A+ R A-
18 October 2018

Saturday, 03 February 2018 19:07

Μπλοκάρουν τις δικοινοτικές δράσεις

Η κυβέρνηση μπλοκάρει κονδύλια για καλλιέργεια ειρηνικής κουλτούρας

 

Στην άρνηση της κυβέρνησης φαίνεται να προσκρούει η χορηγία που δίδεται στον Όμιλο Ιστορικού Διαλόγου και Έρευνας από τα ταμεία Norway Grants, γιατί η δράση του Ομίλου δεν είναι επικερδής κατά την κρίση της κυπριακής Κυβέρνησης. Σύμφωνα με πληροφορίες μας το Υπουργείο Οικονομικών δεν επιτρέπει τη χρηματοδότηση του Ομίλου, ο οποίος έχει ως κύριο σκοπό ύπαρξής του την καλλιέργεια ειρηνικής κουλτούρας μεταξύ των δύο κοινοτήτων. Η δικαιολογία είναι πως ο Όμιλος δεν είναι «βιώσιμος», δηλαδή... δεν παράγει κέρδη σε χρήμα!

 

Συγκεκριμένα, τα νορβηγικά κονδύλια δίδονται στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και διατίθενται σε συνεννόηση των Νορβηγών με την κυβέρνηση της κάθε χώρας. Ωστόσο η Κύπρος είναι από τις τελευταίες χώρες που δεν συμφώνησαν ακόμα σε ποιες δράσεις θα διατεθούν τα χρήματα, με αποτέλεσμα να μην έχουν ακόμα εκταμιευθεί τα κονδύλια. Σύμφω- να μάλιστα με τις πληροφορίες μας οι Νορβηγοί διαφωνούν με την προσέγγιση της κυβέρνησης, καθώς εκτιμούν την πλούσια δράση του Ομίλου (η οποία εκτιμάται και στην ΕΕ), σε αντίθεση με το Υπουργείο Οικονομικών που θεωρεί ότι είναι χαμένα τα λεφτά για την καλλιέργεια ειρηνικής κουλτούρας και δικοινοτικής συνεργασίας.

 

 

Δεν έχει χρηματικό κέρδος η καλλιέργεια ειρηνικής κουλτούρας!

 

Ο Όμιλος Ιστορικού Διαλόγου και Έρευνας έχει πλούσια δράση με δικοινοτικά προγράμματα που τρέχουν, ειδικά για παιδιά, και η βασική επιχορήγηση που έχει για αυτά είναι από το συγκεκριμένο ταμείο (Norway Grants). Μεταξύ αυτών των προγραμμάτων είναι για παράδειγμα το Imagine που γίνεται μέσω της Τεχνικής Επιτροπής για τη συνεργασία και μέσα από το οποίο έρχονται σε επαφή νέοι των δυο κοινοτήτων και καλλιεργείται η ειρηνική κουλτούρα.

 

Φαίνεται ότι η προσέγγιση του Υπουργού Οικονομικών είναι και σε αυτό το θέμα όπως και στα υπόλοιπα, δηλαδή με τη στενή λογική του χρηματικού κέρδους.

 

Ωστόσο το συγκεκριμένο θέμα, της καλλιέργειας ειρηνικής κουλτούρας μεταξύ των δυο κοινοτήτων, είναι κοινωνικοπολιτικό και δεν μπορεί να ιδωθεί με όρους της αγοράς και του κέρδους.

 

Να σημειώσουμε επίσης ότι ο Όμιλος διαχειρίζεται το Σπίτι της Συνεργασίας στη Νεκρή Ζώνη (απέναντι από το Λήδρα Πάλας), το οποίο τα τελευταία χρόνια αποτελεί σημείο αναφοράς για τη δικοινοτική συνεργασία και τις δράσεις υπέρ της ειρήνης και της επανένωσης του νησιού.

