A+ R A-
23 June 2018

Monday, 07 August 2017 17:09

Πού ταξιδεύουν οι Κύπριοι το καλοκαίρι

Καλοκαίρι ψηφίζουν οι Κύπριοι για τις διακοπές τους. Ενώ είμαστε νησί και έχουμε πληθώρα παραλιών για διακοπές, εντούτοις το μεγαλύτερο μερίδιο των κατοίκων της Κύπρου επιλέγει το καλοκαίρι να ταξιδέψει.

 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία Κύπρου, το 41% εξ αυτών που ταξιδεύουν, διαλέγουν τον Ιούνιο, τον Ιούλιο, τον Αύγουστο και το Σεπτέμβριο ώστε να επισκεφτούν το εξωτερικό, αφού κατά τους τέσσερις αυτούς μήνες του 2016 τα ταξίδια ανήλθαν στις 520 χιλ. Κατά το 2016 οι επισκέψεις που πραγματοποιήθηκαν στο εξωτερικό από τους κατοίκους Κύπρου ξεπέρασαν το 1,2 εκατ., με την Ελλάδα να αποτελεί τον δημοφιλέστερο προορισμό.

 

Ωστόσο, η φετινή χρονιά αναμένεται να αγγίξει αριθμούς ρεκόρ στα δύο αεροδρόμια της χώρας μας. Ήδη, κατά το πρώτο εξάμηνο του φετινού χρόνου, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, οι επισκέψεις των Κυπρίων στο εξωτερικό έχουν ξεπεράσει τις 600 χιλ., αριθμός αυξημένος κατά 17,3% από την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

 

Αξίζει επίσης να αναφερθεί ότι τον Απρίλιο του 2017 τα ποσοστά ξεπέρασαν κατά πολύ όχι μόνο όλους τους προηγούμενους μήνες αυτής της χρονιάς, αλλά και τον Ιούνιο, αφού μόνο κατά τον τέταρτο μήνα του 2017 ο αριθμός των ταξιδιωτών είχε αγγίξει τις 117.178 έναντι τις 110.235 του έκτου μήνα του 2017.

 

Η πολύ καλή απόδοση του Απριλίου οφείλεται στην περίοδο του Πάσχα που φέτος συνέπεσε με το Πάσχα των Καθολικών, επομένως πολλοί επέλεξαν αυτήν την περίοδο για να ταξιδέψουν στο εξωτερικό.

 

Τα σκήπτρα στην Ελλάδα

 

Οι κάτοικοι Κύπρου ταξιδεύουν στην Ευρώπη κατά κύριο λόγο. Πέρσι πραγματοποιήθηκαν 941.851 ταξίδια προς τις διάφορες χώρες της ηπείρου. Η Ελλάδα παραμένει διαχρονικά πρώτη στις προτιμήσεις των Κυπρίων με 539.452 επισκέψεις το 2016. Το ποσοστό ανόδου συγκριτικά με το 2015 ανήλθε στο 15,7%. Δεύτερο στη σειρά ακολουθεί το Ηνωμένο Βασίλειο με 218 χιλ. επισκέψεις, καταγράφοντας αύξηση της τάξης του 16,8% από το 2015.

 

Επίσης η Ρωσία είναι μια άλλη δημοφιλής επιλογή των κατοίκων του νησιού με ποσοστό ανόδου 21,1% από το 2015 (58,7 χιλ. ταξίδια). Η Γερμανία ακολουθεί με 35,7 χιλ. ταξίδια αλλά με ποσοστό ανόδου μόνο 5,4%. Λιγότερο δημοφιλέστεροι προορισμοί για τους Κύπριους είναι η Ρουμανία (αν και αύξησε τα ποσοστά της κατά 8,5% από το 2015), η Γαλλία (με ποσοστό ανόδου 3,9%) και η Βουλγαρία, η οποία κατέγραψε οριακή πτώση 1,3% από το 2015.

