A+ R A-
16 November 2018

Wednesday, 01 August 2018 14:46

Αλέξανδρος Σταυρινός: Με μαγεύει το "πάγωμα" της στιγμής

Συνέντευξη με τον φωτογράφο Αλέξανδρο Σταυρινό

Τον συνεπαίρνει και τον μαγεύει το "πάγωμα της στιγμής", γι’ αυτό και απoφάσισε να ακολουθήσει επαγγελματικά την φωτογραφία. Πρόκειται για τον Αλέξανδρο Σταυρινό ο οποίος μίλησε στην εφ. ΛΕΜΕΣΟΣ για την μεγάλη του πλέον αγάπη, την φωτογραφία και για άλλα συναφή του επαγγέλματος.

«Επέλεξα, μας είπε, αυτόν τον τομέα εργασίας γιατί ζούσα πάντα σε μια οικογένεια καλλιτεχνών που πάντα ασχολούμασταν με την τέχνη. Ο μπαμπάς μου ήτανε φωτορεπόρτερ, έμαθα στα βήματα της κλασσικής φωτογραφίας κ.λ.π. και όταν έπρεπε να κατασταλάξω κάπου επαγγελματικά, αποφάσισα να επιλέξω αυτό που αγαπώ, δηλαδή την φωτογραφία. Γιατί αγαπώ την φωτογραφία; Γιατί η φωτογραφία έχει την μαγεία να παγώνει μια στιγμή η οποία αν την δούμε σε οποιαδήποτε άλλη φάση, είτε σε βίντεο είτε με τα μάτια μας μετά από 10 λεπτά, δεν υπάρχει περίπτωση να την ξανά θυμηθούμε. Οπόταν είναι αυτή η μαγεία της φωτογραφίας, να παγώνει την στιγμή».

Τί είναι όμως αυτό που θέλεις να πεις με τις φωτογραφίες σου, τον ρωτήσαμε. «Όπως είπα η φωτογραφία είναι ένα πάγωμα μιας στιγμής κι εγώ προσπαθώ να ασχοληθώ με την λεπτομέρεια της στιγμής που παγώνει. Μ’ αυτό θέλω να δείξω ότι η κάθε λεπτομέρεια, σε οποιαδήποτε στιγμή της ζωής σου, έχει κάποιο σκοπό και κάποιο λόγο που υπάρχει εκεί. Οπόταν παγώνοντας την λεπτομέρεια αυτήν που είναι το μέλημα μου, θέλω να περάσω το μήνυμα ότι η κάθε λεπτομέρεια σημαίνει κάτι, βγάζει ένα νόημα», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς ποιό είναι το κίνητρο του για να συνεχίσει να ασκεί αυτό το επάγγελμα, ο Αλέξανδρος Σταυρινός μας είπε πως «το πάγωμα της στιγμής, όπως ήδη ανέφερα, είναι μαγικό κι αυτό είναι το πιο μεγάλο κίνητρο πιστεύω για όλους τους συναδέλφους φωτογράφους. Τώρα σίγουρα είναι και βιοπορισμός η εργασία μου, αλλα επαναλαμβάνω εγω το βλέπω σαν τέχνη και μέσα από την τέχνη μπορείς να δείξεις απίστευτα πράγματα που λίγοι καταλαβαίνουν».

Πως εκπαιδεύεσαι να μαθαίνεις, να βγάζεις καλύτερες φωτογραφίες, ήταν η επόμενη μας ερώτηση. «Λοιπόν το πιο βασικό πράγμα για να μάθεις, είναι να βγάζεις κάθε μέρα έστω και μια φωτογραφία. Δεύτερο μαθαίνεις μέσα από τη δουλειά, μέσα από παρατηρήσεις άλλων συναδέλφων, άλλων καλλιτεχνών γενικότερα, είτε ζωγράφους, είτε φωτογράφους, είτε οτιδήποτε και σίγουρα η φωτογραφία δεν μαθαίνεται, δεν είναι θεωρία. Η φωτογραφία είναι πράξη, ξέρεις πέντε πράγματα πρέπει να τα εφαρμόσεις και όπως είπα, κάθε μέρα πρέπει να βγάζεις τουλάχιστον μια φωτογραφία για να γίνεσαι καλύτερος την επόμενη μέρα».

Υπάρχουν πολλών ειδών φωτογραφήσεις: μοντέλων, τοπίων, γεγονότων, κοινωνικών υποχρεώσεων, ποιο είναι το αγαπημένο του Αλέξανδρου Σταυρίνου;

«Πριν 10 χρόνια είχα δηλώσει ότι είμαι λάτρης της φωτογραφίας φαγητού για το λόγο ότι φωτογραφίζοντας ένα φαγητό το οποίο απλά βλέπεις σε ένα πιάτο, ο τρόπος που θα το φωτίσεις και θα το βγάλεις σου δίνει ένα άλλο πράγμα. Και θέλεις να φας τη φωτογραφία! Όταν μετά ξεκίνησα να ασχολούμαι με μόδα γάμων κ.λ.π. κατάλαβα ότι στον άνθρωπο είναι ακόμα πιο μεγάλο το θέμα, οπότε επιλέγω να πω τώρα πλέον μετά από μια εμπειρία 5 χρόνων σε γάμους και κοινωνικές δεξιώσεις, ότι ο γάμος πλέον είναι το αγαπημένο μου θέμα γιατί συνδυάζει τα πάντα από κοσμικό, φαγητό μέχρι και μόδα».

Καταλήγοντας ο καλλιτέχνης μας είπε ότι η Λεμεσός όχι μόνο τον εμπνέει αλλά και τον παροτρύνει ακόμα και με κινητό τηλέφωνο να να βγάζει φωτογραφίες όπου κι αν βρίσκεται, σε οποιαδήποτε γωνιά της πόλης.

 

26754709_10159868208825357_159132310_n.jpg

Imprisoned

 

26794188_10159868194815357_2028232776_n.jpg

Wild Beauty

 26853289_10159868197105357_1819536637_o.jpg

The Escape

Η στήλη «ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ» είναι μια ευγενική χορηγία τoυ βιβλιοπωλείου Κ. Π. ΚΥΡΙΑΚΟΥ (Δικαστήρια)
Τηλέφωνο/παραγγελίες βιβλίων: 25 747555

 

Read 1090 times

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ (ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ)

7ο Συμπόσιο Λαογραφίας από τον Λαογραφικό Όμιλο Λεμεσού

7ο Συμπόσιο Λαογραφίας από τον Λαογραφικό Όμιλο Λεμεσού

Ο Λαογραφικός Όμιλος Λεμεσού διοργανώνει το 7ο Συμπόσιο Λαογραφίας με θέμα "Οι ποιητικοί διάλογοι στις λαϊκές παραδόσεις της Κρήτης, της...

Το βιβλιοπωλείο Κ.Π.Κυριάκου σας προσκαλεί σε παρουσίαση βιβλίου

Το βιβλιοπωλείο Κ.Π.Κυριάκου σας προσκαλεί σε παρουσίαση βιβλίου

Το Βιβλιοπωλείο Κ.Π.ΚΥΡΙΑΚΟΥ και οι Εκδόσεις I.B.TAURIS σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου "MAKARIOS: The Revolutionary Priest of Cyprus", του...

Οι Stereo Soul σε μια μοναδική εμφάνιση στη Λεμεσό

Οι Stereo Soul σε μια μοναδική εμφάνιση στη Λεμεσό

Oι Stereo Soul, το ελληνικό συγκρότημα που έχει ξεχωρίσει με τις δυνατές του ερμηνείες, έρχεται στην Κύπρο για δύο μοναδικές...