A+ R A-
22 January 2018

Friday, 09 June 2017 08:12

Εισηγήσεις για την ανεργία από τον Κωσταντίνο Καρεκλά

Κατά την δική μου εκτίμηση για να αντιμετωπίσουμε την ανεργία απαιτείται σχεδιασμός μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής όπου διαχρονικά θα την μειώσει στα επιθυμητά επίπεδα. Οι τρεις απλές εισηγήσεις για την ανεργία που πιστεύω θα μπορούσαν να είναι μέρος ενός ολοκληρωμένου στρατηγικού σχεδίου, είναι οι εξής:

 

Επειδή γίνεται αναφορά στη μείωση της ανεργίας, καλό θα ήταν να ρίχναμε και μια ματιά στα δεδομένα της στατιστικής υπηρεσίας. Στην ουσία δεν μειώθηκε η ανεργία, μειώθηκε η εποχιακή ανεργία η οποία κάθε χρόνο τέτοια εποχή, ένεκα της καλοκαιρινής περιόδου, οι ανάγκες στην τουρστικής βιομηχανία αυξάνονται σε πολλούς τομείς. Με το τέλος της περιόδου, τότε η λίστα της εποχιακής ανεργίας αυξάνεται και πάλι.

 

Η ανεργία είναι μέρος ολόκληρης της οικονομίας και δεν αντιμετωπίζεται ούτε με μεμονομένα συγχρηματοδοτούμενα σχέδια εργοδότησης αλλά ούτε και με την μερική απασχόληση. Κατά την δική μου εκτίμηση για να αντιμετωπίσουμε την ανεργία απαιτείται σχεδιασμός μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής όπου διαχρονικά θα την μειώσει στα επιθυμητά επίπεδα.

 

Η ανεργία επηρεάζει την παιδεία

Όταν είσαι άνεργος το ηθικό πιάνει πάτο! Και το ένα φέρνει το άλλο. Οι μαθητές βιώνοντας το κλίμα της ανεργίας στο σπίτι αλλά και στο σχολείο μέσα από φίλους και συμμαθητές, η κατιούσα δεν έχει σταματημό. Αδιαφορία για το μάθημα, τσιγάρο στις τουαλέττες, αντιδραστική συμπεριφορά, απαξίωση της τάξης και του θεσμού του σχολείου και των γραμμάτων. Οι γονείς πλέον απορροφούνται σκυφτά στην καθημερινότητα τους που έγινε μια κόλαση αλλά δεν το έχουν καταλάβει αφού γίναν μέρος της τραγικής πορείας της οικονομικής υποδούλωσης. Η ανάγκη βλέπετε για επιβίωση δεν αφήνει κανένα περιθώριο από το να είμαστε πιο απαιτητικοί και ανυπόμονοι, και να ξεφεύγουμε με τα πλέον ασήμαντα γεγονότα που κάποτε ούτε καν τα υπολογίζαμε.

 

Μπορούμε όντως να μετρήσουμε την ανεργία;

Αναλύοντας με οικονομικούς όρους την ανεργία μπορούμε να την ορίσουμε ως το αποτέλεσμα της οικονομικής ύφεσης που διανύουμε καθώς ο παραγωγικός συντελεστής εργασία δεν απασχολείται πλήρως. Δεν υπάρχει όμως ακριβής μέτρηση της ανεργίας και συνήθως υποεκτιμάται αφού πολλοί συμπολίτες μας, κυρίως νέοι έχουν αποθαρρυνθεί σε τέτοιο βαθμό που δεν έχουν την δύναμη να δηλώσουν άνεργοι. Και η κεκρυμμένη ανεργία είναι ένας από τους λόγους που μπορεί να έχουμε αύξηση της εργοδότησης αλλά η ανεργία να παραμένει σε ψηλά ποσοστά. Άλλος ένας παράγοντας που θα έπρεπε να ληφθεί υπόψην στην μέτρηση της ανεργίας είναι η παραοικονομία, που αρκετοί δηλωμένοι ως ανέργοι ασκούν τα καθήκοντα τους αδήλωτα.

 

Κάθε Μάιο έχουμε μείωση ανεργίας

Σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής Υπηρεσίας από το 2011, κάθε μήνα Μάιο έχουμε μείωση της ανεργίας. Πολλές φορές προσωπικά ανέλυσα τα είδη της ανεργίας που έχουμε και αυτό εμπίπτει στο είδος της εποχιακής ανεργίας. Συγκεκριμένα οι αριθμοί των ανέργων κάθε Μάιο έχουν ως εξής:

 

 anergia-maio-13617.jpg

 

3 απλές εισηγήσεις:

Η βασική αιτία της ανεργίας στην Κύπρο είναι το πολύ χαμηλό επίπεδο ανάπτυξης που έχουμε καθώς και οι ρυθμοί που μεγεθύνεται η οικονομία μας. Τα επίπεδα εκπαίδευσης, οι αρχαίες μεθόδοι αλλά και η έλλειψη εξειδίκευσης, οι δυσλειτουργίες στην αγορά καθώς και τα διαρθρωτικά προβλήματα είναι οι κύριοι λόγοι της υψηλής ανεργίας.

 

Οι τρεις απλές εισηγήσεις για την ανεργία που πιστεύω θα μπορούσαν να είναι μέρος ενός ολοκληρωμένου στρατηγικού σχεδίου, είναι οι εξής:

1. Να γνωρίζουμε τους ανέργους μας, κυρίως τους νέους, σε ποιους τομείς της οικονομίας είναι τα πτυχία τους και πως μπορούμε να τους βοηθήσουμε να πετύχουν την σωστή εξειδίκευση που θα τους εντάξει στην αγορά εργασίας. Πολλές φορές βλέπουμε κενές θέσεις εργασίας που δεν μπορούν να συμπληρωθούν από τους πτυχιούχους μας. Θα πρέπει να γεφυρώσουμε το χάσμα μέσα από την εξειδίκευση.

2. Επίσης, θα πρέπει μέσα από την Παιδεία να διορθώσουμε τον επαγγελματικό προσανατολισμό και να οδηγήσουμε τους νέους σε επαγγέλματα και εξειδικεύσεις που έχει ανάγκη η αγορά.

3. Άλλο ένα μέτρο αντιμετώπισης της ανεργίας είναι να ενθαρρύνουμε την απευθείας συνεργασία μεταξύ των Πανεπιστημίων και των Επιχειρήσεων μέσα από τα ήδη υπάρχοντα μοντέλλα συνεργασίας που με μεγάλη επιτυχία εφαρμόζονται σε άλλες χώρες, Ευρωπαϊκές και μη.

 

Κωνσταντίνος Καρεκλάς

BSc Business Administration conc. Management Information Systems

Υπεύθυνος Έρευνας και Καινοτομίας (Ιδ. Τομέας)

 

Read 472 times

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ (ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ)

Στα 3,6 εκατομμύρια ανήλθαν οι τουριστικές αφίξεις στην Κύπρο το 2017 καταγράφοντας νέο ρεκόρ

Στα 3,6 εκατομμύρια ανήλθαν οι τουριστικές αφίξεις στην Κύπρο το 2017 καταγράφοντας νέο ρεκόρ

Οι αφίξεις τουριστών στην Κύπρο το 2017 ανήλθαν σε 3.652.073 σε σύγκριση με 3.186.531 την αντίστοιχη περίοδο του 2016, σημειώνοντας...

Έχουν διατεθεί ήδη 278 δισ. ευρώ στην πραγματική οικονομία της Ευρώπης

Έχουν διατεθεί ήδη 278 δισ. ευρώ στην πραγματική οικονομία της Ευρώπης

Τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία έχουν διαθέσει ήδη 278 δισεκατομμύρια ευρώ στην πραγματική οικονομία της Ευρώπης. Μια νέα έκθεση...

Ιστορικό ρεκόρ 10 εκατομμυρίων επιβατών φέτος στα κυπριακά αεροδρόμια

Ιστορικό ρεκόρ 10 εκατομμυρίων επιβατών φέτος στα κυπριακά αεροδρόμια

Για να γιορτάσει το ξεχωριστό συνάμα ιστορικό γεγονός, η Hermes Airports θα διοργανώσει την ερχόμενη Δευτέρα 11/12 εκδήλωση...