή ανακοίνωσή του, αναφέρει ότι πολύ σύντομα θα αρχίσει η εφαρμογή της ηλεκτρονικής πληρωμής επιστροφών Φ.Π.Α.,...

Δημοσίευμα των Financial Times για την οικοδομική άνθιση στη Λεμεσό και τον αντίκτυπό της

Δημοσίευμα των Financial Times για την οικοδομική άνθιση στη Λεμεσό και τον αντίκτυπό της

Στην ανέγερση των πολυώροφων συγκροτημάτων κατοικιών στη Λεμεσό αναφέρεται δημοσίευμα των Financial Times. Μεταξύ άλλων το δημοσίευμα σημειώνει πως αυτοί...

Επανεκλογή Κυπριακού Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου στο Διοικητικό Συμβούλιο του Διεθνούς Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου

Επανεκλογή Κυπριακού Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου στο Διοικητικό Συμβούλιο του Διεθνούς Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου

Τη σημασία και αναγνώριση που τυγχάνει το Κυπριακό Ναυτιλιακό Επιμελητήριο, υποδηλώνει η επανεκλογή του Προέδρου του, Θέμη Παπαδόπουλου, ως εκπροσώπου...