A+ R A-
24 May 2018

Monday, 20 March 2017 10:47

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Λογοτεχνών Κύπρου μιλά για την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Λογοτεχνών Κύπρου μιλά στο ΚΥΠΕ για την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης.

 

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα ποίησης η οποία εορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Μαρτίου, ανά τον κόσμο και στην Κύπρο, το ΚΥΠΕ μίλησε με τον Πρόεδρο της Ένωσης Λογοτεχνών Κύπρου (ΕΛΚ) Γιώργο Μολέσκη για το γεγονός αυτό αλλά και για θέματα που αφορούν τόσο την ποίηση στο σημερινό κόσμο όσο και τη δράση της ΕΛΚ σε διάφορα λογοτεχνικά πεδία.

 

Ο κ. Μολέσκης μας ανέφερε ότι η αρχική έμπνευση για τον εορτασμό της ποίησης αυτή τη μέρα, άνηκε στο Έλληνα ποιητή Μιχαήλ Μήτρα, ο οποίος το φθινόπωρο του 1997 πρότεινε στην Εταιρεία Συγγραφέων να υιοθετηθεί ο εορτασμός της ποίησης στην Ελλάδα, όπως και σε άλλες χώρες, και να οριστεί συγκεκριμένη μέρα γι' αυτό.

 

Η ποιήτρια Λύντια Στεφάνου πρότεινε ως ημέρα εορτασμού την 21η Μαρτίου, την ημέρα της εαρινής ισημερίας, που συνδυάζει το φως από τη μία και το σκοτάδι από την άλλη, όπως η ποίηση, που συνδυάζει το φωτεινό πρόσωπο της αισιοδοξίας με το σκοτεινό πρόσωπο του πένθους. Η πρώτη Ημέρα Ποίησης γιορτάστηκε το 1998 στο παλιό ταχυδρομείο της πλατείας Κοτζιά. Ετοιμάστηκε με ελάχιστα έξοδα και πολλή εθελοντική δουλειά, και είχε μεγάλη επιτυχία.

 

Την επόμενη χρονιά ο συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός, πρέσβης της Ελλάδας στην UNESCO, εισηγήθηκε στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του οργανισμού η 21η Μαρτίου να ανακηρυχθεί Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης.

 

Τον Οκτώβριο του 1999, στη Γενική Διάσκεψη της UNESCO στο Παρίσι, η 21η Μαρτίου ανακηρύχθηκε Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης. Το σκεπτικό της απόφασης ανέφερε: «Η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης θα ενισχύσει την εικόνα της ποίησης στα ΜΜΕ, ούτως ώστε η ποίηση να μην θεωρείται πλέον άχρηστη τέχνη, αλλά μια τέχνη που βοηθά την κοινωνία να βρει και να ισχυροποιήσει την ταυτότητά της. Οι πολύ δημοφιλείς ποιητικές αναγνώσεις μπορεί να συμβάλουν σε μια επιστροφή στην προφορικότητα και στην κοινωνικοποίηση του ζωντανού θεάματος και οι εορτασμοί μπορεί να αποτελέσουν αφορμή για την ενίσχυση των δεσμών της ποίησης με τις άλλες τέχνες και τη φιλοσοφία, ώστε να επαναπροσδιοριστεί η φράση του Ντελακρουά "Δεν υπάρχει τέχνη χωρίς ποίηση"».

 

Η Ένωση Λογοτεχνών Κύπρου άρχισε κι αυτή πριν από μερικά χρόνια να εορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης με ετήσια εκδήλωση, κατά την οποία μέλη της απαγγέλλουν ποιήματα τους.

 

“Φέτος η ΕΛΚ-λέει ο κ. Μολέσκης- θα διοργανώσει βραδιά ποίησης στις 21 Μαρτίου στην ισόγεια αίθουσα των Πολιτιστικών Υπηρεσιών. Θα λάβουν μέρος 14 ποιητές-μέλη της ΕΛΚ”.

 

Ο Γ. Μολέσκης σημειώνει ότι η ποίηση έχει πολλούς φίλους και οπαδούς σε όλον τον κόσμο. Τον καλούμε να σχολιάσει το γεγονός αυτό, σε σχέση με το ότι παρά τη δημοφιλία και την καταλυτική επιρροή της ποίησης, οι πλείστες ποιητικές συλλογές παρουσιάζουν χαμηλές πωλήσεις, ελάχιστα βιβλία ποίησης γίνονται ευπώλητα.