 

Το κτίριο αγοράστηκε και ανακαινίστηκε το 2009 με τα μισά λεφτά να προέρχονται από τα Norway Grants, τα οποία συνέχισαν να το στηρίζουν μέσα από τα κονδύλια που δίδονταν μέχρι σήμερα.

 

Ουσιαστικά εάν αποκοπεί το συγκεκριμένο κονδύλι -κατ’ απαίτηση του Υπουργού Οικονομικών- το κτίριο θα συνεχίσει μεν να συντηρείται, αλλά θα περιοριστεί δραστικά η δικοινοτική δράση του Ομίλου, καθότι δεν θα έχει χρήματα για διοργάνωση δραστηριοτήτων. Σύμφωνα με πληροφορίες, το Υπουργείο Οικονομικών θέλει να μπλοκάρει τη χρηματοδότηση στον Όμιλο και αντιπροτείνει χρηματοδότηση σε άλλα προγράμματα που δεν έχουν καμία σχέση με δικοινοτική συνεργασία αλλά είναι «βιώσιμα», δηλαδή παράγουν χρηματικά κέρδη.

 

 

Ο Όμιλος βραβεύτηκε διεθνώς για τη δράση του

 

Ενδεικτικό της δράσης του Ομίλου Ιστορικού Διαλόγου και Έρευνας είναι ότι το έργο του αναγνωρίζεται και διεθνώς.

 

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας Bert Koenders απένειμε το βραβείο Max van der Stoel για το 2016 στον μη κυβερνητικό οργανισμό για την εργασία του σε ό,τι αφορά τη διδασκαλία της ιστορίας ως εργαλείου για τη συμφιλίωση στην Κύπρο. Η απονομή μάλιστα πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια τελετής στο Παλάτι της Ειρήνης στη Χάγη.

 

Ο πρόεδρος της επιτροπής του βραβείου και πρώην Ύπατος Αρμοστής για τις Εθνικές Μειονότητες Astrid Thors δήλωσε πως αποτελεί τιμή το να βραβεύουν ένα οργανισμό με ένα τόσο ξεκάθαρο όραμα και με την πεποίθηση ότι η εκπαίδευση βρίσκεται στον πυρήνα για την ενσωμάτωση της πολυμορφίας.

 

Η στήλη «ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ» είναι μια ευγενική χορηγία τoυ βιβλιοπωλείου Κ. Π. ΚΥΡΙΑΚΟΥ (Δικαστήρια)
Τηλέφωνο/παραγγελίες βιβλίων: 25 747555

 

Πηγή: http://dialogos.com.cy / Σπύρος Σωτηρίου

 

Read 384 times

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ (ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ)

Παρουσίαση βιβλίου «H Aρχιτεκτονική των Kυπρίων επί Aγγλοκρατίας» στη Λεμεσό

Παρουσίαση βιβλίου «H Aρχιτεκτονική των Kυπρίων επί Aγγλοκρατίας» στη Λεμεσό

Oι εκδόσεις Εν Τύποις και το Tμήμα Kαλών Tεχνών του Tεχνολογικού Πανεπιστημίου Kύπρου, σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου: H...

Έχεις παλιές φωτογραφίες της Λεμεσού; Μάθε πως να τις ψηφιοποιήσεις!

Έχεις παλιές φωτογραφίες της Λεμεσού; Μάθε πως να τις ψηφιοποιήσεις!

Ευρωπαϊκές Ημέρες Κληρονομιάς 2018 «Δωρεάν Σεμινάρια με θέμα την απόκτηση γνώσεων για τους τρόπους αξιοποίησης παλιών φωτογραφιών» Η Βιβλιοθήκη του Τεχνολογικού...

Ο Λαογραφικός Όμιλος Λεμεσού στη...Λευκωσία!

Ο Λαογραφικός Όμιλος Λεμεσού στη...Λευκωσία!

Θα παρουσιάσουν την μουσικοθεατρική παράσταση «Ο Σπανός τζιαί οι Σαράντα Δράτζιοι» Για δεύτερη συνεχή χρονιά, η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής...