A+ R A-
20 April 2018

Saturday, 04 March 2017 19:53

Η σχέση του ποιητή Νίκου Καββαδία με την Λεμεσό κυκλοφορεί σε βιβλίο

Το βιβλίο του Μίμη Σοφοκλέους με τίτλο «Μελβούρνη και Λεμεσός - Δύο Λιμάνια του Νίκου Καββαδία» μετά την Αθήνα θα παρουσιαστεί σε λίγες μέρες στο ΤΕΠΑΚ

Προηγήθηκε η βιβλιοπαρουσίαση που έγινε στην Αθήνα τον περασμένο μήνα. Το έργο αυτό το ξεκίνησε από το 1987, «όταν ήμουν ακόμα στην Μελβούρνη και ολοκλήρωσα στη Λεμεσό μετά το 2002 μέχρι το 2016», όπως ανέφερε ο συγγραφέας, Μίμης Σοφοκλέους στην εφημερίδα «ΛΕΜΕΣΟΣ».

Όπως μας είπε, «ήταν μια ευκαιρία να δοθεί σημασία σε δυο πόλεις υπαρκτές από αυτές που έχει ζήσει ο Καββαδίας, έτσι σκεπτόμενος ως μαρκονιστής (τηλεγραφητής)».

Περιγράφοντας την περισυλλογή του υλικού, για το βιβλίο του, αναφέρθηκε στους καιρούς που ζούσε στην Μελβούρνη και στη Λεμεσό και πήγαινε σε καφενεία, συναντώντας και γνωρίζοντας πολλούς ανθρώπους. «Ιδιαίτερα στη Λεμεσό, ανέπτυξα μια φιλία με πάρα πολλούς ανθρώπους, η οποία κατέληξε να βρίσκεται είτε σε αφιερώσεις βιβλίων είτε σε επιστολές που αντάλλαξα, είτε σε επιστολικά δελτάρια», συμπλήρωσε.

Μιλώντας για το ιδιαίτερο υλικό που παρουσιάζεται στο βιβλίο του, δήλωσε υπερήφανος πως «στο βιβλίο αυτό είχαμε την ευκαιρία να βάλουμε την Λεμεσό, τον χάρτη του Νίκου Καββαδία, ιδιαίτερα την πόλη έτσι όπως ήταν την συγκεκριμένη περίοδο».

Στην παρουσίαση του βιβλίου που έγινε στην Αθήνα μίλησε ο καθηγητής Κοινωνικής και Πολιτικής Φιλοσοφίας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, κ. Παναγιώτης Νούτσος, ο οποίος έκανε 11 επισημάνσεις αντίστοιχες με αυτές που υπάρχουν στην εισαγωγή του βιβλίου, οι οποίες καλύπτουν την θέση του Καββαδία στα ελληνικά γράμματα, αλλά και ως έναν πολυπολιτισμικό άνθρωπο και συγγραφέα.


Εξ ού και το τρίτο λιμάνι, εκτός από την Μελβούρνη και τη Λεμεσό, το οποίο είναι μια υποθετική πόλη, μια πόλη ουτοπίας ή οικουμενούπολη, εκεί όπου ο Καββαδίας είχε ξεδιπλώσει, μέσω της ποίησής του και της πεζογραφίας του, την θέση του ότι ο κόσμος είναι οικουμενικός. Η Ελλάδα, ο ελληνικός πολιτισμός, μέσω της γλώσσας και του πολιτισμού, εκφράζει ιδιαίτερα αυτήν την οικουμενικότητα που έχει ο κόσμος.

Στην εκδήλωση στην Αθήνα έστειλε χαιρετισμό ο Δήμαρχος Λεμεσού, κύριος Νίκος Νικολαΐδης.

Διάβασαν κείμενα του Καββαδία δύο ηθοποιοί και θεατρολόγοι από την θεατρική ομάδα Replica.

Ο συμπατριώτης μας Ανδρέας Αριστοτέλους, που είναι συγγραφέας και θεατρολόγος, και η Αγάπη Καλογιάννη, η οποία είναι εγγόνι του γνωστού ερμηνευτή Αντώνη Καλογιάννη.
Κείμενα διάβασε και ο ποιητής-σκηνοθέτης Πάνος Κυπαρίσσης, που πέρσι είχε πάρει το κρατικό βραβείο ποίησης στην Ελλάδα.

 Στη συνέχεια ο Βαγγέλης Αβραμίδης, ένας συνταξιούχος ραδιοτηλεγραφητής , μέσα από σήματα Μόρς, που ήταν τα σήματα που χρησιμοποιούσε ο Καββαδίας, κατάφερε να «απαγγείλει» σε εισαγωγικά το ποίημα με τίτλο «Αντινομία» του Νίκου Καββαδία. Δίνοντας έτσι την ευκαιρία στο κοινό να ακούσει τον μορσικό κώδικα, που ήταν συνεπώς μέσα στο καμαρίνι και το τηλεγραφείο, όπου διαθέτει το κάθε πλοίο, που ήταν το ύφος και του Καββαδία.

 Τέλος, χαιρέτισε η Μορφωτική Ακόλουθος η Μαρία Παναγίδου, που έχει την ευθύνη και την ιδέα να γίνει αυτή η εκδήλωση μια μέρα πριν από την επέτειο του θανάτου του Καββαδία, που είναι η 10η Φεβρουαρίου 1975, φυσικά που είχε φύγει για το μεγάλο ταξίδι ο ποιητής.

