A+ R A-
20 October 2018

Friday, 08 December 2017 15:29

Λουλούδια και τιμές στον τάφο Βασίλη Μιχαηλίδη με καθυστέρηση ενός αιώνα

Αποκαλυπτήρια την ερχόμενη Κυριακή του κενοταφίου του ποιητή στο σημείο όπου ετάφη το 1917. Έζησε τα πιο δημιουργικά χρόνια της ζωής του στη Λεμεσό.

 

Με καθυστέρηση ενός αιώνα, η πολιτεία, η Εκκλησία, οι τοπικοί άρχοντες και ο λαός της Λεμεσού, θα αποδώσουν τις οφειλόμενες τιμές στον Βασίλη Μιχαηλίδη, στο σημείο όπου ετάφη στις 9 Δεκεμβρίου 1917.

 

Μετά από αναζήτηση χρόνων και κοπιαστικών ερευνών, ο χαμένος για δεκαετίες τάφος εντοπίστηκε πριν από έναν χρόνο στριμωγμένος ανάμεσα σε άλλους επιφανών ανδρών των αρχών του 20ού αιώνα, δίπλα από τη νότια περίφραξη του κοιμητηρίου του Αγίου Νικολάου, η οποία τότε δεν υπήρχε.

 

Από τότε κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι και σε σύμπραξη της Μητρόπολης Λεμεσού με το Παττίχειο Δημοτικό Μουσείο, έγινε κατορθωτό να τεκμηριωθεί το σημείο. Στα πλαίσια στα πλαίσιο των δράσεων για το έτος Βασίλη Μιχαηλίδη, όπως ανακηρύχθηκε το 2017 με την ευκαιρία των 100 χρόνων από τον θάνατό του, το δημοτικό συμβούλιο Λεμεσού αποφάσισε την ανάδειξη του χώρου με την ανέγερση κενοταφίου.

 

Όπως δήλωσε στον «Π» ο πρόεδρος της πολιτιστικής επιτροπής του Δήμου Νεόφυτος Χαραλαμπίδης, ο Δήμος Λεμεσού, σε συνεργασία με τη Μητρόπολη και το Ίδρυμα Φώτος Φωτιάδης ανέλαβαν το κόστος της ανέγερσης του μνημείου, σε σχέδια του αρχιτέκτονα Εύρου Αλεξάνδρου. Στην επιτύμβια στήλη θα αναγράφεται «Ενθάδε εκοιμήθη ο ποιητής της Ρωμιοσύνης Βασίλης Μιχαηλίδης, 1849-1917. Η Λεμεσός ευγνωμονούσα» και στίχοι από την 9η Ιουλίου.

 

Και τρισάγιο

 

Τα αποκαλυπτήρια του μνημείου θα πραγματοποιηθούν ερχόμενη Κυριακή. Θα προηγηθεί επιμνημόσυνη δέηση στον ναό του Αγίου Νικολάου, της οποίας θα προΐσταται ο μητροπολίτης Αθανάσιος, και τρισάγιο στο κενοτάφιο το οποίο, όπως υπέδειξε ο δήμαρχος Νίκος Νικολαΐδης, θα αποτελεί τον χώρο απόδοσης των οφειλόμενων τιμών προς τον ποιητή.

 

Η ανακάλυψη του τάφου έγινε κατορθωτή χάρη στον πρόεδρο της Ιστορικής Εταιρείας Κύπρου Αριστείδη Κουδουνάρη, του τελευταίου εν ζωή ανθρώπου που έχει ζωντανή μαρτυρία για το ακριβές σημείο ταφής του ποιητή. Η ξεθωριασμένη από τα χρόνια ανάμνηση, έγινε χρήσιμη πληροφορία στα χέρια του επιστημονικού διευθυντή του Παττιχείου Δημοτικού Μουσείου Μίμη Σοφοκλέους και αξιοποιήθηκε.

 

Η στήλη «ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ» είναι μια ευγενική χορηγία τoυ βιβλιοπωλείου Κ. Π. ΚΥΡΙΑΚΟΥ (Δικαστήρια)
Τηλέφωνο/παραγγελίες βιβλίων: 25 747555

 

Πηγή: http://politis.com.cy / Χριστόφορος Νέστορος

 

Read 1364 times

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ (ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ)

Παρουσίαση βιβλίου «H Aρχιτεκτονική των Kυπρίων επί Aγγλοκρατίας» στη Λεμεσό

Παρουσίαση βιβλίου «H Aρχιτεκτονική των Kυπρίων επί Aγγλοκρατίας» στη Λεμεσό

Oι εκδόσεις Εν Τύποις και το Tμήμα Kαλών Tεχνών του Tεχνολογικού Πανεπιστημίου Kύπρου, σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου: H...

Έχεις παλιές φωτογραφίες της Λεμεσού; Μάθε πως να τις ψηφιοποιήσεις!

Έχεις παλιές φωτογραφίες της Λεμεσού; Μάθε πως να τις ψηφιοποιήσεις!

Ευρωπαϊκές Ημέρες Κληρονομιάς 2018 «Δωρεάν Σεμινάρια με θέμα την απόκτηση γνώσεων για τους τρόπους αξιοποίησης παλιών φωτογραφιών» Η Βιβλιοθήκη του Τεχνολογικού...

Ο Λαογραφικός Όμιλος Λεμεσού στη...Λευκωσία!

Ο Λαογραφικός Όμιλος Λεμεσού στη...Λευκωσία!

Θα παρουσιάσουν την μουσικοθεατρική παράσταση «Ο Σπανός τζιαί οι Σαράντα Δράτζιοι» Για δεύτερη συνεχή χρονιά, η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής...