A+ R A-
21 July 2018

Wednesday, 26 July 2017 09:14

Η έναρξη του 12ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Λεμεσού επιτέλους έφτασε

Έναρξη την Τρίτη 1η Αυγούστου με το ντοκιμαντέρ της Elvira Lind  με τίτλο «ΒΟΒΒΙ JENE» στις 20:30 

και στις 22:30 ΠΑΡΤΥ ΕΝΑΡΞΗΣ feat. Maria Spivak

 

Το 12o Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Λεμεσού ΞΕΚΙΝΑ την πρώτη Αυγουστιάτικη νύχτα

Μετά χορού και... μουσικής κάνει αρχή φέτος το 12ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Λεμεσού, που θα διεξάγεται καθημερινά από την 1η μέχρι και τις 8 Αυγούστου, στο Κέντρο Ευαγόρα Λανίτη, στη Λεμεσό. Το φετινό Φεστιβάλ υπόσχεται μια εβδομάδα αφιερωμένη στο σινεμά του πραγματικού με εκδηλώσεις, ομιλίες και βραβευμένα ντοκιμαντέρ από κάθε γωνιά του πλανήτη, όλα σε πρώτη παγκύπρια προβολή.

 

Αμέσως μετά την προβολή, θα ακολουθήσει πάρτυ έναρξης με τη Maria Spivak στα decks. Η Spivak συνθέτει ηλεκτρονική μουσική με τη βοήθεια αναλογικών και ψηφιακών εργαλείων, και μας καλεί σε ένα μινιμαλιστικό, κινηματογραφικό ταξίδι γεμάτο χορό.

 

Η δωδέκατη έκδοση του Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Λεμεσού, παρουσιάζει 20 και πλέον κορυφαία ντοκιμαντέρ από ολόκληρο τον κόσμο. Περιλαμβάνει επίσης δωρεάν κινηματογραφικά εργαστήρια (Docstalk), συζητήσεις με σκηνοθέτες, live μουσική, περφόρμανς και άπειρη καλοκαιρινή διάθεση!

 

ΙNFO: 99 517 910

E-MAIL: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Πρόγραμμα | Screenings Programme

http://filmfestival.com.cy/screenings

ΕΙΣΟΔΟΣ - ΕΝΤRANCE: €2 (ανά ταινία - per film)

Κάρτα Φεστιβάλ - Festival Pass: €25

Υπότιτλοι: Όλες οι ταινίες θα προβάλλονται στους αυθεντικούς τους διαλόγους με Ελληνικούς και Αγγλικούς υπότιτλους.

Subtitles: All films screened with Greek & English subtitles

 

 

Kέντρο Ευαγόρα Λανίτη (πλ. Κάστρου, Λεμεσός)

Evagoras Lanitis Centre (Limassol Castle)

Είσοδος - Tickets: €2

 

Ελληνικοί & Αγγλικοί Υπότιτλοι - English & Greek subtitles
Διάρκεια - Duration: 95'

 

Nτοκιμαντέρ της Elvira Lind με τίτλο «ΒΟΒΒΙ JENE» 1η Αυγούστου

Σύνοψη | SYNOPSΙS:

Μετά από μια λαμπρή δεκαετή καριέρα στο Ισραήλ, η Αμερικανίδα χορεύτρια Bobbi Jene αποφασίζει να εγκαταλείψει τον μέντορα και χορογράφο της Ohad Naharin και τον έρωτα της ζωής της, και να επιστρέψει στις ΗΠΑ. Αποφασισμένη να εδραιωθεί στο χώρο, δημιουργεί χορευτικές παραστάσεις που ξεπερνούν τα συνηθισμένα όρια. Το πέρασμα μιας γυναίκας στην ανεξαρτησία και τα διλήμματα των επιπτώσεών της.

 

Βραβεία που έχει αποσπάσει | Αwards won by this documentary include:

1. Best Documentary Feature- Tribeca Film Festival, USA, 2017

2. Best Cinematography in a Documentary Feature- Tribeca Film Festival, USA, 2017

3. Best Editing in a Documentary Feature- Tribeca Film Festival, USA, 2017

4. Nominated: Life Tales Award, Biografilm Festival, Italy, 2017

 

Πατήστε εδώ για το αναλυτικό πρόγραμμα του φεστιβάλ

 

Docstalk για τη συνέχεια της εβδομάδας

3, 5 και 8 Αυγούστου

Η εκπαιδευτική ζώνη του Φεστιβάλ, τo καθιερωμένo "Docstalk" δίνει και φέτος στους ντόπιους επαγγελματίες αλλά και στο ευρύ κοινό την ευκαιρία να παρακολουθήσει σεμινάρια για τον κινηματογράφο του ντοκιμαντέρ, αλλά και ομιλίες καταξιωμένων δημιουργών.

Οι ιδιαίτερες ιστορίες που αποδίδονται σε δύο από τα ντοκιμαντέρ που θα δούμε φέτος θα συζητητηθούν σε εκ του σύνεγγυς συναντήσεις με τους σκηνοθέτες τους.

 

Συγκεκριμένα, την Πέμπτη 3 Αυγούστου (17:00 - 18:00), ο σκηνοθέτης Zaradasht Ahmed θα συνομιλήσει με τους παρευρισκομένους για το ντοκιμαντέρ του Nowhere to Hide, που θα προβληθεί στις 2 Αυγούστου (20:30). Το Nowhere to Hide ακολουθεί για πέντε χρόνια τον νοσηλευτή Nori Sharif, μεταφέροντάς μας σε ένα από τα πιο επικίνδυνα και απρόσιτα μέρη του κόσμου – το «Τρίγωνο του Θανάτου» στο κεντρικό Ιράκ.

 

Την Τρίτη, στις 8 Αυγούστου (17:00 - 18:00), o πολυβραβευμένος σκηνοθέτης Feras Fayyad θα μιλήσει για την τελευταία του ταινία Last Men in Aleppo. Ο ίδιος αναφέρει ότι "η ταινία αυτή είναι μια ιστορία ελπίδας, και μια προσπάθεια να μελετήσουμε τις ανθρώπινες ρίζες μας, τoυς δεσμούς και τις συλλογικές μας προσπάθειες σε καταστάσεις που απαιτούν να πάρεις τον έλεγχο στα χέρια σου όταν η ζωή απειλείται από έναν ανεγκέφαλο, παράλογο δολοφόνο." Μέσα από ένα κράμα στιγμών αγωνίας και μέσα από εικόνες παράξενης ομορφιάς, το ντοκιμαντέρ μάς εντάσσει στην καθημερινότητα τριών ανδρών στο Αλέππο, καθώς παλεύουν με το χάος γύρω τους αλλά και με το δίλημμα μέσα τους: να φύγουν για να γλυτώσουν ή να μείνουν και να πολεμήσουν για την πατρίδα τους; Η ταινία Last Men in Aleppo, θα προβληθεί τη Δευτέρα, 7 Αυγούστου, στις 20:30.

 

Tο Σάββατο 5 Αυγούστου, (10:00 - 11:00) το Σημείο Επαφής του προγράμματος Δημιουργική Ευρώπη θα κάνει μια σύντομη παρουσίαση για τις δυνατότητες χρηματοδότησης οργανισμών του πολιτιστικού και οπτικοακουστικού τομέα. Το ίδιο πρωί, μεταξύ 11:00 - 13:00, ο Benjamin Kempas, Υπεύθυνος Στρατηγικής, θα παρουσιάσει μια ομιλία με θέμα "Καταρρίπτοντας τους μύθους της επικοινωνίας". O Kempas θα μιλήσει για την αναγκαιότητα καθορισμού στρατηγικής επικοινωνίας και προβολής ενός ντοκιμαντέρ, από τη σύλληψή του μέχρι και την διανομή του. Θα επιχειρήσει ακόμη να καταρρίψει ορισμένους μύθους που κυριαρχούν ανάμεσα στην κοινότητα των κινηματογραφιστών, σχετικά με αυτό το θέμα.

Τα docstalk θα πραγματοποιηθούν στο Κέντρο Ευαγόρα Λανίτη.

 

Ένα live ντοκιμαντέρ.. ON STAGE!

Παρασκευή, 4 Αυγούστου 20:30

Φέτος το Φεστιβάλ καινοτομεί και εισάγει στο πρόγραμμα του ένα live documentary performance, το οποίο σκηνοθετεί ο γνωστός Κύπριος εικαστικός Χριστόδουλος Παναγιώτου. Με αφετηρία την παραγωγή του κλασσικού μπαλέτου Μπαγιαντέρα, που χορογράφησε ο Ρούντολφ Νουρέγιεφ το 1991, σε μια περίοδο που η κατάσταση της υγείας του επιδεινωνόταν δραματικά, η ομιλία-περφόρμανς Dying on Stage αποτελεί αναστοχασμό για την ανέφικτη θεατρική αναπαράσταση του θανάτου.

Εξερευνώντας τον θάνατο στη σκηνή σε κυριολεκτικό, μεταφορικό και συμβολικό επίπεδο, ο Παναγιώτου εξετάζει, μέσα από πληθώρα παραδειγμάτων, τη φαύλη σχέση ανάμεσα στον θεατή, τον ηθοποιό και τον χαρακτήρα. Συμμετέχει ο χορευτής Jean Capeille.

Το Dying on Stage έχει παρουσιαστεί, μεταξύ άλλων, στο Fiorucci Art Trust, (Στρόμπολι), στις Serpentine Galleries (Λονδίνο), στην PERFORMA 15 (Nέα Yόρκη), στο Γαλλικό Εθνικό Κέντρο Χορού (Παρίσι), στο Ίδρυμα Ωνάση (Αθήνα), στο Νέο Εθνικό Μουσείο του Μονακό – Μπαλέτα του Μόντε Κάρλο (Mονακό) και στο Κέντρο Ζωρζ Πομπιντού (Παρίσι).

 

Read 1507 times

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ (ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ)

Το Loud Music Festival ξαναχτυπά στην καρδιά της Λεμεσού για να μας απογειώσει!

Το Loud Music Festival ξαναχτυπά στην καρδιά της Λεμεσού για να μας απογειώσει!

Πιστή στην ιδεολογία ότι το πάρτυ είναι για όλους, το Loud Music Festival (LMF) ξαναχτυπά στην καρδιά της Λεμεσού με...

Η χαρισματική ερμηνεύτρια της σύγχρονης world music σκηνής, Mercedes Peón στη Πλατεία Ηρώων

Η χαρισματική ερμηνεύτρια της σύγχρονης world music σκηνής, Mercedes Peón στη Πλατεία Ηρώων

Μία από τις κορυφαίες ερμηνεύτριες της σύγχρονης έθνικ σκηνής στην Ευρώπη, η Mercedes Peón έρχεται από την Ισπανία για μια...

Λεμεσός: Τον Αύγουστο αρχίζει και πάλι το Ευρωμεσογειακό Φεστιβάλ - Παραδοσιακών Χορών 2018

Λεμεσός: Τον Αύγουστο αρχίζει και πάλι το Ευρωμεσογειακό Φεστιβάλ - Παραδοσιακών Χορών 2018

Ευρωμεσογειακό Φεστιβάλ Folk Star και Gold Star 2018 παραδοσιακών χορών. Ένα μεγάλο αναπάντημα των λαών. Με τη συμμετοχή ομάδων...