A+ R A-
20 August 2018

Wednesday, 11 October 2017 10:46

Τον Νοέμβριο στη Λεμεσό το «Ντεφόλ - Σμύρνη 1922», μόνο για 3 παραστάσεις

Το έργο-μαρτυρία για το μεγάλο διωγμό από το «θέατρο ένα»

 

"...Δε θρηνώ μόνο γιατί μας καταστρέψανε...Θρηνώ πιο πολύ γιατί μας κόψανε τις ρίζες...Γι αυτό, θρηνώ πιο πολύ από όλα... Γιατί οι ρίζες είναι που δίνουν ζωή στα δέντρα για να μεγαλώσουν, να πετάξουν φύλλα, να βγάλουν αργότερα καρπό..."

 

Ντεφόλ-Σμύρνη 1922. Απόσπασμα από τη θεατρική διασκευή του ομώνυμου πεζογραφήματος του Δημήτρη Καραγιάννη, η επίσημη πρεμιέρα της οποίας θα δοθεί μεθαύριο Παρασκευή 22 Οκτωβρίου.

 

Πρόκειται για ένα έργο - μαρτυρία για τα γεγονότα των τελευταίων ημερών της αρχόντισσας της Ιωνίας, τη Σμύρνη, το1922. Παράλληλα όμως είναι κι ένα αφιέρωμα για όσους χάθηκαν και για όσους επέζησαν και βίωσαν τον ξεριζωμό και την προσφυγιά. Ήρωες της τραγικής αυτής ιστορίας, θα ζωντανέψουν επι σκηνής, μέσω της θεατρικής διασκευής του διηγήματος, και θα παρασύρουν τους θεατές να αναβιώσουν τις εφιαλτικές στιγμές που έζησαν οι άνθρωποι προσπαθώντας να ξεφύγουν από τη φλεγόμενη Σμύρνη.

 

Με το «Ντεφόλ», που είναι τουρκική λέξη και σημαίνει «χάσου από δω» ο συγγραφέας του πεζογραφήματος, Δημήτρης Καραγιάννης προσπαθεί να δώσει δείγματα της τραγωδίας του Ελληνισμού στη Σμύρνη μέσα από μαρτυρίες ανθρώπων που επέζησαν από την καταστροφή του 1922. Ο σκηνοθέτης Αντρέας Χριστοδουλίδης, εμπνευσμένος από όσα οι επιζήσαντες περιγράφουν στο βιβλίο, δημιούργησε μια εξαιρετική παραγωγή η οποία χαρακτηρίζεται από ευαισθησία προς την Ιστορία, αναδεικνύει όμως ταυτόχρονα και την βίαιη ωμότητα αλλά και την απόγνωση των ανθρώπων που έζησαν και ζουν τον ξεριζωμό και την προσφυγιά.

 

Παράλληλα μέσα από το έργο αναδεικνύονται πανανθρώπινες αξίες όπως, η ειρήνη, η αλληλεγγύη, η αγάπη, η συντροφικότητα και ο σεβασμός στην ανθρώπινη ζωή.

 

Υπόθεση του έργου: Μια νεαρή κοπέλα, η Ιφιγένεια, ζει το δράμα του ξεριζωμού τις μαύρες μέρες της καταστροφής της Σμύρνης. Μαζί με τον Μενέλαο, ένα φοιτητή της Νομικής προσπαθούν να γλυτώσουν το θάνατο και να φύγουν από την φλεγόμενη πόλη. Στην προσπάθεια τους αυτή γίνονται μάρτυρες ενός από τα μεγαλύτερα εγκλήματα του 20ου αιώνα.

 

Μετά την πρεμιέρα, το έργο θα παρουσιάζεται κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή στις 20:30 στην Κύρια Σκηνή του «θεάτρο ένα» .

 

Στη Λεμεσό θα δοθούν τρείς παραστάσεις: 1, 2, 3 Νοεμβρίου στο «θέατρο ένα» Λεμεσού στις 20:30.

