A+ R A-
19 June 2018

Friday, 24 February 2017 07:51

Ο Γενικός Ελεγκτής θέτει θέμα σύγκρουσης συμφερόντων για το κρατικό λαχείο

Από την πλευρά του ο Υπουργός Οικονομικών ανέφερε σχετικά με το θέμα του κρατικού λαχείου ότι κάποιοι ήταν ικανοποιημένοι με τον τρόπο λειτουργίας του κρατικού λαχείου, προσθέτοντας ότι εμείς δεν είμαστε.

 

Θέμα σύγκρουσης συμφερόντων θέτει για τον συμβουλευτικό οίκο που ετοίμασε την μελέτη για το κρατικό λαχείο, ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης με τον Υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη να εκφράζει τη διαφωνία του και να σημειώνει ότι αν είναι καλή η μελέτη και αν είναι καλός ο σχεδιασμός θα φανεί σύντομα.

 

Γενικός Ελεγκτής και Υπουργός Οικονομικών ήταν παρόντες στη συνεδρία της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής με θέμα συζήτησης την έκθεση του Γενικού Ελεγκτή για το Υπουργείο 2015.

 

Στην παρέμβασή του ο κ. Μιχαηλίδης ανέφερε ότι δεδομένης της ευρύτητας της μελέτης «μας έχει δημιουργηθεί έντονη αμφιβολία κατά πόσο αυτή η μελέτη θα αποτελέσει τόσο χρήσιμο εργαλείο όπως θα έπρεπε να αποτελεί κανονικά» και ο λόγος που το αναφέρουμε αυτό είναι ότι ο οίκος που τη διεξήγαγε είναι οίκος συμβουλευτικός ο οποίος είναι όχι μόνο ελεγκτής του ΟΠΑΠ, που εκεί θεωρούμε ότι τέτοιοι μεγάλοι οίκοι έχουν αρκετά ικανοποιητικά στεγανά μεταξύ των τμημάτων τους.

 

Εκεί όμως σύμφωνα με τον ίδιο «που θεωρούμε ότι υπάρχει θέμα κάποιας σύγκρουσης ο οίκος 2015 παρείχε συμβουλευτικές υπηρεσίες στον ΟΠΑΠ και όπως προκύπτει από πρόσφατα στοιχεία αυτές οι συμβουλευτικές υπηρεσίες φαίνεται να σχετίζονται ακριβώς με την ανάλυση τέτοιων θεμάτων του περιβάλλοντος αυτών των παιχνιδιών στην ΕΕ».

 

«Παρόμοια θέματα έχουμε δει να περιλαμβάνονται και στη μελέτη, την οποία πλήρωσε η Δημοκρατία για να εξασφαλίσει για το κρατικό λαχείο», πρόσθεσε.

 

Ο Γενικός Ελεγκτής σημείωσε ότι το γεγονός ότι αυτή την μελέτη την έκανε κάποιος συμβουλευτικός οίκος με τόσο στενούς δεσμούς με τον ΟΠΑΠ, για μας, στα δικά μας μάτια, η μελέτη αυτή δεν έχει τα εχέγγυα της αξιοπιστίας που θα έπρεπε να έχει ώστε να είναι καλό εργαλείο στα χέρια του Υπουργείου Οικονομικών.

 

Για μας, είπε, «υπάρχει θέμα σύγκρουσης συμφερόντων».

 

Από την πλευρά του ο Υπουργός Οικονομικών ανέφερε σχετικά με το θέμα του κρατικού λαχείου ότι κάποιοι ήταν ικανοποιημένοι με τον τρόπο λειτουργίας του κρατικού λαχείου, προσθέτοντας ότι εμείς δεν είμαστε.

 

Θέλουμε λοιπόν, εξήγησε, «να αδειοδοτήσουμε, όχι να πουλήσουμε, σε ιδιώτη διαχειριστή αλλά μόνο κάτω από την προϋπόθεση ότι θα εξασφαλιστεί σημαντική αύξηση στα έσοδα».

 

Αν δεν διασφαλίζονται με τρόπο δεσμευτικό, διαβεβαίωσε, «δεν θα προχωρήσουμε στην παραχώρηση». Αλλά, συνέχισε ο κ. Γεωργιάδης, αν μέσα από μια ανοιχτή διαδικασία διασφαλίσουμε μια, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της κυβέρνησης, εξαιρετικά μεγάλη αύξηση στα έσοδα «τότε θα έρθουμε ενώπιον της Βουλής για να προχωρήσουμε».

 

«Πολύ απλά αν είναι καλή η μελέτη και αν είναι καλός ο σχεδιασμός θα φανεί σύντομα», είπε.