 

Το προφίλ των ταξιδιωτών

 

Σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία, οι ηλικίες που ταξιδεύουν πιο συχνά είναι μεταξύ των 25-44. Ακολουθούν οι ηλικίες των 45-65 και τελευταίες οι ηλικίες των 15-24, οι οποίες δεν κάνουν πολύ συχνά ταξίδια. Οι κυριότεροι λόγοι που οι κάτοικοι Κύπρου ταξιδεύουν είναι για αναψυχή, για σπουδές, για επαγγελματικές υποχρεώσεις ή και για προσωπικούς σκοπούς.

 

Η κρίση έφερε μείωση 7,4% στα ταξίδια

 

Οι Κύπριοι πάντα ταξίδευαν καθώς είχαν στενές εμπορικές σχέσεις με Ελλάδα και Βρετανία. Ωστόσο, με το πέρασμα των χρόνων όλο και περισσότερος κόσμος ξεφεύγει από τα όρια του νησιού και για σκοπούς αναψυχής.

 

Ενδεικτικά να αναφερθεί ότι τα ταξίδια που σημειώθηκαν το 1999 (η πρώτη χρονιά κατά την οποία η Στατιστική Υπηρεσία παρέχει στοιχεία) έφταναν περίπου μισό εκατομμύριο τον χρόνο και από τότε τα ποσοστά έχουν πολλαπλασιαστεί. Μελετώντας τα στατιστικά στοιχεία, παρατηρείται πως από το 1999 έως και το 2016, τα ταξίδια των Κυπρίων προς το εξωτερικό έχουν αυξηθεί κατά 135%. Πολύ καλή χρονιά ήταν το 2007 όταν έσπασε το φράγμα του ενός εκατ. κατοίκων που επισκέφτηκαν το εξωτερικό.

 

Με την πάροδο των χρόνων, λόγω της οικονομικής κρίσης, που ξέσπασε στο νησί και σχεδόν σε όλο τον κόσμο, τα ποσοστά, είχαν κατά καιρούς κάποιες αστάθειες.

 

Κατά τη διάρκεια της πενταετίας 2011- 2015 (και με εξαίρεση το 2014) ο αριθμός των ταξιδιών κατέγραψε κάμψη. Χαρακτηριστικά, αναφέρεται ότι κατά το 2015 ο αριθμός των κατοίκων Κύπρου που ταξίδεψε είχε μειωθεί κατά 7,4% από το 2014 (φτάνοντας τις 1.118.877 ταξίδια) και έφτασε σε επίπεδα 2013 (1.115.226 ταξίδια).

 

Έκτοτε οι αριθμοί ακολουθούν μια ανοδική πορεία.

 

Λίγοι προτιμούν διακοπές στην Κύπρο

 

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Ντίνος Κάκκουρας ανέφερε στον «Φ» πως οι Κύπριοι που παραμένουν στο νησί για τις καλοκαιρινές τους διακοπές είναι μόνο το 6% του πληθυσμού.

 

«Κυρίως προτιμούν την Ελλάδα, γιατί εκτός του ότι είναι πολύ οικονομική χώρα –και τα εισιτήρια είναι σε αρκετά χαμηλές τιμές– είναι πολύ όμορφη με ιδιαίτερα νησιά», σημείωσε και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα είναι μια σταθερή αξία για τους Κύπριους και πάντα πρώτη στις προτιμήσεις.

 

«Είναι μια χώρα που μπορείς να την επισκεφτείς όλες τις εποχές του χρόνου. Ωστόσο κατά τη διάρκεια των θερινών μηνών τα ποσοστά των επισκεπτών της φτάνουν στα ύψη. Συγκεκριμένα στην Ελλάδα το 2016 οι επισκέψεις που πραγματοποιήθηκαν το καλοκαίρι του 2016 ξεπέρασε τις 240.000».