 

“Είναι όντως παράδοξο, μας λέει, αλλά αν το δείτε διαχρονικά πάντα έτσι ήταν. Ειδικά τώρα όμως που η ποίηση είναι προσβάσιμη σχεδόν παντού, στο διαδίκτυο, στις στήλες περιοδικών, σε προγράμματα ραδιοφωνικά, δίνεται η δυνατότητα στον αναγνώστη να διαβάσει ποίηση με πολλούς τρόπους χωρίς κατ’ ανάγκην να πρέπει να αγοράσει κάποιο βιβλίο. Συμβαίνει να με αναγνωρίζουν ως ποιητή, χωρίς εγώ να υποψιάζομαι ότι αυτός που με αναγνωρίζει έχει διαβάσει ποιήματα μου”.

 

Του επισημαίνουμε ότι η ποίηση είναι ένα δύσκολο είδος το οποίο απαιτεί προπαίδεια, ένστικτο, συγκέντρωση και ακόμη, τη δυνατότητα ο αναγνώστης να μπορεί να βρεθεί σε μια ειδική κατάσταση που να του επιτρέπει να συλλάβει βαθύτερα νοήματα.

 

Απαντά ότι η ποίηση απευθύνεται στον αναγνώστη με έναν διαφορετικό τρόπο, δεν είναι δύσκολη αλλά τον καλεί να εξεγείρει τον εσωτερικό του κόσμο και να αναζητήσει συναισθήματα, εναύσματα, μνήμες.

 

Μήπως κάποιοι ποιητές με τη δυσνόητη γραφή τους απομακρύνουν τον κόσμο από την ποίηση;
Συμφωνεί, τονίζοντας ότι αυτό συμβαίνει και με τις άλλες τέχνες όπως η ζωγραφική και η μουσική.
Πιστεύει όμως ότι η ποίηση μπορεί ακόμη να εμπνεύσει, μετά από μια περίοδο πειραματισμών την οποία ο συνομιλητής μας βλέπει να ολοκληρώνεται, η ποίηση κάνει μια επιστροφή στο πιο κατανοητό και ευανάγνωστο. Ο Πρόεδρος της ΕΛΚ θεωρεί ότι η λεγόμενη αυτόματη γραφή αλλά οι σουρεαλιστικές τάσεις στην ποίηση έφτασαν σε ένα αδιέξοδο και ως εκ τούτου τώρα παρατηρείται μια επιστροφή σε μεγαλύτερη απλότητα, είτε με συμπυκνωμένο λόγο είτε με πιο αφηγηματικές μορφές. “Το πιο προσωπικό ύφος και το ό,τι θέλετε καταλάβετε” έχει αποδυναμωθεί, σημειώνει.

 

Ζητούμε από τον Πρόεδρο της ΕΛΚ να μας πει λίγα λόγια για την ιστορία της οργάνωσης της οποίας ηγείται, και τη δράση της. Ο κ. Μολέσκης παρατηρεί ότι η Ένωση Λογοτεχνών Κύπρου είναι το μεγαλύτερο λογοτεχνικό σωματείο στην Κύπρο και αριθμεί πάνω από εκατό μέλη. Ιδρύθηκε το 1978 από μια ομάδα διακεκριμένων λογοτεχνών μας όπως ο Γιώργος Φιλίππου Πιερίδης, ο Γιάννης Κατσούρης, ο Αχιλλέας Πυλιώτης, ο Πάνος Ιωαννίδης, ο Θεοκλής Κουγιάλης κ.α. Πρώτος Πρόεδρος ήταν ο Γιώργος Φιλίππου Πιερίδης και από τότε η παρουσία της ΕΛΚ στα λογοτεχνικά δρώμενα της Κύπρου είναι αδιάλειπτη με εκδηλώσεις, εκδόσεις, συνέδρια. Η ΕΛΚ είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Συγγραφέων με έδρα τις Βρυξέλλες.