 «Εκεί είχα την ευκαιρία, στην συνέχεια, να αναφερθώ στην προσωπική μου αναζήτηση του Καββαδία, που ξεκίνησε από τα μαθητικά μου χρόνια, στο Λανίτειο ακόμα όταν φοιτούσα, τελειόφοιτος μάλιστα, όπου είχα έρθει σε πρώτη επαφή με την ποίηση του Καββαδία, μέσω φυσικά ανθολογιών και όταν συνάντησα αυτή την ποίηση, είχα συλλάβει την οικουμενικότητα του ανθρώπου. Είχαμε αναφερθεί από τότε στο σχολείο στον Νίκο Καββαδία» μας εξηγεί ο συγγραφέας, Μίμης Σοφοκλέους.

 kavvadias-1.jpg

«Μέσα από το βιβλίο αυτό ήθελα να δείξω ότι αυτοί οι άνθρωποι που επισκέπτονται τα λιμάνια, που μένουν έναν ή δύο μήνες κάποτε ξέμπαρκοι περιμένοντας να φορτώσουν ή να ξεφορτώσουν, μπορούν να παρατηρήσουν τις πόλεις που επισκέπτονται και από την πλευρά της θάλασσας. Ή όπως λέω στο βιβλίο, ο Καββαδίας είπε και ο ποιητής, που μίλησε για την ιστορικά επίσης από την πλευρά της θάλασσας, και δίνω χαρακτηριστικά τους στίχους από το ποίημα «Κάτω από αυτά τα κόκκινα κοιμάται η Σαλονίκη», όπως αναφέρεται και στην Μελβούρνη με τον στίχο «Φώτα του Melbourne. Βαρετά κυλάει ο Yara Yara», που είναι ο ποταμός της Μελβούρνης» τόνισε.

«Με άλλα λόγια θέλησα να δείξω ότι αυτός ο άνθρωπος ένωσε γλώσσες, εθνικότητες, λαούς, χώρες. Ένωσε την ιστορία με την γεωγραφία. Και αυτό ακριβώς είναι φυσικά και ο τίτλος του βιβλίου» μας εξήγησε τον τίτλο του βιβλίου του.

Μίλησε και για φωτογραφίες που δημοσιέυονται για πρώτη φορά στο βιβλίο λέγοντας πως «υπάρχουν αρκετές φωτογραφίες που πρώτη φορά δημοσιεύονται και ντοκουμέντα, από τις γνωριμίες του Καββαδία με ανθρώπους της Λεμεσού. Και στο τρίτο κεφάλαιο μάλιστα, οι εικόνες είναι από μια θεατρική παράσταση που είναι από την ΕΘΑΛ στη Λεμεσό, σε σκηνοθεσία του Άδωνη Φλωρίδη, «Ο καλός Δράκος του Χονγκ Κονγκ», όπου ήταν δραματοποιημένη η ιστορία του Νίκου Καββαδία και έτσι οι φωτογραφίες που διατίθενται σε αυτό το κεφάλαιο, η οικουμενούπολη, είναι πάλι από την παράσταση στη Λεμεσό».

Με άλλα λόγια η Λεμεσός, όπως τόνισε στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Λεμεσού, «Μετά από το Μαυρά, τη Σιγκαπούρη τον Αλγέρι και το Σάχ μάλλον θα πρέπει να τοποθετηθεί και η Μελβούρνη και η Λεμεσός, αλλά και τα τόσα λιμάνια που έχει ζήσει ο Καββαδίας», μετέφερε τα λόγια του Δημάρχου ο συγγραφέας.

«Και φυσικά όπως είχα πει και στην ομιλία μου, ο Καββαδίας είχε επισκεφτεί και την Αμμόχωστο, και αν κάποια στιγμή και όταν, που είναι σίγουρο, η πόλη αυτή θα ξαναζήσει, είμαι βέβαιος πως θα γράψουμε και την ιστορία του Καββαδία στην Αμμόχωστο» είπε κλείνοντας.

Read 1529 times

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ (ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ)

Επίσημη πρώτη για το 16ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογραφικές Μέρες - Κύπρος 2018

Επίσημη πρώτη για το 16ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογραφικές Μέρες - Κύπρος 2018

Με την τελετή έναρξης, ανοίγει απόψε αυλαία το μεγαλύτερο κινηματογραφικό γεγονός για ταινίες μυθοπλασίας, που διοργανώνεται στην Κύπρο, το 16ο...

Φιλανθρωπικό Fashion Show από τις αδελφές της Αλληλεγγύης και αγάπης Έλενα & Ξάνθη Ευριπίδου

Φιλανθρωπικό Fashion Show από τις αδελφές της Αλληλεγγύης και αγάπης Έλενα & Ξάνθη Ευριπίδου

Οι αδελφές της αλληλεγγύης και της αγάπης Έλενα Ξάνθη Ευριπίδου σας προσκαλούν στο Φιλανθρωπικό τους Fashion Show τη...

10ο Διεθνές Φεστιβάλ Dragon Boat

10ο Διεθνές Φεστιβάλ Dragon Boat

H Europa Donna Κύπρου σε συνεργασία με την ομάδα του Dragon Boat Raging Mouflons και την Κυπριακή Ομοσπονδία Dragon Boat...