A+ R A-
23 April 2018

Saturday, 18 March 2017 11:16

Γνωρίστε την Έλενα Νικολάου καλύτερα - Μην χάσετε τα εγκαίνια της ατομικής έκθεσής της «VISIONARY»

Η Έλενα Νικολάου βρέθηκε στα γραφεία της εφημερίδας «Λεμεσός» και μας μίλησε για την πορεία της στα καλλιτεχνικά, για την δεύτερη ατομική έκθεσή της στην Κύπρο, καθώς και το πώς επέλεξε τον τίτλο.

 

Η έκθεση θα εγκαινιαστεί την Τετάρτη 22 Μαρτίου 2017 στις 7 μ.μ., στη Στέγη Γραμμάτων και Τέχνων στη Λεμεσό.

 

Πως ξεκίνησες να ασχολείσαι με τα καλλιτεχνικά;

Με τα καλλιτεχνικά ασχολούμουν από πολύ μικρή ηλικία. Βέβαια όλα τα παιδιά ασχολούνται με τα καλλιτεχνικά από πολύ μικρή ηλικία! Το θέμα είναι ωσότου μεγαλώνεις να συνειδητοποιήσεις ότι δεν το κάνεις πλέον απλά για χόμπι αλλά επειδή το αγαπάς και θέλεις πραγματικά να μάθεις τα πάντα μέσα από αυτό, να το μελετήσεις, να ψαχτείς να βάλεις τον ίδιο σου τον εαυτό να πειραματιστεί.

 

Τι σπούδασες;

Έχω σπουδάσει Γραφικές(Graphic design) με ειδικότητα στην απεικονογράφηση (illustration) σαν πρώτο πτυχίο στο University of Hertfordshire και έχω κάνει Μεταπτυχιακό μου στο Λονδίνο στο πανεπιστήμιο Καλών Τεχνών του Λονδίνου, επίσης στον τομέα ειδικά της Εικονογράφησης(Visual arts/illustration).Ο λόγος που ήθελα να συνεχίσω σε διαφορετικό πανεπιστήμιο το μεταπτυχιακό ήταν για να γνωρίσω διαφορετικούς ανθρώπους και καλλιτέχνες αλλά και για να γνωρίσω καθηγητές γιατί από τον κάθε άνθρωπο παίρνουμε το κάθε τι όπως επίσης και για να πιέσω τον εαυτό μου να προσαρμοστεί σε κάθε αλλαγή και να μάθει από αυτήν.

 

Είναι σημαντικό είναι ένας καλλιτέχνης να έχει ακαδημαϊκή εκπαίδευση;

Προσωπικά δεν πιστεύω πως η επιτυχία έχει να κάνει με τα ακαδημαϊκά. Είναι νε μεν σημαντικό για έναν καλλιτέχνη να έχει μόρφωση και παιδεία όμως το ταλέντο είναι κάτι που χρειάζεται συνεχής δουλεία δηλ ο ίδιος ο καλλιτέχνης να φέρνει τον εαυτό του σε δύσκολη θέση, να δοκιμάζετε συνεχώς με νέες τακτικές, να βλέπει και να έρχεται σε επαφή με άλλους καλλιτέχνες, να παίρνει έμπνευση από παντού.

 

Έχεις την εμπειρία από την πρώτη ατομική σου έκθεση η οποία πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο του 2016. Σε βοηθάει αυτό στο στήσιμο της έκθεσης που ετοιμάζεις;

Με βοηθάει σίγουρα γιατί από την πρώτη μου έκθεση έμαθα πολλά όπως είχα κάνει και πολλά λάθη τα οποία τώρα πλέον ξέρω τι να κάνω καλύτερα και τι να βελτιώσω στο στήσιμο και σε όλα γενικότερα.