 

Δυο εκδηλώσεις της ΕΛΚ έχουν αποκτήσει έναν θεσμικό χαρακτήρα, η πρώτη είναι η απονομή του βραβείου Γιώργος Φιλίππου Πιερίδης και η δεύτερη ο δικοινοτικός διαγωνισμός ποίησης. Ζητούμε από τον κ. Μολέσκη να μας μιλήσει εκτενέστερα για τις δυο αυτές δραστηριότητες της οργάνωσης του. Όσον αφορά το βραβείο Γιώργου Φιλίππου Πιερίδη, ο κ. Μολέσκης μας λέει ότι έχει καθιερωθεί από το 2009 και το σκεπτικό ήταν να βραβεύεται κάθε φορά ένας λογοτέχνης με σημαντικό έργο ως αναγνώριση της προσφοράς του. Γίνεται αποτίμηση του συνολικού έργου του λογοτέχνη και η εκδήλωση απονομής γνωρίζει μεγάλη επιτυχία και προσελκύει πολλούς φίλους τόσο της λογοτεχνίας όσο και του έργου του εκάστοτε βραβευθέντος. Είναι μια αφορμή για κάποιους να γνωρίσουν το έργο του βραβευθέντος. Πολλοί καταξιωμένοι λογοτέχνες μας έχουν τιμηθεί με το βραβείο αυτό-συνεχίζει ο Πρόεδρος της ΕΛΚ- όπως η Μαρία Πυλιώτου, ο Πάνος Ιωαννίδης, η Ήβη Μελεάγρου, ο Θεοκλής Κουγιάλης, η Μαρία Αβρααμίδου, ο Χριστάκης Γεωργίου, η Ντίνα Κατσούρη. Φέτος το βραβείο θα απονεμηθεί στον Χρίστο Χατζήπαπα, ο οποίος έχει μια πλούσια λογοτεχνική διαδρομή, το έργο του έχει τιμηθεί με κρατικά βραβεία και βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε άλλες γλώσσες. Σημειώνει δε ο κ. Μολέσκης, ότι η λογοτεχνική παρουσία του Χρίστου Χατζήπαπα είναι συνεχής και ενεργή ενώ έχει διατελέσει και Πρόεδρος της ΕΛΚ.

 

Όσον αφορά τον δικοινοτικό διαγωνισμό ποίησης, ο συνομιλητής μας επισημαίνει ότι ξεκίνησε πριν από αρκετά χρόνια και αφορούσε νέους από τις δυο κοινότητες με στόχο την αμοιβαία ανάπτυξη σχέσεων και επαφής. “Θέλαμε να γνωρίσουμε τι γράφουν οι Τουρκοκύπριοι και πως το γράφουν. Αρχικά ήταν διαγωνισμοί και ποίησης και διηγήματος και από κάθε κοινότητα βραβεύονταν τρεις λογοτέχνες από κάθε είδος και έργα τους μεταφράζονταν στα ελληνικά και στα τουρκικά αντίστοιχα. Σταδιακά η υφή του διαγωνισμού άλλαξε και ο διαγωνισμός προκηρυσσόταν μια φορά για την ποίηση και μια φορά για το διήγημα. Έτσι, κάθε χρόνο βραβεύεται ένας λογοτέχνης από κάθε πλευρά. Έχουμε ήδη εκδώσει τρία βιβλία με έργα βραβευθέντων με τη νέα δομή του διαγωνισμού. Φέτος στις 7 Απριλίου στο Σπίτι της Συνεργασίας θα βραβευτούν οι Τούγτσε Τέκχανλι και ο Ανδρέας Τιμοθέου.

 

(ΚΥΠΕ)

 

Read 444 times

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ (ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ)

Λεμεσός: Εκδήλωση μνήμης και τιμής προς τον Μάριο Τόκα για 10 χρονια απο τον θανατο του

Λεμεσός: Εκδήλωση μνήμης και τιμής προς τον Μάριο Τόκα για 10 χρονια απο τον θανατο του

Φιλολογικο και καλλιτεχνικό μνημόσυνο για τον Μαριο Τοκα 10 χρονια απο τον θανατο του. Τριτη 12 Ιουνιου στο Δημοτικο...

Έκθεση ζωγραφικής των μαθητών του εργαστηρίου Konstantina's Art Studio

Έκθεση ζωγραφικής των μαθητών του εργαστηρίου Konstantina's Art Studio

Το εργαστήρι τέχνης Konstantina's ART STUDIO σας προσκαλεί στην έκθεση ζωγραφικής των μαθητών της σχολής που θα γίνει στο Δημαρχείο...

Διάλεξη με θέμα «Δυναμική του Μυαλού & της μεθόδου Υπνοθεραπείας»

Διάλεξη με θέμα «Δυναμική του Μυαλού & της μεθόδου Υπνοθεραπείας»

Το «Ανοικτό Σχολείο» του Δήμου Λεμεσού διοργανώνει διάλεξη με θέμα « Η δυναμική του μυαλού μας και πως η μέθοδος...