 

Συντελεστές

Σκηνοθεσία/ Διασκευή/ Σχεδιασμός Φωτισμού: Αντρέας Χριστοδουλίδης

Χειρισμός Φωτισμού/ Ήχου: Παύλος Πολυκάρπου

Βοηθός Σκηνοθέτη: Μάριος Στυλιανού

Σχεδιασμός Αφίσας: Γιάννος Χριστοφόρου

Φωτογραφίες: Δημήτρης Βαττής

 

Παίζουν: Κωνσταντίνος Γαβριήλ, Τίνα Λεωνορά, Σωτήρης Μεστάνας, Έφη Χαραλάμπους.

 

Εισιτήρια: €15 το κανονικό, €12 το μειωμένο.

Πληροφορίες και κρατήσεις στο τηλέφωνο 22348203

 

Στην Αθήνα

 

Θα πρέπει να θυμίσουμε ότι το Κυπριακό Κέντρο Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου (ΚΚΔΙΘ) να επιλέξει το «θέατρο ένα» για να πάρει μέρος στην «Εβδομάδα Κυπριακού Θεατρικού Έργου στη Αθήνα» με το συγκεκριμένο έργο.

 

Η παράσταση στην Αθήνα θα δοθεί το Σάββατο 21 Οκτωβρίου στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης. Η «Εβδομάδα Κυπριακού Θεατρικού Έργου στην Αθήνα», συνδιοργανώνεται από το ΚΚΔΙΘ και την Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα, στο Σπίτι της Κύπρου.

 

Λόγω της παρουσίασης του «Ντεφόλ» στην Αθήνα αναβάλλονται οι παραστάσεις που επρόκειτο να δοθούν στις 20, 21 και 22 Οκτωβρίου στο «θέατρο ένα» στη Λευκωσία.

 

Αφιερωμένο με σεβασμό...

 

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του «θέατρο ένα» Ανδρέας Χριστοδουλίδης με δήλωση του χαρακτήρισε πολύ τιμητική την πρόσκληση τονίζοντας ότι το έργο «Ντεφόλ Σμύρνη 1922» αφορά όλον τον Ελληνισμό.

 

«Στην Αθήνα ιδιαίτερα, τόνισε, υπάρχουν πάρα πολλοί πρόσφυγες από τη Σμύρνη, κυρίως όμως απόγονοι τους. Αφιερώνουμε λοιπόν με σεβασμό την παράσταση του «Ντεφόλ-Σμύρνη 1922» στους ανθρώπους αυτούς, που ήταν τα θύματα της καταστροφής της αρχόντισσας της Ιωνίας».

 

Ο κ. Χριστοδουλίδης ευχαρίστησε θερμά το ΚΚΔΙΘ για την πολύ τιμητική πρόσκληση και διαβεβαίωσε ότι το «θέατρο ένα» θα «απαντήσει» με μια άρτια παράσταση.

 

DFGGHGH.jpg

 

Η στήλη «ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ» είναι μια ευγενική χορηγία τoυ βιβλιοπωλείου Κ. Π. ΚΥΡΙΑΚΟΥ (Δικαστήρια)
Τηλέφωνο/παραγγελίες βιβλίων: 25 747555

 

Read 423 times

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ (ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ)

Τον Αύγουστο δεν υπάρχουν ειδήσεις...

Τον Αύγουστο δεν υπάρχουν ειδήσεις...

ΙΟΥΛΙΟΣ Καίσαρ ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ Αυτοκράτωρ «ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ ΔΕΝ υπάρχουν ειδήσεις...» «Ποιος το 'πε αυτό;» «Ο Eco...» «Και τον Ιούλιο...;» «Ελάχιστες... μια και προηγείται του Αυγούστου...» «Το...

Ρίχνει αυλαία το 13ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Λεμεσού - Μάθετε όλες τις πληροφορίες

Ρίχνει αυλαία το 13ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Λεμεσού - Μάθετε όλες τις πληροφορίες

Ολοκληρώνεται αύριο Τετάρτη, 8 Αυγούστου το 13ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Λεμεσού με τις τελευταίες προβολές και πάρτυ λήξης. Το...

Αγία Σοφία, ένα βίντεο για το μεγαλοπρεπές μνημείο

Αγία Σοφία, ένα βίντεο για το μεγαλοπρεπές μνημείο

«Χτισμένη στο σταυροδρόμι ηπείρων και πολιτισμών, σε θέση στρατηγική»...Η Αγία Σοφία, «η μεγάλη εκκλησία». Το μεγαλειώδες, αρχιτεκτονικόαριστούργημα που κουβαλά θρύλους...