 

Γιατί επέλεξες ως τίτλο της έκθεσης το «Visionary»;

Έχω να πω πως ήθελα να δώσω ένα τίτλο απλό που να μην παραπέμπει όμως σε κάτι πολύ συγκεκριμένο γιατι στην έκθεση αυτή υπάρχει ναι μεν ένα θέμα το οποίο είχα επιλέξει όμως κατά την διάρκεια που ήμουν εμπνευσμένη και επηρεασμένη στην τέχνη και στο να σχεδιάζω μου ερχόντουσαν πράγματα στο μυαλό από σκέψεις από αναμνήσεις και γενικότερα από κάτι πιο ονειροπόλο. Τελοσπάντων κάτι που είναι ανεξήγητο να το περιγράψει κανείς με λόγια ίσως επειδή σχεδίαζα με βάση το ένστικτο και όχι κάτι που ήταν "προγραμματισμένο" για να σχεδιαστεί. Γι’ αυτό και το "visionary" θεώρησα ως ιδανικό!

 

Σε ποιό καλλιτεχνικό ρεύμα θα κατέτασσες τα έργα που θα εκθέσεις;

Η αλήθεια είναι πως θα κατέτασσα καλύτερα τον εαυτό μου ως εικονογράφο πιο σωστά παρά ως ζωγράφο για το λόγο ότι δεν χρησιμοποιώ ιδιαιτέρα τις μπογιές ούτε καμβάδες. Είναι δυο ειδικότητες διαφορετικές αν και συνδέονται μεταξύ τους. Το δικό μου στυλ θα το έλεγα πιο σουρεαλιστικό καθότι τα πλείστα από τα έργα μου δεν βγάζουν πάντα νόημα ειδικά στον Κύπριο θεατή ,έχουν κάτι ιδιόμορφο κάτι πιο φανταστικό.

 

Ποια υλικά χρησιμοποιείς;

Στα πλείστα από τα έργα μου χρησιμοποιώ μελάνια, ακουαρέλα και πενάκια. Είναι ένας συνδυασμός κάτι σαν mixed media.

 

Τα μελλοντικά σας σχέδια...

Στα σχέδια μου πάντα είναι η συμπεριλαμβανόμενη η τέχνη ,δεν έχω σκοπό να σταματήσω να σχεδιάζω ποτέ ότι άλλη δουλειά και αν κάνω παράλληλα. Έχω σκοπό να εμπλέκομε σε καθετί καλλιτεχνικό που θα πραγματοποιείται στην πόλη μας αλλά και σε άλλες πόλεις όπως επίσης να γνωρίζω περισσότερους φτασμένους καλλιτέχνες επειδή μέσα από τις εμπειρίες γίνεσαι πιο συνειδητοποιημένο άτομο αλλά και ως καλλιτέχνης καλλιεργείσαι πνευματικά.

 

Μην χάσετε τα εγκαίνια της έκθεσης «VISIONARY» της Έλενας Νικολάου

 

 

Read 2681 times

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ (ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ)

Πανέτοιμη η Λεμεσός για το Street Life Festival

Πανέτοιμη η Λεμεσός για το Street Life Festival

Μια αλλιώτικη κοινωνική και πολιτιστική δραστηριότητα που δίνει χρώμα και ζωντάνια στις γκρίζες γωνιές της πόλης. Ρεπορταζ της Χαραυγής ...

Ο φακός εστιάζει στην οικουμενικότητα της Λεμεσού - σύμβολο αποδοχής η πόλη μας!

Ο φακός εστιάζει στην οικουμενικότητα της Λεμεσού - σύμβολο αποδοχής η πόλη μας!

Φωτογραφικός Διαγωνισμός με θέμα την πολυπολιτισμικότητα Η Λεμεσός έχει αποδείξει διαχρονικά ότι είναι μια πόλη της αποδοχής και της ειρηνικής...

Χάρις Παπαδήμα «ναι πλέον είμαστε η πιο multicultural πόλη της Κύπρου»

Χάρις Παπαδήμα «ναι πλέον είμαστε η πιο multicultural πόλη της Κύπρου»

«Κάτου στὰ νερὰ τοῦ Port Pegassu/ βρέχει πάντα τέτοιαν ἐποχή.» (Πούσι) Συναντήσαμε σε μια καφετέρια στις δυτικές συνοικίες (http://www.elemesos.com/index.php/77-2016-06-29-13-00-19/35534-goppion-cafe.html)την...