A+ R A-
22 October 2017

Wednesday, 15 February 2017 11:42

Κι όμως έγινε: Δείτε γιατί παραιτήθηκε ο πρόεδρος της Toshiba

Παραιτήθηκε ο πρόεδρος της Toshiba,αναλαμβάνοντας την ευθύνη για τις ζημιές «μαμούθ».

 

Την καθυστέρηση της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων της κατά έναν μήνα ζήτησε και πήρε η ιαπωνική εταιρεία Toshiba, εν μέσω φημών ότι αποχωρεί από τα υπεράκτια πυρηνικά της projects, αλλά και των αναμενόμενων ζημιών που εκτιμώνται στο αστρονομικό ποσό των 500 δισ. γεν ή 4,4 δισ. δολαρίων.

 

Τη μηνιαία παράταση τη ζήτησε , προκειμένου να εξετάσει διάφορους ισχυρισμούς που αφορούν στην αμερικανική πυρηνική μονάδα της.

 

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της εταιρείας, Shigenori Shiga, υπέβαλε την παραίτησή του, αναλαμβάνοντας έτσι την ευθύνη για τις ζημιές – «μαμούθ».

 

Ο ιαπωνικός κολοσσός αναμενόταν να ανακοινώσει ότι θα διαγράψει περί τα 6 δισ. δολ. από τις πυρηνικές δραστηριότητές της στις ΗΠΑ, ωστόσο, όπως μεταδίδουν τα ξένα ΜΜΕ, δεν ήταν σε θέση να συμφωνήσει με τους ελεγκτές της το ύψος αυτών των διαγραφών.

 

Η μετοχή της Toshiba υποχώρησε σε χαμηλό ενός μήνα μετά την ματαίωση της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων του εννιαμήνου μέχρι και τον Δεκέμβριο, όπως είχε δεσμευτεί αρχικά. Κανονικά η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων θα γινόταν σήμερα.

 

Το κόστος ασφάλισης των ομολόγων της Toshiba έναντι αθέτησης πληρωμής εκτοξεύτηκε σε πάνω από 500 μονάδες βάσης, από 334 μ.β.

 

Η εταιρεία έχει καθυστερήσει ήδη δύο φορές την ανακοίνωση αποτελεσμάτων κατά 4 μήνες, στον απόηχο ενός λογιστικού σκανδάλου το 2015.

 

Όπως είχε γνωστοποιήσει νωρίτερα, είχε καταθέσει το αίτημά της στις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές, οι οποίες έδωσαν τελικά το «πράσινο φως» για την παράταση.

 

Στην ανακοίνωσή της η Toshiba ανέφερε πως χρειάζεται να εξετάσει τους ισχυρισμούς πως η διοίκηση της ομάδας Westinghouse άσκησε αντικανονική πίεση αναφορικά με τον υπολογισμό του ενεργητικού και παθητικού για την μονάδα πυρηνικών κατασκευών που αγόρασε από την Chicago Bridge & Iron.

 

Η απόκτηση έναντι 5,4 δισ. δολ. της Westinghouse το 2006 είχε αποτελέσει ένα στοίχημα για το μέλλον της πυρηνικής ενέργειας και έναν τρόπο για να εξισορροπηθεί η μεταβλητότητα του τομέα τσιπς με σταθερά μακροπρόθεσμα έσοδα.

 

Ωστόσο, το σχέδιο ναυάγησε μετά το ατύχημα της Φουκουσίμα το 2011 που ισοπέδωσε τη ζήτηση. Η Toshiba αντιμετωπίζει ασφυκτικές πιέσεις και λόγω ενός λογιστικού σκανδάλου το 2015 που οδήγησε σε αναδιάρθρωση, ζημιές ρεκόρ και πώληση assets. Υπενθυμίζεται ότι η Toshiba έχει θέσει προς πώληση ένα σημαντικό μερίδιο της μονάδας τσιπ, ενώ εξετάζει κι άλλους τρόπους για τη συγκέντρωση ρευστού.

 

πηγή: newmoney.gr

 

Read 470 times

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ (ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ)

Στη Λεμεσό κυκλοφορούν τα περισσότερα ηλεκτρικά αυτοκίνητα της Κύπρου

Στη Λεμεσό κυκλοφορούν τα περισσότερα ηλεκτρικά αυτοκίνητα της Κύπρου

Μέτρα υπέρ ηλεκτρικών οχημάτων: Κοινή επιτροπή των Υπουργείων Εμπορίου και Μεταφορών μελετά την υιοθέτηση κινήτρων με στόχο τη διείσδυσή τους ...

«Δεν υπάρχει αναπτυξιακό όραμα, δεν υπάρχει βιώσιμο, φιλολαϊκό και φιλοπεριβαλλοντικό σχέδιο, εντός του προϋπολογισμού»

«Δεν υπάρχει αναπτυξιακό όραμα, δεν υπάρχει βιώσιμο, φιλολαϊκό και φιλοπεριβαλλοντικό σχέδιο, εντός του προϋπολογισμού»

«Έχουμε μπροστά μας τους προϋπολογισμούς για το 2018, οι οποίοι αντανακλούν μια οριακή βελτίωση της οικονομίας, που όμως δυστυχώς οι...

18 νέα δρομολόγια, 11 νέοι προορισμοί από την Aegean Airlines

18 νέα δρομολόγια, 11 νέοι προορισμοί από την Aegean Airlines

18 νέα δρομολόγια, 11 νέοι προορισμοί, 700 χιλιάδες επιπλέον διαθέσιμες θέσεις ο προγραμματισμός της εταιρείας για το 2018 Την περαιτέρω...