 

Ο κ. Κάκκουρας επεσήμανε ότι πέρα της Ελλάδας, οι Κύπριοι επιλέγουν ακόμη την Ισπανία, την Ιταλία και τη Σερβία ως προορισμούς για τις διακοπές τους. Πρόσθεσε επίσης πως αν οι κάτοικοι του νησιού θελήσουν να ταξιδέψουν εκτός Ευρώπης, τις πλείστες φορές στρέφονται προς την Αμερική και την Άπω Ανατολή.

 

Αναφορικά με τις κρουαζιέρες σε πιο μακρινούς προορισμούς ο κ. Κάκκουρας ανέφερε ότι: «αν κάποιος συμπατριώτης επιζητεί να ταξιδέψει με πλοίο, σε κάποιο μακρινό προορισμό, συνήθως πηγαίνει με το αεροπλάνο μέχρι την Αθήνα, και από εκεί παίρνει το πλοίο για τον προορισμό που ο ίδιος θέλει, συνήθως από το λιμάνι του Πειραιά. Βέβαια τα πλοία του Πειραιά είναι πολύ μεγάλα και αξιότιμα, και γι’ αυτό οι τιμές των εισιτηρίων είναι ανάλογες του κρουαζιερόπλοιου». Επιπρόσθετα, διευκρίνισε ότι οι ηλικίες που προτιμούν τις κρουαζιέρες είναι συνήθως μεταξύ των 45-65.

 

Δεν βρίσκουν οι τελευταίας στιγμής

 

Παράλληλα, ο κ. Κάκκουρας υπογράμμισε πως η ζήτηση για τους καλοκαιρινούς μήνες είναι στα ύψη και αυτό δυσκολεύει τους ταξιδιώτες της τελευταίας στιγμής.

 

Όπως ανέφερε, τα εισιτήρια αρχίζουν να εξαντλούνται από πολύ πιο πριν, ξεκινώντας περίπου από τον Μάρτιο έως και τον Ιούνιο. «Αυτό είναι κάτι που ξεκίνησε την τελευταία τριετία, και βολεύει αφενός τους κατοίκους του νησιού καθώς τα εισιτήρια είναι πιο φτηνά, αφετέρου και τις ταξιδιωτικές εταιρείες, οι οποίες έχουν την ευκαιρία να οργανωθούν από πολύ πιο νωρίς», επεσήμανε.

 

Πηγή: http://www.philenews.com / Ραφαέλα Αγαπίου

Read 1874 times

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ (ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ)

Τμήμα Φορολογίας: Αρχίζει πολύ σύντομα η εφαρμογή της ηλεκτρονικής πληρωμής επιστροφών Φ.Π.Α.

Τμήμα Φορολογίας: Αρχίζει πολύ σύντομα η εφαρμογή της ηλεκτρονικής πληρωμής επιστροφών Φ.Π.Α.

Το Τμήμα Φορολογίας, με σημερινή ανακοίνωσή του, αναφέρει ότι πολύ σύντομα θα αρχίσει η εφαρμογή της ηλεκτρονικής πληρωμής επιστροφών Φ.Π.Α.,...

Δημοσίευμα των Financial Times για την οικοδομική άνθιση στη Λεμεσό και τον αντίκτυπό της

Δημοσίευμα των Financial Times για την οικοδομική άνθιση στη Λεμεσό και τον αντίκτυπό της

Στην ανέγερση των πολυώροφων συγκροτημάτων κατοικιών στη Λεμεσό αναφέρεται δημοσίευμα των Financial Times. Μεταξύ άλλων το δημοσίευμα σημειώνει πως αυτοί...

Επανεκλογή Κυπριακού Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου στο Διοικητικό Συμβούλιο του Διεθνούς Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου

Επανεκλογή Κυπριακού Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου στο Διοικητικό Συμβούλιο του Διεθνούς Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου

Τη σημασία και αναγνώριση που τυγχάνει το Κυπριακό Ναυτιλιακό Επιμελητήριο, υποδηλώνει η επανεκλογή του Προέδρου του, Θέμη Παπαδόπουλου, ως εκπροσώπου...