A+ R A-
18 October 2018

Tuesday, 05 June 2018 14:42

565 χρόνια από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης - Εκδήλωση μνήμης από τον ΣΑΠΕΛ (Φωτογραφίες) Featured

Εκδήλωση μνήμης «Το δε την Πόλιν σοι δούναι...» του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου και η Άλωση της Κωνσταντινουπόλεως

 


 

Σε μια σεμνή τελετή, ο Σύνδεσμος Αγωνιστών Πόλης και Επαρχίας Λεμεσού (ΣΑΠΕΛ), πραγματοποίησε εκδήλωση μνήμης με τίτλο «Το δε την Πόλιν σοι δούναι...» του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου και η Άλωση της Κωνσταντινουπόλεως, στο Λανίτειο Θέατρο, στις 29 Μαΐου, ημέρα μνήμης της άλωσης της Πόλης.

 

«Η ημέρα Τρίτη 29 Μαΐου 1453 είναι μια ημερομηνία βαθιά χαραγμένη στην ψυχή του Ελληνικού Έθνους. 565 χρόνια έχουν περάσει από το «Πάρσιμο της Πόλης», όπως χαρακτηριστικά αποδίδεται η Άλωση της Κωνσταντινούπολης στη λαϊκή μας παράδοση, και όμως οι μνήμες και τα συναισθήματα παραμένουν έντονα και βαθιά χαραγμένα στις ψυχές μας», ειπώθηκε μεταξύ άλλων στην εκδήλωση.

 

Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο Τομεάρχης της ΕΟΚΑ, Σταύρος Σταύρου –Σύρος, Γενικός Γραμματέας του ΣΑΠΕΛ.

 

Την όλη εκδήλωση έντυσε η χορωδία του ΑΠΟΛΛΩΝΑ Λεμεσού με μαέστρο την Γαβριέλα Ασημένου, δίνοντας ένα ρεσιτάλ μουσικής με τους παρευρισκομένους να χαρίζουν στο τέλος παρατεταμένο χειροκρότημα.

 

Αξίζει να αναφερθεί πως στο τέλος ο ΣΑΠΕΛ βράβευσε τους προέδρους αλλά και όλους όσοι είχαν διατελέσει πρόεδροι των εθνικών σωματείων της πόλης.

 

Δείτε ΕΔΩ όλες τις φωτογραφίες στη σελίδα μας στο facebook

 

 

Άλωση της Πόλης

Η Άλωση της Κωνσταντινούπολης υπήρξε το αποτέλεσμα της πολιορκίας της βυζαντινής πρωτεύουσας, της οποίας Αυτοκράτορας ήταν ο Κωνσταντίνος ΙΑ' Παλαιολόγος, από τον οθωμανικό στρατό, με επικεφαλής τον σουλτάνο Μωάμεθ Β'. Η πολιορκία διήρκεσε από τις 6 Απριλίου έως την Τρίτη, 29 Μαΐου 1453 (Ιουλιανό ημερολόγιο). Η άλωση αυτή της Κωνσταντινούπολης, σήμανε και το τέλος της υπερχιλιετούς Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.

 

Το Βυζάντιο ήταν ήδη εξασθενημένο και διαιρεμένο τους τελευταίους δύο αιώνες, σκιά της παλιάς Αυτοκρατορίας. Η Άλωση του 1204 από τους Σταυροφόρους και αργότερα, μετά την επανάκτησή της το 1261, οι πολιτικές και θρησκευτικές έριδες, η αδυναμία βοήθειας από την Δύση, η άσχημη οικονομική κατάσταση και η φυγή ανθρώπινου δυναμικού, οδήγησαν στη σταδιακή εξασθένηση και συρρίκνωση. Η κατάληψη της Καλλίπολης το 1354 από τους Οθωμανούς, η οποία έφερε ορδές φανατικών μουσουλμάνων πολεμιστών στην Ευρώπη, σταδιακά κύκλωσε εδαφικά το Βυζάντιο, το οποίο έγινε το 1373 φόρου υποτελές στον Οθωμανό σουλτάνο.

 

Έτσι, η Άλωση ήλθε ως φυσικό αποτέλεσμα και της αδιάκοπης επέκτασης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στην ευρύτερη περιοχή. Οι συγκρούσεις ήταν ιδιαίτερα άνισες υπέρ των Τούρκων, σε σημείο που να μνημονεύεται από τις πηγές το τετελεσμένο της έκβασης της πολιορκίας. Ιδιαίτερη μνεία γίνεται και στον ηρωισμό των πολιορκημένων και ιδιαίτερα του Αυτοκράτορα. Το γεγονός της πτώσης της «θεοφυλάκτου Πόλεως», άφησε βαθιά ίχνη στις πηγές της εποχής.

 

Απόρροια της Άλωσης ήταν η ανελέητη συνέχιση της εδαφικής προώθησης των Τούρκων στην Β. Αφρική και στην Κεντρική Ευρώπη . Κατά τα τέλη του 17ου αιώνα η Οθωμανική Αυτοκρατορία έφτασε στο απόγειό της, απειλώντας την Βιέννη. Πολλές φορές η Άλωση της Κωνσταντινούπολης χρησιμοποιείται από τους ιστορικούς ως γεγονός που σηματοδοτεί το τέλος του Μεσαίωνα και την έναρξη της Αναγέννησης. Πολλοί μάλιστα εξ αυτών συμφωνούν στο ότι η μαζική μετακίνηση πολλών Ελλήνων από την Κωνσταντινούπολη στην Ιταλία λόγω της Άλωσης έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση του περιεχομένου και της φιλοσοφίας που ακολούθησαν τα πρόσωπα της Αναγέννησης.

 

Read 422 times

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ (ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ)

Παρουσίαση βιβλίου «H Aρχιτεκτονική των Kυπρίων επί Aγγλοκρατίας» στη Λεμεσό

Παρουσίαση βιβλίου «H Aρχιτεκτονική των Kυπρίων επί Aγγλοκρατίας» στη Λεμεσό

Oι εκδόσεις Εν Τύποις και το Tμήμα Kαλών Tεχνών του Tεχνολογικού Πανεπιστημίου Kύπρου, σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου: H...

Έχεις παλιές φωτογραφίες της Λεμεσού; Μάθε πως να τις ψηφιοποιήσεις!

Έχεις παλιές φωτογραφίες της Λεμεσού; Μάθε πως να τις ψηφιοποιήσεις!

Ευρωπαϊκές Ημέρες Κληρονομιάς 2018 «Δωρεάν Σεμινάρια με θέμα την απόκτηση γνώσεων για τους τρόπους αξιοποίησης παλιών φωτογραφιών» Η Βιβλιοθήκη του Τεχνολογικού...

Ο Λαογραφικός Όμιλος Λεμεσού στη...Λευκωσία!

Ο Λαογραφικός Όμιλος Λεμεσού στη...Λευκωσία!

Θα παρουσιάσουν την μουσικοθεατρική παράσταση «Ο Σπανός τζιαί οι Σαράντα Δράτζιοι» Για δεύτερη συνεχή χρονιά, η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής...