A+ R A-
28 April 2017

Wednesday, 11 January 2017 08:30

Πόλος έλξης για 20.000 τραπεζίτες της Βρετανίας θα καταστεί το Παρίσι

Πόλος έλξης για 20.000 τραπεζίτες της Βρετανίας θα καταστεί το Παρίσι, καθώς το Brexit φαντάζει πιο κοντά, με την έλευση του νέου έτους.

 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη Europlace και όπως μεταδίδει το Bloomberg, η έξοδος θα μπορούσε να ξεκινήσει μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

 

Το Παρίσι που ανταγωνίζεται άλλες πόλεις, όπως είναι η Φρανκφούρτη, θα προβάλλει τα "προσόντα" του ως αγορά ικανότερη να προσελκύσει ταλέντα, σε μια σειρά από επαφές τον Φεβρουάριο. Εισέρχεται, λοιπόν, με υψηλούς στόχους στο "παιχνίδι" διεκδίκησης των "διαρροών" λόγω Brexit.

 

Το "χαρτί" που θα παίξει η γαλλική πρωτεύουσα θα είναι οι ήδη 180.000 εργαζόμενοι που απασχολούνται στον χρηματοοικονομικό τομέα, την ώρα που στην Φρανκφούρτη ο αριθμός αυτός ανέρχεται σε 100.000 και στο Δουβλίνο σε 30.000.

 

Πάντως, αν και "φιλοξενεί" κάποιες από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρώπης - συμπεριλαμβανομένων της Societe Generale και της BNP Paribas - η Γαλλία έχει μείνει πίσω, σε σχέση με τη Βρετανία και τη Γερμανία που αποτελούν κορυφαία οικονομικά κέντρα παγκοσμίως.

 

Η χώρα εκλαμβάνεται ως "εχθρικός" προορισμός για τις επιχειρήσεις του χρηματοοικονομικού κλάδου και τοποθετείται στην 29η θέση στην παγκόσμια κατάταξη με τα οικονομικά κέντρα, μόλις μια θέση πάνω από την Καζαμπλάνκα.

 

Το αυστηρό εργασιακό πλαίσιο που ισχύει στη Γαλλία (και που μεταξύ άλλων επιτρέπει ευκολότερες διαδικασίες για προσλήψεις και απολύσεις) απωθεί τους τραπεζίτες, με τη Europlace να πιέζει για αλλαγές.

 

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Europlace, Arnaud de Bresson, οι αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν στο πρώτο εξάμηνο του νέου έτους. "Βλέπουμε πως οι θεσμοί επιταχύνουν τα διαδικαστικά", παρατηρεί.

 

Πράγματι, οι τραπεζίτες δηλώνουν πως θέλουν να εγκαθιδρύσουν ή να επεκτείνουν τα γραφεία τους στην Ε.Ε., προτού η Βρετανία αποχωρήσει από την Ένωση, η οποία χρονολογείται για κάποια στιγμή μέσα στο 2019. Η May, από την πλευρά της, διαβεβαιώνει πως θέλει να επιτύχει την καλύτερη δυνατή συμφωνία για τα τραπεζικά ιδρύματα, χωρίς ωστόσο να έχει διευκρινίσει λεπτομερώς το τι επιδιώκει.
Όσον αφορά στα σχέδια των τραπεζών, η HSBC είχε ανακοινώσει πως σχεδιάζει να μετακινήσει 1.000 εργαζομένους από το Λονδίνο στο Παρίσι, ενώ η Citigroup εξετάζει το ενδεχόμενο μετακίνησης προσωπικού στην Φρανκφούρτη.

 

Σημειωτέον πως οι διαθέσιμες θέσεις εργασίας είναι περιορισμένες, το TheCityUK να προειδοποιεί πως απομένουν μόλις 70.000 θέσεις.

 

πηγή: capital.sigmalive.com

 

Read 143 times

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ (ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ)

Ημερίδα στη Λεμεσό - Πρόοδο σημειώνει, στην Κύπρο, το Επενδυτικό Σχέδιο για την Ευρώπη, λέει ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν

Ημερίδα στη Λεμεσό - Πρόοδο σημειώνει, στην Κύπρο, το Επενδυτικό Σχέδιο για την Ευρώπη, λέει ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν

Την πεποίθησή του πως στην Κύπρο υπάρχουν εξαιρετικά έργα που να προσελκύουν ιδιωτικές επενδύσεις, εξέφρασε ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,...

Παράταση για υποβολή του εντύπου ΦΠΑ 207 - Δείτε μέχρι πότε

Παράταση για υποβολή του εντύπου ΦΠΑ 207 - Δείτε μέχρι πότε

Μέχρι την Τρίτη 2 Μαΐου 2017 παρατείνεται η προθεσμία για υποβολή του εντύπου ΦΠΑ 207 «Αίτηση για Επιστροφή ΦΠΑ και...

Απόρροια διαμάχης στις ΗΠΑ ο χαρακτηρισμός της Κύπρου ως “πλυντήριο χρήματος”

Απόρροια διαμάχης στις ΗΠΑ ο χαρακτηρισμός της Κύπρου ως “πλυντήριο χρήματος”

(Κ) Απόρροια διαμάχης στις ΗΠΑ ο χαρακτηρισμός της Κύπρου ως “πλυντήριο χρήματος”, λένε πηγές της ΚΤΚ Τα δημοσιεύματα στο διεθνή και...