 

Ο Υπουργός Οικονομικών εξέφρασε ακόμη τη θέση ότι «δεν μπορώ να καταλάβω πως επειδή μια εταιρεία έχει και άλλους πελάτες, πως μπορεί να επηρεάσει». Ποιο σημείο ακριβώς της μελέτης είναι προβληματικό, διερωτήθηκε, τη στιγμή που αυτή η μελέτη είναι κομμάτι μιας διαδικασίας η οποία θα έχει συγκεκριμένη κατάληξη, μια πρόταση παραχώρησης του λαχείου σε ιδιώτη επενδυτή / διαχειριστή, η οποία θα έρθει ενώπιον της Βουλής.

 

«Σε λίγους μήνες θα φανεί αν ήταν καλός ο σχεδιασμός, καλές οι διαδικασίες και αν εξασφαλίσαμε μια καλή πρόταση», είπε.

 

Σε σχέση με το θέμα του ΟΠΑΠ που έθεσε ο Γενικός Ελεγκτής ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι η Κυβέρνηση προτού να τοποθετηθεί εναντίον της διακρατικής συμφωνίας ο κ. Μιχαηλίδης είχε ήδη αποφασίσει δια του Υπουργικού Συμβουλίου τον τερματισμό της συμφωνίας.

 

Διαφορετικό ζήτημα είναι εάν η υφιστάμενη σύμβαση εφαρμόζεται σωστά σε σχέση με τις οικονομικές της πρόνοιες, είπε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι δεν είναι πολιτική απόφαση αν μια σύμβαση εφαρμόζεται σωστά. Υπάρχει η νενομισμένη διαδικασία του ελέγχου αν υπάρχει συμμόρφωση με τις πρόνοιες αυτής της συμφωνίας. Σύμφωνα με τον Υπουργό το Γενικό Λογιστήριο είναι η αρμόδια αρχή ελέγχου της τήρησης των προνοιών και μέχρι και το 2012 η θέση ήταν ότι ήταν σύμφωνη με τις πρόνοιες της συμφωνίας.

 

Εξάλλου, ο Υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε εκτενέστερα στην πολιτική που ακολουθεί η Κυβέρνηση σε σχέση με τα τυχερά παίγνια, παρουσιάζοντας όλες τις πτυχές της περιλαμβανομένου και της αδειοδότησης του καζίνο – θερέτρου, η σύμβαση για το οποίο αναμένεται να υπογραφεί εντός των επόμενων εβδομάδων.

 

Σε σχέση με το διαδικτυακό στοίχημα ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι η χώρα μας έχανε πολύ σημαντικά ποσά δεκάδων εκατομμυρίων το χρόνο από το γεγονός ότι δεν αδειοδοτούσαμε το διαδικτυακό στοίχημα το οποίο αδειοδοτούσαν άλλα κράτη μέλη. Εδώ και μερικούς μήνες έχει ξεκινήσει η αδειοδότηση και το 2017 αναμένεται να υπάρξει αύξηση των εσόδων πέραν των €20 εκατ., κατέληξε.

 

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

Read 979 times

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ (ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ)

Δημοσίευμα των Financial Times για την οικοδομική άνθιση στη Λεμεσό και τον αντίκτυπό της

Δημοσίευμα των Financial Times για την οικοδομική άνθιση στη Λεμεσό και τον αντίκτυπό της

Στην ανέγερση των πολυώροφων συγκροτημάτων κατοικιών στη Λεμεσό αναφέρεται δημοσίευμα των Financial Times. Μεταξύ άλλων το δημοσίευμα σημειώνει πως αυτοί...

Επανεκλογή Κυπριακού Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου στο Διοικητικό Συμβούλιο του Διεθνούς Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου

Επανεκλογή Κυπριακού Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου στο Διοικητικό Συμβούλιο του Διεθνούς Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου

Τη σημασία και αναγνώριση που τυγχάνει το Κυπριακό Ναυτιλιακό Επιμελητήριο, υποδηλώνει η επανεκλογή του Προέδρου του, Θέμη Παπαδόπουλου, ως εκπροσώπου...

Αύξηση των πλοίων που εγγράφονται με κυπριακή σημαία, είπε η Υφυπουργός Ναυτιλίας

Αύξηση των πλοίων που εγγράφονται με κυπριακή σημαία, είπε η Υφυπουργός Ναυτιλίας

Υπάρχει αύξηση των πλοίων που εγγράφονται με κυπριακή σημαία, δήλωσε την Τρίτη η Υφυπουργός Ναυτιλίας Νατάσα Πειλήδου, προσθέτοντας ότι ξεπεράσαμε...