A+ R A-
15 December 2018

Wednesday, 10 October 2018 15:02

Κουαρτέτο Εγχόρδων Δήμου Λεμεσού και Μουσική Πανσέληνος Σεπτεμβρίου

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

giannis-tsouloftas.jpg

Του Γιάννη Τσουλόφτα

 

Το Κουαρτέτο Εγχόρδων του Δήμου Λεμεσού έδωσε την Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2018, μια ατμοσφαιρική συναυλία, που θα μείνει αξέχαστη σε όσους παρευρέθηκαν στο υπαίθριο θεατράκι της προκυμαίας για να απολαύσουν τη φθινοπωρινή πανσέληνο υπό τους ήχους γνωστών κομματιών του κλασσικού ρεπερτορίου, δημοφιλών χορευτικών συνθέσεων βαλς και ταγκό, καθώς επίσης και διασκευών από κορυφαίους Έλληνες συνθέτες, όπως ο Χατζιδάκις, ο Θεοδωράκης, ο Ζαμπέτας κ.ά. Το Κουαρτέτο Εγχόρδων, εμφανίζεται ανελλιπώς στις Μουσικές Πανσελήνους που διοργανώνει εδώ και επτά χρόνια ο Δήμος Λεμεσού στο παραλιακό μέτωπο της πόλης μας.

 

Το Κουαρτέτο Εγχόρδων του Δήμου Λεμεσού, ένα από τα επίλεκτα μουσικά σχήματα της Κύπρου, ιδρύθηκε το 2000 και συμπληρώνει φέτος δεκαοκτώ χρόνια ζωής και συνεχούς παρουσίας στις εκδηλώσεις της πόλης. Έχει εκπροσωπήσει το Δήμο Λεμεσού σε εκδηλώσεις αδελφών πόλεων όπως η Πάτρα και η Θεσσαλονίκη, ενώ έχει δώσει υπαίθριες συναυλίες, στο γνωστό Θερινό Φεστιβάλ της Σίφνου και αλλού.

 

Για πολλά χρόνια συμμετείχε στις Καλοκαιρινές Εκδηλώσεις του Δήμου Λεμεσού, που διοργανώνονταν στο προαύλιο του Μεσαιωνικού Κάστρου, συχνά σε σύμπραξη με τραγουδιστές από την Ελλάδα καθώς επίσης και τις δύο Χορωδίες του Παπαδάκειου Δημοτικού Ωδείου Λεμεσού, την Παιδική και τη Χορωδία Δωματίου.

 


Το Κουαρτέτο Εγχόρδων έχει ουσιαστική συσχέτιση με το Παπαδάκειο Δημοτικό Ωδείο Λεμεσού, αφού η πρώτη στελέχωσή του βασίστηκε αποκλειστικά σε άτομα που, έχοντας πάρει την πρώτη μουσική τους παιδεία στο Ωδείο αυτό, κοντά στον κ. Χρίστο Μάρκου, συνέχισαν τις μουσικές τους σπουδές στα σημαντικότερα πανεπιστημιακά κέντρα μουσικολογίας και κονσερβατόρια της Ευρώπης.

 

Ακόμη και σήμερα ο βασικός πυρήνας του Κουαρτέτου παραμένει αναλλοίωτος, παρά την αναπόφευκτη αλλαγή σε κάποια από τα πρόσωπα. Δύο από τους ερμηνευτές, ο Ανδρέας Νικολάου (1ο βιολί) και η Ευγενία Καραπατάκη (βιολοντσέλλο) εξακολουθούν να συμμετέχουν από την πρώτη μέρα ίδρυσής του, ενώ άλλα παλαιότερα μέλη έχουν αντικατασταθεί από τον Γιώργο Χατζηγεωργίου (2ο βιολί) και τον Ανδρέα Κελίρη (βιόλα).


Το Κουαρτέτο Εγχόρδων του Δήμου Λεμεσού συνεισφέρει αισθητά στον τομέα των ποιοτικών πολιτιστικών εκδηλώσεων, έχοντας μάλιστα καθιερώσει τις τελευταίες δύο δεκαετίες τον θεσμό των πασχαλινών και χριστουγεννιάτικων κονσέρτων που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο στην Εκκλησία της Αγίας Αικατερίνης των Καθολικών (Φραγκοκκλησιά) και που έχουν διαμορφώσει ένα σταθερό, αυξανόμενο κοινό ανάμεσα στους λάτρεις της κλασσικής μουσικής.

 

Δείτε ΕΔΩ όλες τις φωτογραφίες στη σελίδα μας στο facebook

 

Με μουσικά σύνολα όπως το Κουαρτέτο Εγχόρδων, ο Δήμος Λεμεσού αποδεικνύει ότι έχει την πολιτιστική πρωτοκαθεδρία και πρωτοπορία. Αποτελεί τον πρώτο Δήμο στην Κύπρο που ίδρυσε Μουσική Σχολή (το μετέπειτα Παπαδάκειο Δημοτικό Ωδείο Λεμεσού) τη δεκαετία του 1960, έχοντας διαμορφώσει στα πρώτα χρόνια της Κυπριακής Ανεξαρτησίας ένα πρόσφορο κλίμα για την ανάπτυξη της κλασσικής μουσικής.

 

Δεν είναι τυχαίο ότι η Κρατική Ορχήστρα Κύπρου στελεχώθηκε στα πρώτα της στάδια από επαγγελματίες μουσικούς – πρώην μαθητές του Παπαδάκειου Δημοτικού Ωδείου Λεμεσού.

 

 

Read 476 times

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ (ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ)

«Δύο πιάνα, μια φωνή» - Οικονομική ενίσχυση του Κέντρου Ημέρας του Συνδέσμου Γονέων και Φίλων Παιδιών με ειδικές ανάγκες

«Δύο πιάνα, μια φωνή» - Οικονομική ενίσχυση του Κέντρου Ημέρας του Συνδέσμου Γονέων και Φίλων Παιδιών με ειδικές ανάγκες

Μια εξαίρετη παράσταση πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, 5 Δεκεμβρίου 2018, στο Παττίχειο Δημοτικό Θέατρο Λεμεσού. Ο Γιώργος Σταματάρης τραγούδησε για καλό...

Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση για παιδιά στο Θεατρικό Μουσείο Κύπρου

Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση για παιδιά στο Θεατρικό Μουσείο Κύπρου

Το Θεατρικό Μουσείο Κύπρου σας προσκαλεί στο χριστουγεννιάτικο διαδραστικό εργαστήρι του παραμυθιού «Ο μπλε Άη Βασίλης και ο γύρος του...

Προτάσεις για έξοδο στη Λεμεσό - Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2018

Προτάσεις για έξοδο στη Λεμεσό - Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2018

Η εφημερίδα ΛΕΜΕΣΟΣ σε ενημερώνει για όλες τις επιλογές που έχεις εσύ, που δε θες σήμερα να κάτσεις σπίτι! ...