A+ R A-
18 October 2018

Friday, 08 June 2018 09:44

«Ταξίδι στη σιωπή» της Φανής Αναστασίου: Μια εκδήλωση – θεσμός (Φωτογραφίες)

Μια εκδήλωση – θεσμός για στήριξη ατόμων με προβλήματα ακοής

 

Σε βαθύτατο κλίμα συγκίνησης και με συναισθήματα αγάπης και θαυμασμού πραγματοποιήθηκε η φιλανθρωπική εκδήλωση «Ταξίδι στη σιωπή» την Παρασκευή 1η Ιουνίου 2018 στο ξενοδοχείο «Κούριο» στη Λεμεσό, από την Σχολή Νοηματικής Γλώσσας της καθηγήτριας Φανής Αναστασίου.

 


 

Η όλη εκδήλωση τελούσε υπό την αιγίδα της Πρώτης Κυρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, σύζυγος του Προέδρου της Δημοκρατίας, Άντρη Αναστασιάδη, η οποία σε σύντομο χαιρετισμό της ανάφερε ότι η εκδήλωση αυτή είναι μια αναγνώριση του αποτελέσματος που έφεραν οι πολύχρονες προσπάθειες για επισημοποίηση της Νοηματικής Γλώσσας.

«Προσπάθειες στις οποίες συνέβαλε ενεργά και η Φανή Αναστασίου ως μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού για την καταγραφή της Κυπριακής Νοηματικής Γλώσσας», συμπλήρωσε.

 

Δείτε ΕΔΩ όλες τις φωτογραφίες στη σελίδα μας στο facebook

 

Συνέχισε λέγοντας πως σε όλα τα άτομα με προβλήματα ακοής οφείλουμε να διασφαλίσουμε ίσα δικαιώματα και ευκαιρίες με τον υπόλοιπο πληθυσμό. Η κα. Αναστασιάδη επισήμανε ότι η συνεχής επιμόρφωση και η δυνατότητα τους να επικοινωνούν με το περιβάλλον τους, συνέτειναν στην εξάλειψη πολλών προκαταλήψεων εις βάρος τους, ωστόσο, συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν προβλήματα στην εκπαίδευση, την επιστημονική κατάρτιση και την επαγγελματική τους αποκατάσταση, καθώς ακόμα και στην επικοινωνία τους με αρκετές δημόσιες υπηρεσίες και οργανισμούς.

 

Κλείνοντας, υπογράμμισε πως είναι πολύ σημαντική εκμάθηση και η διάδοση της νοηματικής γλώσσας, η οποία θα πρέπει να είναι προσιτή για να αξιοποιείται με συνέπεια και υπευθυνότητα, όπως επιβάλλεται από το πνεύμα της ισότιμης συμμετοχής όλων των πολιτών στα κοινωνικά δρώμενα.

 

Από πλευράς της, η καθηγήτρια Νοηματικής Γλώσσας Φανή Αναστασίου, θέλοντας να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες στο θέμα των κωφών ατόμων, ανέφερε ότι τα άτομα αυτά αντιμετωπίζουν τεράστιο οικονομικό πρόβλημα, με τους περισσότερους να είναι άνεργοι και το κράτος να μην τους βοηθά. Ευχαρίστησε δε θερμά όλους όσοι στηρίζουν με κάθε δυνατό τρόπο τα άτομα με προβλήματα ακοής ώστε να εξαλειφθούν οι προκαταλήψεις που εξακολουθούν δυστυχώς να υπάρχουν και ως εκ τούτου βοηθούν στην ομαλότερη ένταξη τους στην κοινωνία μας. Τέλος, η κα. Αναστασίου δήλωσε ότι δεν θα σταματήσει ποτέ τον αγώνα της μέχρι να έρθει η τελική δικαίωση των κωφών συνανθρώπων μας.

 

Σύντομους χαιρετισμούς στην εκδήλωση έδωσαν ακόμη ο δήμαρχος Λεμεσού Νίκος Νικολαϊδης, ο δήμαρχος Αγίου Αθανασίου Μαρίνος Κυριάκου, ο πρόεδρος και βουλευτής του Κόμματος των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης καθώς και η βουλευτής του ΔΗΣΥ Λεμεσού Ελένη Σταύρου.

 

Ακολούθως, δόθηκαν τιμητικές πλακέτες σε ανθρώπους που συνεχώς είναι δίπλα τους και βοηθούν με κάθε τρόπο τα άτομα με προβλήματα ακοής.

 

Το καλλιτεχνικό μέρος της εκδήλωσης περιλάμβανε τραγούδια και θέατρο ερμηνευμένα στην Νοηματική Γλώσσα από τους μαθητές της κας. Φανής Αναστασίου. Συμμετείχε, ακόμη, η σχολή χορού London of ballet της Βικτωρίας Αγαπίου. Την εκδήλωση “έντυσε” μουσικά ο γνωστός μουσικοσυνθέτης Άριστος Μοσχοβάκης. Στο τραγούδι ήταν ο Στέλιος Κωνσταντάς, ο Μάριος Κωνσταντινίδης, ο Κωνσταντίνος Μιχαλούδης και η Ζακλίν Σταματοπούλου.

 

Παρουσιαστές ήταν η Πάολα Χατζηλαμπρή και ο Ορφέας Παύλου.

 

Η εκδήλωση έκλεισε με δείπνο και ποτό, ενώ δόθηκαν διπλώματα ολοκλήρωσης των μαθημάτων Νοηματικής Γλώσσας και στη συνέχεια ανακοινώθηκαν οι νικητές για τα πλούσια δώρα της κλήρωσης.

 

Read 381 times

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ (ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ)

Παρουσίαση βιβλίου «H Aρχιτεκτονική των Kυπρίων επί Aγγλοκρατίας» στη Λεμεσό

Παρουσίαση βιβλίου «H Aρχιτεκτονική των Kυπρίων επί Aγγλοκρατίας» στη Λεμεσό

Oι εκδόσεις Εν Τύποις και το Tμήμα Kαλών Tεχνών του Tεχνολογικού Πανεπιστημίου Kύπρου, σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου: H...

Έχεις παλιές φωτογραφίες της Λεμεσού; Μάθε πως να τις ψηφιοποιήσεις!

Έχεις παλιές φωτογραφίες της Λεμεσού; Μάθε πως να τις ψηφιοποιήσεις!

Ευρωπαϊκές Ημέρες Κληρονομιάς 2018 «Δωρεάν Σεμινάρια με θέμα την απόκτηση γνώσεων για τους τρόπους αξιοποίησης παλιών φωτογραφιών» Η Βιβλιοθήκη του Τεχνολογικού...

Ο Λαογραφικός Όμιλος Λεμεσού στη...Λευκωσία!

Ο Λαογραφικός Όμιλος Λεμεσού στη...Λευκωσία!

Θα παρουσιάσουν την μουσικοθεατρική παράσταση «Ο Σπανός τζιαί οι Σαράντα Δράτζιοι» Για δεύτερη συνεχή χρονιά, η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής...